Tehnologija kao znanje, ne kao svakodnevnica

ponedjeljak, 24 Februar 2020 07:57

Kulturna scena u Bosanskoj Krupi, možemo slobodno kazati, postoji, budući da aktivnosti za kulturnjake svake sedmice ponude nešto novo i drugačije, od žanra, oblasti pa i umjetničkog izričaja. Ovisno o tipu i području umjetnosti, pogotovo kad se radi o promocijama knjiga, svaka na svoj način privuče neku određenu publiku i to doista govori o mjestu i kulturnom izričaju određenog područja. U subotu je, pred malobrojnom publikom, bila promocija knjige Informacijske tehnologije u životu djece i nastavi, autora profesora doktora Nezira Halilovića, koji je, pored Bosanske Krupe, ovo djelo već predstavio u nekoliko bosanskohercegovačkih gradova. Tematika ovog djela, veoma važna u današnje vrijeme, nije privukla mnogo Krupljana, da li zbog stručnog naslova ove knjige ili zbog nečeg drugog, ali multimedijalno i interaktivno predavanja odnosno promocija, koju je dr.Halilović predstavio, propituje, ispituje, kazuje i objašnjava doba informacijskih tehnologija, načine na koji nas ono uvlači i upija sve ljudske vrijednosti koje posjedujemo te ističe načine i savjete na kako da se njome borimo.

Nije tehnologija negativna, naprotiv, ističe i dr.Halilović, međutim način korištenja te ovisnost o njoj predstavlja potop u koji nas je uvukla i kroz koji nas provlači u svakoj pori našeg postojanja. Od djece, koja vrijeme i način igre mijenjaju tehnološkim napravama umjesto igrom s vršnjacima u dvorištima i igralištima, do mladih čija se komunikacija svodi na socijalne mreže i aplikacije, pa sve do starijih generacija, koje možda ne koriste tehnologiju u tolikoj mjeri, ali više ne mogu zamisliti život bez nje.

''Kada se naučimo da sjedimo za sofrom i jedemo s familijom i ne koristimo mobitel ili bilo koju tehnološku napravu, ne javimo se na telefon već korisno vrijeme provodimo s porodicom, tada možemo kazati da smo uspjeli'' – ističe Halilović.

Predavanje je dotaklo moderno roditeljstvo, dječje vrijeme provedeno uz monitor, pa i osnovne ljudske vrijednosti socijalizacije, zamjenu prijateljstva,roditeljstva, razgovora, emocija i drugih socijalnih vještina. Posebno je korisno predavanje bilo za prosvjetne radnike, kojih je na ovoj promociji bilo tek nekoliko, gdje se prožimala ideja tehnologije kroz nastavni proces, kojoj mnogo težimo, zaboravljajući da dobrog učitelja i čovjeka ne može zamijeniti niti jedna mašina, kako navodi autor. Uz informacijske tehnologije, koje niko ne spori kao izvanredno sredstvo učenja i istraživanja, uz dobru organizaciju vremena i svojih vještina, ovo djelo ukazuje kako da djeca da dođu do željenih ishoda učenja te da steknu željene kompetencije, upravo uz tehnologiju, koristeći je korisno i funkcionalno.

Vodeći se narativom da smo ono što čitamo i da svaka knjiga ima svoje čitaoce i publiku, JU Centar za kulturu, obrazovanje i informisanje, koji su bili i domaćini ove promocije, ima jasnu predstavu šta u budućnosti da ponudi našim sugrađanima.


Elma V.

Tehnologija 1

Tehnologija 2

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 497 puta

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1595 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa