Održana svečana akademija u povodu 149.godina od rođenja reisa Mehmeda Džemaludina Čauševića

U organizaciji udruženja „Reis Mehmed Džemaludin Čaušević“ u utorak je u Bosanskoj Krupi,u prepunoj sali Doma kulture,održana svečana akademija u povodu 149.rođendana uvaženog reisa koji je rođen u bosanskokrupskoj mjesnoj zajednici Arapuša. 

                                                                    Ovo je samo jedna od manifestacija kojom udruženje „Reis Mehmed Džemaludin Čaušević" ostvaruje, i to veoma uspješno svoju misiju koju su zacrtali, kada su se odlučili osnovati udruženje kojim su željeli pokušati, život ,rad,misli i poruke koje je za života govorio i pisao reis Džemaludin Čauševič, približiti građanima, a osobito mladoj generaciji. Svečanoj akademiji prisustvovao je veliki broj građana bosanskokrupske općine, građana njegove Arapuše,gostiju iz USK-a,ali i naših građana koji rade u susjednim državama.Na akademiji je kao posebni gost i bio izaslanik i savjetnik bihaćkog muftije hafiza Mehmeda ef. Kudića, efendija Mensur Ćatić koji je ovom prigodom i govorio o uvaženom reisu i  posebno istakao veliku aktivnost udruženja "Reis Mehmed Džemaludin Čaušević" na brojnim načinima kojim  promoviraju život i djelo uvaženog Reisa. Veliki broj posjetilaca u  sali Doma kullture, građana općine Bosanska Krupa,njihovih gostiju iz kantona i regiona, na početku svečane akademije ,poslije učenja Ašere, je ispred  Udruženja pozdravio član uprave Đemaludin Čaušević i zahvalio se svima na prisustvu svečanoj akademiji u Bosanskoj Krupi, a potom se posjetiocima obratio u ime svoje i predsjedavajuce Općinskog vijeća Elvire Mehic i općinski načelnik Armin Halitović ,ističući posebno predan  i izuzetno važan i uspješan rad članova Udruženja na promociji misli djela ponosa općine Bosanska Krupa-uvaženog reisa. Mislilac, reformator, vjerski vođa, hrabar čovjek čvrsta karaktera i nesalomljive volje je prije vise od 100 godina, analizirajući stanje i poziciju svoga naroda govorio: "Velika je ludost bila misliti da će drugi čekati i gledati na nas ili da će se vrijeme okrenuti prema našoj želji. Škole i način školovanja se promijenio i ko se ne bude snalazio u ovom novom vremenu, on je izgubljen. Svijet se kreće naprijed, pa ako se i mi ne budemo ravnali prema duhu vremena, bićemo pregaženi." Na ove reisove riječi podsjetio je predsjednik Medžlisa Islamske zajednice  Hazim efendija Muzaferović,ponavljajuci da je djelo uvaženog reisa Džemaludina efendije Čauševića je aktuelno danas kao i vise od stotinu godina prije.

Danas se posebno potvrđuje ispravnost gotovo svih reisovih misli i moramo imati snage okrenuti se budućnosti i graditi je na onima koji imaju snagu, sposobnost i znanje za procese, vrijeme koje živimo i koje je pred nama. Položaj muslimanskog naroda i danas traži sposobne, odgovorne i pravedne ljude,kojima je neophodna politička zrelost, odmjerenost da bi obezbjedili najbolje odluke za muslimanski,odnosno, bošnjački narod,poštujući na isti način prava drugih naroda kojima je BiH domovina-jedna je od poruka sa sinoć održane akademije.  Izuzetan kulturno-vjerski  program za ovu priliku priredili su ,kao i svake godine,  učenici i učenice Medrese "Reis Mehmed Džemaludin Čaušević" iz Cazina kojima su se članovi Udruženja posebno zahvalili,te su najavili veliki naučni simpozij o uvaženom reisu naredne godine u Bosanskoj Krupi kojim če se obilježiti 150 godina od rođenja ovog najučenijeg Krajišnika rođenog u Bosanskoj Krupi. Svečana akademija je završena učenjem Ašere.

Dževada Štancl

Akademija IZ BK 4

Akademija IZ BK 9

Akademija IZ BK 10

Akademija IZ BK 17

Akademija IZ BK 21

Akademija IZ BK 8

 

Zadnji put promjenjen četvrtak, 26 Decembar 2019 10:00
Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 279 puta

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 481 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa