Festival folklora Bosanska Otoka – festival tradicije, ljepote i ljubavi

U subotu u Bosanskoj Otoci u punoj sali Doma kulture, otvoren je 18. Međunarodni festival folklora, koji iz godine u godinu afirmira i ugosti veliki broj kulturno-umjetničkih društava iz zemlje i regiona.

Ove godine, po osamnaesti put, KUD „Mladost“ Bosanska Otoka , fantastičnom organizacijom i gostoprimstvom, otpočeli su novo druženje te potvrdili još jednom da je Festival folklornog stvaralaštva Bosanska Otoka jedan od najboljih u Kantonu pa i šire. Festival je svečano otvorio načelnik opštine Bosanska Krupa, Armin Halitović, poželivši domaćinima i gostima mnogo zabave i druženja. Ovogodišnji festival u čast je i sjećanje na dugogodišnjeg kulturnog radnika, predsjednika ovog KUDa, svima veoma poznatog i cijenjenog Naila Mustedanagića, koji je ove godine preselio na ahiret. Sjećanje na njega, na njegov rad i ostavštinu KUD 'Mladost' Bosanska Otoka nosiće kroz svoju djecu, igre, ali i festival, koji je Nail ostavio u amanet.

''Ugostićemo u dva dana 11 KUD-ova. Prvu noć imamo sedam kulturno-umjetničkih društava iz Slavonskog broda, Drvara, Kozarca, Međimurja i domaćini naravno, KUD Mladost. U nedjelju smo obuhvatili uglavnom komšinska KUD-ove, iz Bosanske Krupe, Jezerskog, Petrovca i opet domaćin KUD Mladost'' – kazao je Adnan Mustedanagić, predsjednik KUD-a 'Mladost'.

Kroz različite programske aktivnosti, dodjele priznanja i zahvalnica, festival su otvorili upravo domaćini, koji su punu salu Doma kulture u Bosanskoj Otoci podsjetili zašto je upravo ovaj festival uspješan i kvalitetan – jer je pun ljubavi.

Vlado Žižek, iz susjedne Hrvatske, dolazi već deset godina na Festival folklora u Bosanskoj Otoci i kako sam kaže, osjeća se kao domaćin: ''Otoka je jedno posebno mjesto, koje nam je posebno drago. Dobri su domaćini i odlični organizatori smotre folklore i sva društva koja dođu i odu iz Bosanske Otoke ponesu prekrasne uspomene i sjećanje na vrijeme provedeno ovdje''.

Festival je i ove godine okupio jedanaest kulturno-umjetničkih društava iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a u toku festivala mogle su se vidjeti razne igre i tradicionalne nošnje te ljepota i raznovrsnost tradicije i običaja, sve na jednom mjestu u Domu kulture u Bosanskoj Otoci.

Elma V.

 

18.Smotra folklora 2019 2

18.Smotra folklora 2019 3

18.Smotra folklora 2019 4

18.Smotra folklora 2019 5

18.Smotra folklora 2019 6

18.Smotra folklora 2019 8

18.Smotra folklora 2019 9

18.Smotra folklora 2019 10

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 340 puta

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 701 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa