Volonteri ,ma gdje bili sretno !

Međunarodni dan volontera proglasila je opća skupština Ujedinjenih naroda 1985. godine. Od tada se svake godine 5. Decembra obilježava Međunarodni dan volontera. Cilj je sve aktivnosti volontera i njihov rad učiniti vidljivim na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

 

„Na Međunarodni dan volontera kao i svaki dan prepoznajemo sjajan posao koji naši volonteri rade na terenu.Volonteri su stub naše organizacije. I na ovaj dan kažemo: Hvala Volonteri !Volonteri igraju ključnu ulogu u izgradnji povjerenja sa zajednicom. Slavimo tu ulogu .

Volonteri uključeni u lokalnim zajednicama su najznačajniji u ranoj fazi nakon prirodne ili druge nesreće posebno za prevenciju zdravstvenih i mentalnih stanja.Volonteri su prvi na frontu u odgovoru na prirodne i druge nesreće. Hvala Volonteri.“

Ovo je čestitka koju je u povodu ovogodišnjeg 5.decembra - Svjetskog dana volontera koji se obilježava danas , na volonterske adrese svojih članova ,ali i svih drugih koji su se tokom svog života ili njegovim djelom, posvetili volonterskom radu,uputio Crveni križ Federacije Bosne i Hercegovine.

A to je naša najveća matična organizacija koja se u svom zasigurno najhumanijem poslu zasniva prvenstveno na radu volontera.Spisak onih koji ga čine na dobrovoljnoj osnovi je velik,osim još ponekog starog akcijaša s dobrovoljnih radnih akcija kojim su se gradili veliki udarnički infrastrukturni objekti poslije Drugog svjetskog rata ,tu su prvenstveno dobrovoljni darivatelji krvi,mladi osnovnoškolci,srednjoškolci,studenti,a li i veliki broj humanih građana,poduzetnika ,ljekara ,policajaca,vatrogasaca i mnogih drugih.

Općinski Crveni križ u Bosanskoj Krupi i pored nezavidne materijalne situacije, kao udruženje od posebnog društvenog značaja ima već izgrađenu dobru suradnju s lokalnom zajednicom,ali i sa mnogo građana,institucija i poduzeća koji su im u brojnim akcijama uvijek pri ruci.Ipak,najponosniji na više od 460 dobrovoljnih darivatelja krvi,na njihovim odaziv na oko 80 samostalno organiziranih akcija u periodu posljednjih dvadeset godina i posebno podmlatkom Crvenog križa koji se uključuje u sve akcije,te uopće mladima, školarcima i njihovim roditeljima i školama.Obzirom na veliki broj porodica u stanju socijalne potrebe ističu i onaj dio djelatnosti Općinskog Crvenog križa koji je vezan za obilazak,humanitarnu pomoć i brigu za one najugroženije stanovnike bosanskokrupske općine,kao i sudjelovanje u svim akcijama koje su organizirane u organizaciji kantonalnog i federalnog nivoa organizacije Crvenog križa,izdvajajući raniju akciju i ogromni doprinos Bosanske Krupe u sakupljanju pomoći poslije poplava u našoj zemlji i sada u angažmanu oko pomoći migrantima smještenim u Bihaću i na USK .

Takođe kada je u pitanju volonterski rad na ovaj dan u Bosanskoj Krupi potrebno je istaknuti i rad ,sad već tri vatrogasna dobrovoljna društva, na području općine Bosanska Krupa.Uz Profesionalnu vatrogasnu jedinicu su bili prvo dobrovoljci DVD Otoka,a onda je entuzijazam,želja za usavršavanjem dovela i do osnivanja DVD BOSK u Bosanskoj Krupi koji su uspješno već učestvovali u nekoliko međunarodnih takmičenja i edukacija,a odnedavno je u porodici vatrogasnih volontera i DVD Jezerski.

Volonterizau na području Općine Bosanska Krupa zamah su dala i druga važna udruženja,kao Kormoran koji je kroz svoje aktivnosti okupio veliki broj mladih koji su volonterski savladali vožnju kajacima,lađama i ronjenja, te tako postali suradnici veoma važne službe „Na vodi i pod vodom“,pa su tako često u prilici da pružaju neophodnu pomoć u incidentnim situacijama na našim rijekama.

Pisati o volonterizmu a ne pomenuti članice udruženja Mimoza bio bi grijeh.Same boreći se sa svojom bolešću,one su uvijek sa savjetima,posjetama ,pomoć onima koje je ova bolest pohodila.Tu su i planinari „Grmeča“ i „Pseta“koji su napravili i obilježili niz planinarskih staza,a uskoro ćemo imati i vještačku stijenu za penjanje.Uz njih su i odgovorni lovci volonteri koji redovno brinu o šumskim životinjama i redovnom hranjenu,ribari koji čuvaju obale i riblji fond naših rijeka,kao i brojne udruge koji brinu o čuvanju našeg okoliša,koje organiziraju brojne akcije ,te one udruge koje brinu o posebnim vrstama bolesti koje zatiču naše sugrađane,marginizilirane grupe,kao i one što sportom ispunjavaju vrijeme mladih i utiču na njihov pravilan razvoj.

Snažan zamah volonterizmu dali su brojni projekti pa ćemo istaknuti rad Vijeća učenika osnovnih i srednjih škola,zatim Asocijaciju srednjoškolaca Bosne i Hercegovine i bosanskokrupski tim,kao i projekte Omladinske banke Bosanska Krupa (Mozaik-Općina) i projekte Pro-budućnosti ,kao i programe  koji mladi naše općine realiziraju uz suradnju sa Institutom za razvoj mladih „Kult“.

Ne možemo zaobići ni dugogodišnju suradnju sa njemačkom organizacijom „Aktion,Leben und Lernen in Bosnien“ ,kao i brojne pojedince –humanitarce,naše sugrađane koji žive i rade u inozemstvu.Uz ovaj dan bilo bi nečuveno ne pomenuti i dvadeset dvije godine volonterizma koji su donijeli u Bosansku Krupu talijanski volonteri „IPSIA ACLI“ sa ljetnom školom,brojnim infrastrukturnim projektima i uopće na polju podizanja svijesti o značaju volonterskog rada,kao i organizaciju „Vagabundi di Pace-Skitnice mira“,kao i Roberta Limentu,kako zbog dugogodišnje ljetne škole ,tako i zbog devetogodišnjeg Memorijala koji s našom radijskom kućom organiziraju u znak sjećanja na našeg dragog kolegu Ibrahima Skenderovića.

Pobrojati sate koliko su volonteri dali svima nama u Bosanskoj Krupi,koliko su darivali dragocjene tečnosti,koliko su sakupili i darivali humanitarne pomoči,koliko su izgradili ,koliko su pomogli,koliko su očistili prostora i sami znate da je nemoguće.Ostaje samo da vas pozovemo da volontirate bilo gdje možete,onako od srca –bez nadoknade u novcu,jer ono što svaki volonter osjeti u srcu kada pomogne ,nema cijenu.Zato neka je sretan svima Svjetski dan volontera,a prenosimo i čestitke koje su svojim i svim drugim volonterima Crvenog križa,ali svim drugim odanim dobrovoljnom radu u zajednici , uputili iz Crvenog križa Općine Bosanska Krupa,ističući na prvom mjestu - dobrovoljne darivatelje krvi.

Dragi volonteri :

Hvala vam što pripadate grupi predanih ljudi koji mijenjaju svijet nabolje!
Čestitamo vam na dosadašnjem volonterskom angažmanu, čestitajte i vi sami sebi, zaslužili ste! Želimo vam da današnji dan proslavite u društvu volontera, korisnika vašeg volontiranja, vaših organizatora volontiranja i drugih vama dragih ljudi, i da nastavite raditi stvari od neprocjenjive važnosti za naše društvo!

Sretan vam još jednom Međunarodni dan volontera!

 

Dževada Štancl

Volonteri 2019 1

Volonteri 2019 2

Volonteri 2019 3

Volonteri 2019 4

Volonteri 2019 5

Zadnji put promjenjen četvrtak, 05 Decembar 2019 11:00
Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 687 puta

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 292 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa