„Strip- teka“ prošlog petka u Bosanskoj Krupi

U Centru za kulturu,obrazovanje i informisanje Bosanska Krupa ,pod pokroviteljstvom općinskog načelnika Armina Halitovića u petak je u poslijepodnevnim satima organizirana Strip –radionica za učenike bosanskokrupskih osnovnih škola,a u večernjim satima, uz izložbu radova učenika-učesnika radionice u Gradskoj galeriji Bosanska Krupa i zajedničku izložbu radova strip-umjetnika Ismeta Erdića i Osmana Hajdarevića, promoviran je i novi strip-album Ismeta Erdića-Erde pod nazivom „Kulin-tajna slanih izvora“

Vrata stripa u Bosanskoj Krupi široko je 2016. godine otvorio likovni umjetnik Ismet Erdić Erda promocijom svog strip-albuma „Iskrivljeni svijet“,a već 2018. godine i druge kompilacije svojih stripova pod nazivom strip-albuma-Mixcomics.Godinu kasnije ,u protekli petak u Bosansku Krupu je donio i novo strip-uzbuđenje ,strip-album „Kulin-tajna slanih izvora“.Tačniji prvi od šest stripova koji će činiti kompilaciju stripova pod ovim nazivom.

I sve je u petak bilo besprijekorno.Šesnaest učenika koji su se prijavili iz sve četiri osnovne škole u Bosanskoj Krupi,i još četiri koji su uz svoje roditelje došli jer su čuli za priliku da uče o stripu u našem gradu.Ukupno dvadeset učenika i učenica je pokazalo svoje dosadašnje radove voditeljima radionice Erdižu i Hajdareviću,a potslije razgovora i ocjena njihovih radova i preporuka,krenuli u petosatnu avanturu stvaranja stripa- „na licu mjesta“.U izuzetnoj radnoj atmosferi i poslije tih pet sati nedostajalo im je vremena,a na dosadu se niko nije žalio jer su svi uživali.

Oko osamnaest sati već je u Gradskoj galeriji bila priređena izložba radova voditelja radionice i učenika učesnika.

Na prigodnoj svečanosti direktor Centra za kulturu,obrazovanje i informisanje –Almir Ćehić se zahvalio na prilici da se organizuje ovakva radonica,te je svim učesnicima radionice,autorima Erdiću i Hajdareviću,te sponzorima uručio prigodne zahvalnice s željom da se ovakvim edukativnim radom nastavi.

Prve dvije promocije strip-albuma Ismeta Erdića su pokazale su koliko strip nedostaje onima koji su u neko drugo doba zdravo odrastali na kulturi strip-umjetnosti,ali i koliko su strip-junaci bili znatiželja za mlade danas ,osobito za učenike kojima je je likovnu kulturu u školi predavao.Više od dvadest godina u ljubavi s autorskim stripovima dalo je impuls profesoru,osim što je učestvovao na brojnim festivalima,radionicama i nagradnim natječajima u BiH i inostranstvu,da u tu ljubav prema stripu uvodi godinama i zainteresirane učenike.To ga je i motiviralo da ove godine realizuje projekt radionica za učenike osnovnih i srednjih škola,ali za i zainteresirane građane čiji su najvažniji sastavni dio radionice na kojima se uči o vrijednostima,načinima stvaranja stripa.Prva takva radionica tokom oktobra je održana u Bihaću.Uz profesora Erdića,u projektu je i bosanskokrupski strip-autor iz Jezerskog Osman Hajdarević koji je uz strip takođe više od dvije decenije,a čiji su radovi bili umjetnički lijek u teškim danima najslavnije bosanskokrupske 511.slavne brdske brigade.

Na izložbenoj postavci na tri zida Gradske galerije posmatrali su se radovi učenika i učitelja.veliki broj posjetilaca je dugo promatrao panoe i nastojao „iščitati“ umijeće crteža,koncisnosti u linijama i riječima i otkriti poruku koje nose.

Kako je kazao Adnan Dupavović ,likovni umjetnik koji je bio gost i promotor novog strip-albuma “Kulin-tajna slanih izvora“-dva umjetnika koji su u samom vrhu bosanskohercegovačke devete umjetnosti,odnosno stripa.On je istakao da je zadivljen izloženim radovima,ali i oduševljenen onim što je novim stripom donio profesor Erdić.

„Završena je prva strip radionica u Bosanskoj Krupi. Iskreno, prezadovoljan sam. Radim već 18 godina kao profesor likovne kulture, ali toliko energije i volje za rad nisam vidio. Djeca su bila fenomenalna. Radili su skoro pet sati bez predaha. Nacrtali su fenomenalne radove. Radionica je uspjela i zato što sam imao podršku svojih prijatelja Osman HajdarevićDževada ŠtanclAlmir Cehic, i naravno naš načelnik Armin Halitovic je i ovaj put svesrdno podržao ovu radionicu mladih talenata iz svih osnovnih škola u Bosanskoj Krupi. Hvala direktorima, pedagozima i nastavnicima koji su se potrudili da djeca dođu i ovako kvalitetno odrade stripove. Posebno se zahvaljujem mom prijatelju Adnan Dupanovic kao promotoru mog novog strip albuma Kulin-Tajna slanih izvora.“-kazao je profesor Erdić.

Recezent novog stripa Ismeta Erdića,jedan od najistaknutijih strip-autora Filip Andronik je rekao:

„Stripovi su sjajna stvar.Osim što je bnjihov jezik razumljiv za sve uzraste čitalaca,strip kao medij pruža priliku da ,ali i zadovoljstvo autorima da prikažu izmišljene svjetove.Fantastični svijet Ismeta Erdića u stripu „Kulin“ je itekako uvjerljiv.Da reći ćete ,ali fantastični žanr mačai magije je baš to-fantastičan.Izmišljen.Odmah znamo da nije stvaran.Ali,činjenica da izmišljeni super junaci lete stvarnim ulicama suvremenih gradova,ne čine taj žanr stvarnim,jer strip ne treba biti dokumentaran,ali treba da bude uvjerljiv.U „Kulinu fantastičan uspjeh scenarija i crteža,posebno ako znamo da je to oboje djelo jedne osobe.Priželjkujem stripu veliki uspjeh.Toliki da autor objavi nastavak čim prije“.

Svojim prisustvom,“strip-dan u Bosanskoj Krupi“u večernjim satima je podržao i općinski načelnik koji je posebno naglasio da će ovakvi projekti biti uvijek podržani,te da očekuje da če se strip-radionice nastaviti održavati kontinuirano,tokom cijele godine,kako bi uz vrhunske strip majstore oni pronašli mlade na koje će se najbolje primiti njihovo iskustvo i znanje,a kako bi Bosanska Krupa imala i u budućnosti nositi razvoj strip-kulture u Bosanskoj Krupi,Bih,ali i u evropskim i svjetskim razmjerama.

Učenici su bili presresretni,a svi posjetioci su novi strip-album mogli kupiti novi strip po promomotivnoj cijeni od deset konvertibilnih maraka,te i druge autorske stripove profesora Erdića.

Dževada Štancl

Strip 1

Strip 8

Strip 15

Strip 16

Strip 19

Strip 29

Strip 30

Strip 54

Strip 55

Strip 56

Strip 58

Strip 93

Strip 100

Strip 102

Strip 104

Strip 107

Strip 119

Strip 122

Strip 139

Strip 173

Strip 181

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 692 puta

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1450 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa