Printaj ovu stranu

U petak izložba umjetničkih slika „Pola stoljeća Likovne kolonije Krušnica“

компьютерная помощь Сызрань
новости Винница
U petak izložba umjetničkih slika „Pola stoljeća Likovne kolonije Krušnica“

U okviru „Septembarskih dana slobode“, na šetalištu Kej ispod starogradske tvrđave Pset 13. 9. 2019. (petak) s početkom u 11:00 sati, bit će upriličena izložba umjetničkih slika pod nazivom „Pola stoljeća Likovne kolonije Krušnica“. 

U okviru obilježavanja dana otpora i oslobođenja Bosanske Krupe, Gradska galerija pod rukovodstvom Saliha Suljanovića priredit će poseban kulturni događaj za sve Krupljane i njihove prijatelje. Organizirat će izložbu najistaknutijih umjetničkih djela koja su brojni priznati akademski slikari i amateri stvarali posljednjih pedeset godina učestvujući na Likovnoj koloniji „Krušnica“. 

„Upravo na ovoj jedinstvenoj izložbi na otvorenom imamo priliku da vidimo djela Boška Karanovića, Dragana Novakovića, Borista Čistopoljskog, Alage Isakovića, Ede Šarića, braće Selman, Ibrahima Bajrića i mnogih drugih slikara koji su pohodili Likovnu koloniju Krušnica“, kaže Salih Suljanović. 

Likovnu koloniju „Krušnica“ formirali su 1970. godine Krupljani, evropski slikari priznati likovni umjetnici Boško Karanović, Enver Krupić, Zdravko Vajagić, Džemaludin Čaušević, Stanislav Tajić - Cile, Edo Šarić, Alaga Isaković. I u najtežim, ratnim trenucima, nije prekidala s radom. Po mnogo čemu se razlikuje od drugih likovnih kolonija koje su nastale iza nje, najviše zbog toga što je osim slikarstva na njoj zastupljena i grafička tehnika kao i kiparski poduhvati. Na Likovnoj koloniji „Krušnica“ do sada je nastalo preko 2000 djela. Nažalost, tokom rata mnogo ih je uništeno upravo iz perioda 1970. – 1990. 

JU Centar za kulturu, obrazovanje i informisanje u okviru koje djeluje Gradska galerija, poziva sve građane Bosanske Krupe i njihove prijatelje, posebno učenike, mlade, da dođu na izložbu, iskoriste priliku da na jednom mjestu pogledaju najznačajnija, izuzetno vrijedna djela kojima raspolažu, te daju doprinos u obilježavanju Dana općine Bosanska Krupa. 

Kabinet načelnika Općine Bosanska Krupa

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 228 puta
новости Battlefiel4
портал недвижимости