Slijedi strip-vikend u Bihaću

U organizaciji Likovnog salona u Muzeju Unsko sanskog kantona Bihać, naredni vikend biće organizirana „Vikend strip-radionica“. Avnojevski grad Bihać je krenuo da sa svojim strip snagama da da svoj doprinos oživljavanju strip scene u Bosni i Hercegovini. 

U subotu u nedjelju u Bihaću tako će biti niz aktivnosti,radionica,ali i promocija novog stripa Ismeta Erdića pod nazivom „Tajna slanih Izvora“,uz promotora akademskog slikara Ahmeta Ibukića,te će biti postavljena izložba radova učesnika radionice koji se odazovu i spoznaju tajne izrade i osmišljavanja stripova.

Radionice će voditi Mimi Cortazar,Osman Hajdarević i Ismet Erdić,a organizator je  Muzej USK i Udruženje likovnih umjetnika Unsko-sanskog kantona.Radionica stripa u Bihaću će biti i novo partnerstvo sa učenicima osnovnih i srednjih škola.

Želja je da se ovim događajem počne intenzivnija promocija stripa kao devete umjetnosti,odnosno da se da prilika talentiranim i zainteresiranim mladima našeg prostora da sami pronađu svoje mjesto na tom polju umjetnosti, uz Krupljane profesora Ismeta Erdića i nama poznatog strip-amatera profesonalnih linija Osmana Hajdarevića,te bosanskohercegovačkog dizajnera,ilustratora i strip-crtača,akademskog umjetnika Mimija Cortazara.

Na medjunarodnom strip konkursu "Veles 2019" u Makedoniji kratka strip priča profesora Erdića „KARIJANG“ je početkom ovog mjeseca osvojila treće mesto. Na konkursu je učestvovalo 175 autora iz svijeta.Iza profesora Erdića su stripovi  "Mic Comics" i „Iskrivljeni svijet“,brojne karikature,ilustracije,a iako su svoje rođenje zabilježili još prije više od dvadeset godina ,Erdićevi “Smjehotresići“ su u zadnje vrijeme „zatresli“ društvene mreže svojom strip-duhovitošću.

Osman Hajdarević u isto vrijeme daruje umjetnički svijet svojim prekrasnim crtežima i stripovima,pa zaista čovjek se s pravom pita..gdje je granica između ametarizma i profesionalizma?Ili bolje,gdje je sve mogao do sada, po svom radu i talentu biti samozatajni i neosporni crtač i umjetnik - Osman Hajdarević.

Dževada Štancl

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 664 puta

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1126 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa