NASA-ina misija iz Bosanske Krupe – Kockice iz Opće gimnazije odletjele u svemir

O bosanskokrupskoj 'maloj' svemirskoj misiji pisali su mnogi i ideja je obišla cijelu BiH. Kad kažemo malu, osvrnut ćemo se na jednu profesoricu i nekolicinu učenika jedne doista male srednje škole, u malom gradu Bosanskoj Krupi. Mala samo po prefiksu, a po uspjehu ogromna, i misija i uspjeh, kako za učenike, profesoricu i školu tako i za čitavu Bosansku Krupu.

''Sve je nekako krenulo kad smo moja učenica drugog razreda Sara Nuhić i ja počele razmišljati o ovom projektu. Na početku smo razmišljale šta da pošaljemo kako bismo ispitale djelovanje svemirskog okruženja, šta da stavimo u kockicu dimenzije 4 cm, a da je jako bitno za Zemlju i svemir. Budući da sočiva i sama nosim odluka je pala: to će biti moja kontaktna sočiva! Nakon što smo odlučili šta ćemo da pošaljemo počeli smo sa, nama naučnicima ,standardnim pitanjima: koje zdravstvene problemi pritom nailaze; šta bi se dogodilo sa starim kontaktnim lećama koje bismo bacili u svemir , hoće li se i kako struktura i optička svojstva kontaktnih leća promijeniti te hoće li mikroorganizmi na površini kontaktnih leća i otopina u kojoj se pohranjuju u laboratoriju na Zemlji preživjeti ovaj ekstremni okoliš jer se moraju boriti s intenzivnim UV-zračenjem, smanjenim pritiskom i niskim temperaturama. '' – priča profesorica i inicijatorica ove misije iz bosanskokrupske gimnazije, Amna Dervišagić.

Američko Udruženju hemičara (ACS) procjenjuje da se svake godine baci šest do deset tona kontaktnih leća u otpadne vode Sjedinjenih Država.

Kako navode učenice koje su učestvovale u ovom projektu, procjenjuje se da će do 2050. godine pola ljudske populacije biti kratkovidno, a od toga jedna milijarda ekstremno kratkovidna. Učenice zaključuju da to upućuje na potrebu stvaranja novih materijala za sočiva pacijenata, kako bi im nošenje bilo što podnošljivije.

''Nakon što smo se registrovale, učenica Sara Nuhić i ja, na  internet-stranicu Cubes in Space, morale smo popuniti jednu anketu. Ispunile smo i Intent to Fly Form ili Obrazac za namjeru letenja. Tu se napiše naslov eksperimenta, koji ne smije biti literaran kao Sočiva u Svemiru, nego treba biti u naučnoj formi, naprimjer: Uticaj kosmičkog zračenja na optička i mehanička svojstva kontaktnih sočiva. Također, obavezno se mora postaviti hipoteza ili više njih u formi Ako to, onda to i zato što... Taj prvi korak je najvažniji, jer ako nam odobre zahtjev za let – onda nam otvaraju sljedeća vrata, a to je pisanje samog istraživanja.

Doista je bilo teško smisliti šta istraživati, budući da su unaprijed postavili stroge kriterije dozvoljenih materijala; naprimjer ne mogu se slati žive životinje, kukci, biljke, ne smiju ići laseri, izvori radioaktivnog zračenja, te ostali opasni ili zapaljivi materijali koji se inače mogu istraživati u kockici, ali na Zemlji '' – nastavlja profesorica Dervišagić.

Njihov obrazac je odmah prošao selekciju i agencija je odmah odobrila da naprave projekt. Budući da su Amerikanci jako temeljiti, aplikacijski period pa i sve što je slijedilo poslije toga, bilo je dosta iscrpno, ističe profesorica, a ovaj veliki uspjeh krunisan je zastavom BiH među velikim zemljama, učesnicama ovog projekta: SAD-om, Kanadom, Australijom, Brazilom, Kolumbijom, Ekvadorom, Njemačkom, Hong Kongom, Indijom, Crnom Gorom, Srbijom i Vijetnamom.

60 projekata iz 13 država svijeta ušlo je u najuži izbor od nekoliko desetina hiljada prijavljenih projekata. Zahvaljujući profesorici Amni Dervišagić i njenim učenicima, koji su bili dio ovog projekta, zastava naše zemlje ušla je u ovu strogu selekciju! U projekt, pored Sare Nuhić, uključili su se i Ines i Adna Ismailovski, Elma Ramić, Sarah Šertović, Alma Arnautović, Sajra Fajić, Ismet Bešić, Dženneta Bratić, Ajša Halkić i Armin Pašalić.

NASA-in program balona provodi lansiranje iz četiri ugla svijeta. U New Mexico-u, pripremao se let balona za program Cubes in Space odakle su poletjele i leće naših gimnazijalaca. Prvo lansiranje bilo je planirano 19.augusta, ali zbog vremenskih neprilika odgođeno je nekoliko puta.

Dok ovo čitate, balon s lećama profesorice Amne Dervišagić i njenih učenika iz Opće Gimnazije Bosanska Krupa i Mješovite srednje škole Safet Krupić, vinuo se u visine, ovaj put bukvalno i ostaviće trag u svemiru da je jedna ideja iz jedne male škole velikom putanjom balona koji ju je ponio, otišla u svemir u NASA-inom programu Cubes in Space.

Elma V.

Cubes in Space2

Cubes in Space3

Zadnji put promjenjen utorak, 24 Septembar 2019 11:02
Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 433 puta

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 460 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa