Printaj ovu stranu

Svečano otvoren savremen objekt Područne škole u Pištalinama

компьютерная помощь Сызрань
новости Винница
Svečano otvoren savremen objekt  Područne škole u Pištalinama

Novi objekt područne škole u Pištalinama zvanično je juče otvoren u prisustvu svih onih koji su dali doprinos kako bi djeca sa ovog područja konačno dobila uslove dostojne života i obrazovanja u 21.stoljeću.Iako su djeca u novi objekt krenula još sredinom oktobra ipak mala svečanost kojom su se učenici,nastavno osoblje ,ali i sami mještani htjeli zahvaliti svim donatorima upriličena je juče.

Priče oko uslova u obrazovanju djece područja koja gravitiraju školi u Pištalinama trajala su gotovo koliko i postratni period. Svaka je izgledala kao priča iz noćne more,padale su školske table sa zidova, propadale učiteljice kroz podove,svaka kiša ili vjetar odnosio je dio krova,sanitarne čvorove da i ne pominjemo...Odluka o izgradnji novog objekta krenula je 2008.godine i od te odluke do njenog završetka prošlo je 11 godina.Neki će reći mnogo,neki bolje ikad nego nikad.Bilo kako bilo ova škola danas ima uslove za odvijanje nastave prema evropskim standardima.Sa ukupno 10 učionica i pripadajućim kabinetskim prostorima ovu školu pohadja ,prema riječima Amira Velića, direktora Prve osnovne škole,u čijem je sastavu područna škola Pištaline 120 učenika kao jedna od najbrojnih područnih škola na području općine Bos.Krupa.Da bi priča oko ove škole bila i potpuno završena nedostaje još školskog mobilijara i fiskulturna sala:

Dugo se čekalo na ovaj dan,ali dočekali smo i zbog toga smo neizmjerno sretni.U školu je uloženo oko milion maraka.U prve dvije faze uloženo je 412 0000 KM,a u posljednjoj završnoj fazi 510 000 KM.Ovo je prostor koji sada našoj djeci omogućuje savremene uslove pohadjanja nastave.Nedostaje još fiskulturna sala,nešto namještaja smo dobili,fali nam još,ali to su zadaci koji su sad pred nama.“

Bosanska Krupa svojim budžetom pratila je izgradnju škole onako kako su sredstva dozvoljavala.Načelnik općine Armin Halitović kazao je da škola jeste dugo gradjena ,ali bitno da je završena i da su djeca konačno dobila svoj školski prostor :

„Napokon smo dočekali trenutak da budemo sretni što smo omogućili da djeca konačno imaju uslove da na kvalitetan način obavljaju nastavu.Općina Bos.Krupa u godinama izgradnje nije sjedila skrštenih ruku i naš doprinos u izgradnji je preko 200 000 KM i na kraju smo zahvaljujući TIKA-i ,okončali ove radove uz,naravno partnere poput Ministarstva obrazovanja i Vladu USK.“

Resorno ministarstvo i Vlada USK su partneri i jedni od finansijera izgradnje škole u koju je ukupno uloženo oko milion maraka.

Raduje me činjenica da smo u 2019. godini završili ovakav objekat i napravili iskorak u obrazovanju na području Unsko-sanskog kantona, Bosanske Krupe i Mjesne zajednice Pištaline koja je dobila objekat u kojem će se gajiti najplemenitija misija i poziv, a to je obrazovanje i vaspitanje u kojem će mnogo učenika doći do znanja koje je najveće čovjekovo blago. Hvala predstavnicima TIKA-e koji su izgradili mnoge objekte na području našeg kantona i BiH, koji i dalje planiraju ulagati u našu zemlju. Na nama je da pripremimo kvalitetne projekte, posebno kada su u pitanju kultura, sport i obrazovanje. Učenicima poručujemo da budu najbolji predstavnici ove škole i da čuvaju ovaj integritet kojeg su godinama gradili zajedno sa svojim roditeljima, da sanjaju velike snove i budu najbolji u onome što rade – kazao je Mustafa Ružnić, premijer Unsko-sanskog kantona.

Turska agencija za koordinaciju i saradnju (TIKA) u našoj zemlji prisutna je od 1995.godine na projektima koji se uglavnom tiču sektora poput obrazovanja,zdravstva,poljoprivrede,kulture,ali i infrastrukturnim projektima.U te 24 godine realizirano je 900 projekata vrijednosti oko 80 miliona dolara.

Po pitanju ovih projekata na vrlo važnom mjestu se nalazi obrazovanje. Do sada smo od obdaništa pa sve do univerziteta uradili mnogo projekata po pitanju rekonstrukcije i popravaka, ali i samog obrazovanja gdje smo dali značajan doprinos. Jedan od tih projekata je i Područna škola u naselju Pištaline i jako smo sretni zbog toga” - kazao je Omer Faruk Alimci, koordinator TIKA-e za BiH.

Na ovoj skromnoj svečanosti najmladji i njihovi nastavnici su kroz program pokazali koliko su sretni što imaju lijep,ugodan i savremen prostor za svoje dnevne nastavne,ali i van nastavne aktivnosti,a za kraj kao mali znak pažnje i zahvalnosti uručene su zahvalnice koje će ostati kao trajna uspomena na jednu uspješno okončanu priču.

Renata S.

5dd4298197754rtvusk12355591

 

5dd429812c84f8.39183041 rtvusk12374826

 

PS Pistaline 1

 PS Pistaline 10

PS Pistaline 12

PS Pistaline 20

PS Pistaline 38

PS Pistaline 49

PS Pistaline 56

PS Pistaline 61

PS Pistaline 65

PS Pistaline 67

PS Pistaline 90

PS Pistaline 94

PS Pistaline 97

PS Pistaline 102

PS Pistaline 114

PS Pistaline 116

PS Pistaline 122

PS Pistaline 128

 

 

 

Zadnji put promjenjen srijeda, 20 Novembar 2019 08:51
Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 526 puta
новости Battlefiel4
портал недвижимости