Književni susreti „Stazama djetinjstva“ u Bosanskoj Krupi u dvadeset šestoj priči

Izvođenjem uglazbljene pjesme Branka Ćopića,svojevrsne himne našeg grada, u petak su u Domu kulture u Bosanskoj Krupi započeli 26. Književni susreti „Stazama djetinjstva.

Susreti književnika i književnica s učenicima,učenicama,njihovim pedagozima i građanima i građankama bosanskokrupske općine postali su tradicionalna manifestacija kojom se organizator susreta Centar za kulturu,obrazovanje i informisanje zahvaljuje svima onima koji su u ovom gradu pisali i svojom slavom i mjestu u svjetskoj književnosti pronosili svoj grad i svoju zemlju.Kazali bi od Ćopića kojem u čast su Susreti i zamišljeni ,do našeg Faruka Šehića koji je i u vrijeme održavanja ovogodišnjih susreta u Rumuniji gdje je izišlo izdanje „Knjige o Uni“ na rumunskom jeziku.

Na početku „Staza djetinjstva“ pozdravnu riječ dobrodošlice izrekla je,u ime Centra Zumreta Porić,te je naglasila važnost ove manifestacije,napore koje čini lokalna zajednica s kulturnim centrom i entuzijastima, da svake godine na susretima budu oni koji ostavljaju neizbrisiv trag u bosanskohercegovačkoj književnosti.

Čast da otvori ovogodišnje susreta dobila je predsjedavajuća Općinskog vijeća Bosanska Krupa,Elvira Mehić,a voditeljica sinoćnjeg programa Manuela Štrkljević je pročitala i pozdravno pismo općinskog načelnika Armina Halitovića, koji zbog ranije preuzetih obaveza,nije prisustvovao ovom događaju,koji ,kako je kazao,predstavlja jednu od dvije najznačajnije kulturne manifestacije općine Bosanska Krupa.

Ove godine na Književnim susretima „Stazama djetinjstva“ je šest književnika i jedna književnica.Ferida Duraković,Ismet Bekrić,Muhidin Šarić,Goran Simić,Husein Dervišević,Amir Talić i Šimo Ešić koji će se književnicima pridružiti danas.

U prepunoj sali Doma kulture književnici su se predstavili sa svojim pjesmama,a centralni dio ove svečanosti uzela je promocija nove Zbirke priča u biblioteci „Stazama djetinjstva“u kojoj su sadržane priče koje su na dugodišnji konkurs za najbolju neobjavljenu priču, pristigle tokom Književnih susreta u 2016. i 2017. godini .To je sedamnaest priča autora koje su u ovom izdanju promovirale Atina Mušić i Dževada Štancl o kojima je u recenziji Ferida Duraković kazala :“

„Kvalitet ovih priča varira ,kao i u svakom izboru toliko autora i autorica – ali opšta ideja iza ovih priča jeste visokokvalitetna i u ovim teškim vremenima tako potrebna starinska ideja dobra,ljubavi,porodice,prijateljstva i,što je jako važno-ideja očuvanja tradicije pričanja priča i bajki za djecu i mlade.“

Docentica Vildana Pečenković je napisala da su „pripovijetke objavljene u ovoj zbirci,iako vrlo raznolike,zapravo jedinstvene u prikazivanju svijeta djetinjstva različitih stajališta..Njihova vrijednost jeste u preplitanju različitih ontoloških razina (fikcija i zbilja),odnosno premrežavanju motiva sna ,stvarnosti,stvarnog i nerealnog“.

U treće joj recezenciji promovirane Zbirke priča“Stazama djetinjstva“profesorica Melisa Rekić je napisala da je ona:“nastala sa željom da oplemeni,pouči,zabavi,nasmije,ali i sačuva tu zlatnu nit djetinjstva i dijete u svakom čovjeku,sadrži i sve elemente da zaintrigira svoju čitalačku publiku,stoga je iskreno preporučujem za štampu“.

Zbirku je izdala javna ustanova –Centar za kulturu,obrazovanje i informisanje,odnosno Gradska biblioteka Bosanska Krupa,a uredila ju je Zumreta Porić.Ilustracije u knjizi uradili su studenti Pedagoškog fakulteta u Bihaću,Mirela i Elvir Terzić.

Najviše emocija kod posjetilaca izazvali su umjetničke obrade pjesma: Ćopićeve Mala moja iz Bosanske Krupe i Bekrićeve „Razglednice iz Bosanske Krupe“,koje je premijerno predstavio,odnosno uglazbio, Salih Suljanović i poklonio ih ovim Kinjiževnim susretima ,zajedno sa bosanskokrupskim djevojkama Nadijom Harbaš i Lajlom Beširević.

Radost Krupljana i Krupljanki je bila još veća kada su na dar u ovoj večeri dobili još jednu lijepu pjesmu od Muhidina Šarića,bosanskokrupskoj manifestaciji vjernog književnika koji je u Bosanskoj Krupi bio, do sada, gotovo na svim „stazama“ ove manifestacije.

Svojim recitacijom program su obogatili i recitatori :Mak Halkić,Ammar Alidžanović i Mina Novkinić.

Na kraju svečanosti na otvaranju književnih susreta ,direktor Centra za kulturu,obrazovanje i informisanje Almir Ćehić je u znak zahvale za dolazak i učešće na ovogodišnje susrete, dodijelio zahvalnice književnicima i svima onima koji su dali svoj doprinos u realizaciji ovogodišnjih susreta,počev od generalnog pokrovitelja Općine Bosanska Krupa i općinskog načelnika Armina Halitovića,do učenika osnovnih škola.

Književni susreti su programski svoj put nastavili druženje s najmlašim u petak.

Književnici su boravili u Osnovnoj školi „Jezerski“ i družili se s učenicima,slušali njihove prve književne pokušaje,a posjetili su i nacionalne spomenike BiH na području bosanskokrupske općine :Stari grad u Jezerskom i Stari grad u Bosanskoj Krupi.

U petak, u središnjem dijelu dana i „dogodila“ se najposvećenija priredba ovogodišnjih književnih susreta „Stazama djetinjstva“ u velikoj Sali Doma kulture Bosanska Krupa,odnosno realizirao se dio programa pod nazivom –„Pola vijeka malog čovjeka“ ,posvećenog pedesetgodišnjici književnog rada Šime Ešića i promociji njegovih sabranih djela,uz prisustvo velikog broja učenika i učenica.Drugi večernji program ovogodišnjih Književnih susreta „Stazama djetinjstva“ bio je u petak .

Književnici su govorili svoje stihove,svoju prozu.

Predsjednica žirija za odabir ovogodišnje najbolje neobjavljene priče profesorica Vildana Pečenković je kazala da je najbolju ovogodišnju priču pod nazivom „Povratak Crvenkapice“ napisao književnik Husein Dervišević iz Bihaća.Najčitaniji pisac u Gradskoj biblioteci u Bosanskoj Krupi ,u protekloj godini je bio književnik Muhidin Šarić iz Kozarca ,a počasna članica Gradske biblioteke Bosanska Krupa je postala Azra Huzeirović.Svima njima uručene su plakete,a Dervišević je za najbolju priču zaslužio i novčanu nagradu.

U kulturno-zabavnom programu učestvovali su Salih Suljanović,Nadija Harbaš,Lajla Bužimkić,Jasmin Beširević i Mirsad Halkić.

 

Susreti „Stazama djetinjstva“ su nastavili svoj rad i u subotu,predstavljanjem ovogodišnjih „Staza djetinjstva“ uživo u emisiji BHRT1 „Ringišpil“ koja se emitirala iz Bosanske Krupe u direktnom prijenosu.

Završeni su u subotu Okruglim stolom na kom su književnici ocijenili ovogodišnje i predložili čime bi se m,ogli obogatiti slijedeći Književni susreti. „Stazama djetinjstva“.

Generalni pokrovitelj ove manifestaciej je Općina Bosanska Krupa i načelnik Armin Halitović,organizator Centar za kulturu,obrazovanje i informisanje ,a medijski pokrovitelj Radio Bosanska Krupa i portal Krupljani.ba.

Dževada Štancl

Stazama djetinjstva 2019 1

Stazama djetinjstva 2019 5

Stazama djetinjstva 2019 6

Stazama djetinjstva 2019 7

Stazama djetinjstva 2019 8

Stazama djetinjstva 2019 12

Stazama djetinjstva 2019 14

Stazama djetinjstva 2019 17

Stazama djetinjstva 2019 16

Stazama djetinjstva 2019 19

Stazama djetinjstva 2019 22

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 313 puta

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 537 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa