JU Druga osnovna škola je implementirala projekat Književnik iz mog kraja' gdje su s učenicima devetih razreda ugostili krupljane Enesa Bešića Pivu i Emira Sedića Sedu, koji su svoje tekstove i pjesme, svima nama veoma poznate, pisali tokom rata i koji su objavljeni u ratnoj zbirci 'Feniks'.

''Ugostili smo Enesa i Emira koji su nama pričinili zadovoljstvo i čast i prisustvovali okruglom stolu s učenicima devetih razreda, gdje su govorili o tome kako su oni počeli pisati i kad se ispoljio taj talenat pisanja i djeca su bila motivirana da svoja osjećanja izraze putem pisane riječi ili fotografije ili crtanja te da kroz te vrste umjetnosti ispolje sve ono što ih brine i tišti i pošalju univerzalnu poruku ljudima oko sebe'' – navodi direktorica škole Daira Zjakić.

eTwinning projekt, na koji se prijavila ova škola, podržala je ovu aktivnost, a učenici i nastavnici su, kako navode, s oduševljenjem prihvatili ideju koordinatorica Jasminke Čirić i Esme Halilović, da ugoste Enesa i Emira te da poslušaju kako su nastala njihova djela. Osim pjesama, učenici su imali priliku da čuju i priče o hrabrim borcima 511.Slavne i generalu Mirsadu Crnkiću, ali i o drugim piscima iz zbirke Feniks, koji su ratna dešavanja prenijeli na papir i tako emocije i sjećanja ostavili zauvijek.

'' Bilo je jako poučno i zanimljivo. Djeca su bila oduševljena. Dosta su razgovarali o 'starim riječima' koje je nastavnica morala da objasni. Veoma je bitno da djeca znaju šta se dešavalo u prošlosti i da to pamte. Također, šta smo nas dvije željele jest i to da i njih dvojica znaju da nisu zaboravljeni, da ima neko ko misli na njih, da ih spominje i da se njihovi tekstovi nikad neće zaboraviti'' – ističe jedna od koordinatorica projekta, Esma Halilović.

 

Elma V.

Knjizevnik iz moga kraja 2

Knjizevnik iz moga kraja 4

Knjizevnik iz moga kraja 5

Knjizevnik iz moga kraja 6

Knjizevnik iz moga kraja 8

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 485 puta

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1608 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa