Od danas „Knjiga o Uni“ i na rumunskom jeziku

„Knjiga o Uni“ Faruka Šehića ove srijede,drugog oktobra,brojnim izdanjima za inostrano tržište danas će dopisati i rumunsko izdanje na Međunarodnom festivalu književnosti i prijevoda u rumunskom gradu Jašiju koji se održava od drugog do šestog oktobra.Kao posebni gost Festivala prisustvovaće mu i autor. Međunarodni festival književnosti i prijevoda u Jašiju - FILIT organizira Nacionalni muzej rumunjske književnosti u ovom gradu , a smatra se jednim od najvećih književnih festivala u Europi.

Ovaj događaj će okupiti više od tri stotine profesionalnih književnih radnika iz Rumunjske i cijelog svijeta. Pisci, prevoditelji, izdavači, organizatori festivala, književni kritičari, distributeri knjiga, kulturni menadžeri i novinari zauzeti će središnju pozornicu u događajima namijenjenim i široj javnosti i profesionalcima na tom području.Španjolski tjednik El Pais napisao je da je ovaj festival,skraćenog naziva FILIT "još od svog prvog izdanja, najvažniji književnog festivala u istočnoj Europi", a Frankfurter Allgemeine Zeitung uvažio je da "događaj takve istaknute i europske strukture ,prije nikada i nije postojao u Rumunjskoj".

Bosanskohercegovački književnik Faruk Šehić dobitnik je za svoj roman "Knjiga o Uni" nagrade"Meša Selimović" za najbolji roman i Europske unije za književnost 2013.godine.Roman je Faruk Šehić dugo pisao, još od 2005.godine.Od 2012 godine počeo je zanimljivi i uspješni život ovog romana s čitateljima,a do sada je preveden na brojne jezike i imao brojne promocije.O romanu su svoj sud dali brojni književni kritičari i književnici.

„Veličanstvena Knjiga o Uni čija 'naracija' meandrira i krivuda, dubi obale i bježi iz korita, koja sa sobom nosi obilje materijala, a kojemu je zajedničko samo to što ga je poetizirani jezik Faruka Šehića, kakvim samo Pisci vladaju, učinio impresivnim i osobnim i onima koji ni Unu ni rijeku ni rat ni socijalizam ni list ni Berlin ni malj ni crvotočinu… nikada vidjeli nisu - ovako je "Knjigu o Uni" po njenom izlasku opisao Kruno Lokotar i nimalo nije pretjerao.

Po autorovim riječima,ovaj roman o Uni „otvara pitanje da li bi čovjek osjećao gubitak; diskontinuitet vremena, prostora i emocija, čak i da nije bilo rata? I kako bi se taj gubitak manifestirao u svijetu emocija junaka. Tu se knjiga zatvara. I to bi bio samo dio priče o knjizi, koja se, formalno i sadržajno, može uporediti s rijekom Unom, koja se, u centru moga grada, Bosanske Krupe, razlijeva u brojne rukavce, i teče u mnogim pravcima..“

I tako teče život „Knjige o Uni“ i poslije sedam godina od njenog izlaska iz štampe,susreću se nagrade i priznanja za nju s nagradama i novim izdanjima Farukovih djela, napisanih prije i poslije nje.Farukova Una je nezaustavljiva kao njegova Una.Osvaja književnost jedne po jedne europske zemlje i ne vidi se kraj njenom uspjehu. A Faruku neka je sretno na promociji rumunskog izdanja „Knjige o Uni“ u Jašiju.

Dževada Štancl

 

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 266 puta

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 528 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa