Bosanskokrupski čuvari tradicije i foklora

Kulturno-umjetničko društvo ''Grmeč'' je proteklu godinu ispratio sa mnoštvo dobrih aktivnosti, kulturnih dešavanja koja čuvaju i gaje naše tradicionalne običaje, ali I prisjećaju na vremena kad je ovakva kulturna baština bila jedna od osnovnih aktivnosti naših predaka.Od smotri folklora, hora, različitih kulturno-umjetničkih dešavanja, posjeta i gostovanja u drugim državama, ovo kulturno-umjetničko društvo radi I različite projekte te tako unapređuje i svoje kapacitete ali i kapacitete svih učesnika u njihovim aktivnostima.Prošla godina iznjedrila je i dva velika i veoma važna projekta, a to su ‘’Rahat zona’’ I ‘’Sačuvajmo naše blago’’.

Rahat zona – zona kulture, projekt koji, za članove udruženja ali i za sve zainteresirane mlade ljude s područja općine, kako navode iz KUD-a, stvara prostor/kutak, gdje bi se mogli realizirati sve ideje, edukacije,radionice te pisanje projekata.‘’Od predviđenih radnji izvršili smo nabavku potrošnog materijala za uređenje instalacija i zidova, kupovinu materijala za krečenje, nabavku namještaja, a potom su izvršeni fizički radovi: iznošenje starog namještaja, ravnanje zidova, sanacija elektro-instalacijskih mjesta, zidanje zaštitnog parapetnog zida,navlačenje emulzije i ljepila, postavljanje zidnih pločica (imitacija kamena), krečenje, unos I postavljanje novog namještaja, čime se dobio uređen prostor za mlade,kao i ostale članove i prijatelje KUD-a Grmeč, koji će, na ovoj lokaciji,nesmetano, svoje ideje prenositi u djela’’ - kazao je predsjednik KUD-a Grmeč, Dževad Grošić.

Rahat zona – zona kulture je sponzorirana od Ministarstva obrazovanja, nauke,kulture i sporta, za sufinanciranje projekata iz Granta za mlade u 2019. Godini.‘’Uređeni prostor ostaje u amanet i budućim pokoljenjima, koji će čuti priču o kutku za mlade, koji se nalazi u sklopu objekta KUD-a „Grmeč“, a oni će,nadamo se, doći sami, bez da se zovu’’ – kaže Dževad.

Drugi projekt, ‘’Sačuvajmo naše blago’’ je dio programa Pro platforme LONAC za aktivizam i poduzetništvo mladih koju vodi Fondacija MOZAIK te Omladinske Banke Bosanska Krupa. Neformalna grupa građana, članovi ovog KUD-a tokom aplikacije željeli su pomoći svom udruženju te su kroz projektne aktivnosti obezbijedili sredstva kojima su doprinijeli stvaranju što boljih uvjeta rada KUD-a ali iznašli način da zaštite narodne nošnje koje posjeduju i svu ostalu opremu KUD-a.‘’Sreća prati hrabre, pa je tako bilo i u ovom našem slučaju. Uspjelo se. Taj nam uspjeh treba biti pokazatelj da se nikad ne treba predavati I odustajati od ideje, ako želiš ona će biti i ostvarena’’ – završava Dževad i navodi da je i ove godine planirano nekoliko novih projekata i aktivnost, pored standardnih dešavanja u ovom KUD-u i poziva sve zainteresirane da se učlane u neku od sekcija KUD-a i da tako zajedno sačuvaju uspomene na našu kulturu I tradiciju ali i svoje vrijeme iskoriste kvalitetno, uz dobro društvo, muziku, zabavu ali i učenje novih vještina.

Elma Velić

20191116 131248

20191107 170133

20191116 131259

Zadnji put promjenjen srijeda, 05 Februar 2020 09:07
Ocijeni
(0 glasova)

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1770 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa