Hoće li se nastavak pregovora sindikata i vlade nastaviti preko suda?

FOTO:Ilustracija FOTO:Ilustracija

Kanton 'slučaj', kako Unsko-sanski kanton često znaju nazvati, pokazalo se i posljednjim dešavanjima, ovog puta u obrazovanju. Silne smjene vlada, vladajućih većina, ministara ,premijera čini se da je ovaj put došlo na naplatu. Obrazovanje je valjda prva pukotina, koja je vidljivo pukla i kroz čije pore ne samo da ističe mladost i znanje, već čitav niz problema koji ovaj kanton već godinama stežu.

Sindikati već dugi niz godina otpočinju ili barem prijete štrajkom u septembru, dobiju mrvice pa se smire. Ne pomaže ni činjenica da je u zadnjih 4 godina kroz ministarstvo obrazovanja,nauke kulture i sporta USK prošlo 4 ministra, od kojih se niti jedan nije zadržao duže od dvije godine. Još od Adisa Muharemovića (12.02.2015-29.01.2017), čiji mandat je također bio obilježen mukotrpnim pregovorima sa sindikatima, do Sanela Ćenanović(29.01.2017 -24.04.2017) čiji mandat je bio dug koliko i njen CV predstavljen na imenovanju, do Muhameda Ramića (24.04.2017 – 16.10.2018) koji je ustvari i potpisao Kolektivni ugovor pod kojim se Sindikati i vode i koji traje upravo do kraja ove 2019.godine. Sadašnji ministar Damir Omerdić nije uspio pronaći zajednički jezik sa Sindikatima te je ovu školsku godinu započeo s problemima.

Zadnja dešavanja upravo to pokazuju. Naime, Vlada Unsko-sanskog kantona, na 66. sjednici, je donijela zaključke kojim je zadužila Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta da pozovu sve direktore osnovnih škola na području Unsko-sanskog kantona da uspostave neometan proces nastave s danom 16.09.2019. godine. Ministarstvo je to i uradilo, a direktori škola, ovog puta preko fejsbuk stranica škola i drugih njima poznatih načina, su obavijestili preko vikenda učenike i nastavnike da će u ponedjeljak biti omogućeno nesmetano odvijanje nastavnog procesa prema ustaljenom rasporedu.

U međuvremenu Sindikat osnovnog obrazovanja, na čelu sa Zehrom Hadžić, protiv koje će Vlada USK podnijeti krivičnu prijavu zbog nepoštivanja sudskog rješenja, izjasnio se da neće prekinuti sa štrajkom te da još jednom ističu i traže jednaku osnovicu, jednaka primanja minulog rada, platu a ne akontaciju, razlike na platu, pedagoške standarde po mjeri učenika i struke, kao i učešće u izradi akata kojih se njih tiču.

''Sve sindikalne podružnice s područja USK su se izjasnile da će nastaviti sa štrajkom i ostajemo pri toj odluci. Kako se u pojedinim medijima prenosi, mi smo navodno dobili 'neku presudu suda'. Mi nismo dobili nikakvu presudu, mi smo dobili rješenje o privremenoj mjeri osiguranja, na koju smo uložili prigovor i sad čekamo odluku suda. Ja bih se zahvalio roditeljima na podršci, koji jutros nisu poslali svoju djecu u školu. Direktori su osigurali da se odvija nastavni proces kako im je naredio Ministar obrazovanja, ali oni nisu računali da mi ipak kao nastavnici imamo punu podršku roditelja '' – kazao je Ernes Halilović, član pregovaračkog tima ispred sindikata osnovnog obrazovanja.

Sadašnja vlada je u posljednjih devet mjeseci isplatila 25 miliona zaostalih dugovanja, od čega pet miliona za obrazovanje. Koliko je ovo ministarstvo spremno odgovoriti zahtjevima sindikata te koliko su zaista razumni ti zahtjevi, premijer USK Mustafa Ružnić kazao je da kao roditelj, građanin, ali i premijer, ne može pristati na iste te je naveo:

''Dolaskom na vlast u oktobru 2018. I smo krenuli s razgovorima s predstavnicima sindikata, imenovali smo pregovarački tim vlade i taj tim je održao oko 45 sjednica s predstavnicima raznih sindikata. Donio je set mjera na osnovu zapisnika koji su proistekli iz tih sjednica, i sve te mjere vlada je usvojila na jednoj od svojih redovnih sjednica i mjeru po mjeru vlada provodi da bi se uredila oblasti u svakom dijelu, kako u osnovnom , srednjem i visokom obrazovanju, našem MUP-u, tužilaštvu, sudstvo, organ uprave i tako dalje. Cilj nam je, kazali smo i kroz ekspoze i kroz program rada, da ćemo ove godine svu onu sliku koju smo slali s USK vratiti u zakonite okvire. Vlada je pored izmirenja svih obaveza prema prosvjetnih radnicima od mjeseca maja krenula s donošenjem osnovice za prosvjetne radnike, izjednačavala sam osnovicom 302, zbog nedostatka novca koji nije predviđen, s nešto umanjenim bodom. Što znači da danas prosvjetni radnici imaju višu platu u mjesecu septembru nego što su je primali u istom mjesecu prošle godine, što znači da prosvjetni radnici imaju manje obaveza i dugovanja kad su u pitanju ostale naknade koje nemaju karakter plata nego su ih imali u septembru prošle godine'' - naveo je premijer Ružnić.

Pojedini skupštinski zastupnici pozivaju na smirivanje situacije između vlade i sindikata te na sto skorije pregovore koji će donijeti rješenje za novonastalu situaciju, budući da djeca s našeg kantona, sem završnih razreda osnovnih i srednjih škola, već treću sedmicu ne pohađaju nastavu. Osnovno pravo na obrazovanje, ali i nesmetano pohađanje nastave čini se pričekat će još neko vrijeme, dok se ne poslože nagomilani problemi, o kojima govori premijer Ružnić, koji su od proteklih vlada nagomilavani i koji su sad došli na naplatu. Najbrojnija radna populacija, iako neujedinjena, ovog puta tvrdi ostaje pri svojim zahtjevima i u treću sedmicu štrajka ulaze s krivičnom prijavom i mnogo ljutih roditelja.

Od ministara, do premijera, sindikata i prosvjetnih radnika, zadatak koji za sad nema rješenje, mnogo će još lavina pokrenuti, ako se tužbama nastavi ovaj započeti proces.

 

 

Elma V.

Zadnji put promjenjen ponedjeljak, 16 Septembar 2019 12:05
Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 275 puta

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 663 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa