Maturanti gimnazije danas putevima Slavne bosanskokrupske

U sklopu obilježavanja ovogodišnjeg 17.septembra –Dana Općine Bosanska Krupa i Dana oslobođenja i povratka protjeranog bosanskokrupskog stanovništva iz svojih domova na samom početku odbrambeno-oslobodilačkog rata na svoje,programu obilježavanja,tradicionalno ,kao i svake godine pridružili su se bosanskokrupski gimnazijalci.

Ove godine ,za razliku od prošlih, kada su putem 511.slavne brdske brigade kretali prvi razredi Opće gimnazije Bosanska Krupa,ove godine zbog tekućeg štrajka prosvjetnih radnika i njegovih pravila,putem bosanskokrupske slavne išli su gimnazijalci- ovogodišnji maturanti.

Još je jedna razlika od ranijih godina.Ove godine ,njegujući kulturu sjećanja na slavne bitke 511-te,na sve one koji su život dali da bi danas disali najljepši bosanskokrupski zrak i bili „svoji na svome“,u znak zahvale njima i svim onima koji su dijelove svoga tijela utkali u oslobođenje grada i sve borce koji su živjeli i žive u svom gradu,na marš stazama slavne 511.brigade pošlo je svega petnaest gimnazijalaca – maturanata s profesorom Opće gimnazije Bosanska Krupa Enesom Mesićem.

Krenuli su od Centralnog spomen-obilježja šehidima i poginulim borcima u Bosanskoj Krupi.Poklonili su se svima onima čija su imena upisana na ovom spomen-obilježju ,proučili im Fatihu.Petnaest gimnazijalaca i njihov profesor pred imenima 503 borca 511-te slavne brdske brigade Petog korpusa Armije BiH.

Gimnazijalci će danas proći svim onim stazama na kojima su bosanskokrupski borci i starješine kovali planove i borili se za najvrjedniju želju svih dobronamjernih,gradu odanih stanovnika, kojima je agresor spremio najcrnju sudbinu punih 1244 dana,želeći ih zauvijek „odstraniti“ s prostora na kojem su rođeni i na kom su živjeli.

Dvadeset četiri godine poslije izvojevane slobode i prvih povrataka u grad malo je i gimnazijalaca,malo je i stanovnika herojske općine,mnogo je novih izazova koje nažalost prati i sve manje prilika a se dostojno sjećamo i slobodara i velikih bitaka,a nećemo pogriješiti ako kažemo da je sveukupna politika, na koju su pristali građani cijele BiH, glavni krivac za mali broj učenika i ako smijemo reći, za njegovanje kulture sjećanja na sve ono što svaki stanovnik naše zemlje treba da zna kao stvarnu činjenicu,kako bi mogao ,na istini graditi bolju budućnost na našim prostorima sa svima onima koji su evidentirani na posljednjem popisu stanovništva.

Maturantima Opće gimnazije Bosanska Krupa zahvala za nastavak tradicionalnog marširanja stazama slavne bosanskokrupske brigade koja je u srcu mnogih,ali uz zaista gorak okus stvarnosti koju živimo u ovim danima kada svima onima koji ove septembarske dane doživljaju s posebnim osjećanjima.

Uz pitanje,koliko će biti gimnazijalaca slijedeće godine kada budemo obilježavali četvrt vijeka slobode najljepšeg grada na svijetu –Općine Bosanska Krupa.

Dževada Štancl

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 170 puta

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 628 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa