Štrajkački odbor : „Najbitnije naše zajedništvo“

FOTO:Ilustracija FOTO:Ilustracija

Općinski sud u Bihaću donio je rješenje kojim se sindikatima osnovnog i srednjeg obrazovanja u USK nalaže obustava štrajka i nesmetano održavanje nastave. Rješenje je stiglo nakon što su održani pregovori s Vladom USK koji su propali.U rješenju suda se navodi kako su odlukom o štrajku prekršene konvencije o pravima djeteta i zaštiti ljudskih prava.

"Prava djece, prema mišljenju ovog suda, imaju posebnu težinu i značaj, a imajući u vidu njihovu starosnu dob, nivo zrelosti, intelektualne i emotivne mogućnosti koje ih čine posebnim. Predlagatelj osiguranja (Vlada USK putem Pravobranilaštva) je učinio vjerovatnim da je mjera osiguranja osnovana i hitna i drugačijim postupanjem bi se izgubila svrha mjere osiguranja, zbog čega je, vodeći računa o interesima djeteta, određivanje privremene mjere, prema mišljenju ovog suda, neophodno", navodi se u sudskom rješenju.

Međutim, prosvjetni radnici u Krajini, koji su u generalnom štrajku pune dvije sedmice, odlučili su da neće ispoštovati sudsku odluku i da će uprkos zabrani nastaviti štrajk. Pregovarački tim Vlade USK predložio je Vladi da u cilju izjednačavanja prava prosvjetara s ostalim budžetskim korisnicima i postizanja sporazuma osigura osnovicu za platu u identičnom iznosu s utvrđenom osnovicom zaposlenih u organima državne službe, tj. u iznosu od 302 KM, potpuno izjednači koeficijente stručne spreme zaposlenih u osnovnom i srednjem obrazovanju sa zaposlenima u organima državne službe te prizna prava na novčani dodatak na platu na ime minulog rada.

Kako navode neki od prosvjetnih radnika, osnovno pravo djece jest pravo na obrazovanje , u članu 28., koji je sutkinja Lipovača u svom rješenju navela, medjutim u članu 27. se kaže da najprije kao roditelju treba osigurati životni standard kako bi mogi svoju dvoju djecu da školuju i ispoštuju član 28. pravo na obrazovanje. Ernes Halilović, član štrajkačkog odbora USK navodi da je najbitnije zajedništvo i istrajavanje u zahtjevima prosvjetara, koji samo traže ono što su zaradili. Sindikat navodi da će organizirati protestno okupljanje, dok se za to stvore uslovi, a naznaka da će se u skorije vrijeme završiti ova agonija još uvijek nema. Sindikati osnovnog odgoja i obrazovanja FBiH i RS pružili su podršku kolegama u Krajini. Širom Federacije BiH održan polusatni štrajk upozorenja u prosvjetnim ustanovama, a ukoliko se situacija u Krajini ne riješi, prema riječima predsjednika Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS Saudina Sivre, postoji mogućnost donošenja odluke o generalnom štrajku u cijeloj Federaciji BiH.

Elma V.

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 208 puta

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 727 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa