Štrajk prosvjetara od 2.septembra

Nakon jučerašnjeg Mirovnog vijeća, između predstavnika Sindikata osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja USK i Vlade USK, nije došlo do dogovora te je odgovor o početku nove školske godine 2.septembra prilično jasan.

Prosvjetari nisu prihvatili Vladinu ponudu, za koju navode da su mrvice ponuđene u zadnjim momentima, ali navode da su otvoreni za razgovore i pregovore s vladom, da bi ipak na vrijeme mogli početi s radom. Obzorom da Vlada ne prihvata njihove uslove, prosvjetari će od 2.septembra u generalni štrajk i tako tražiti svoja zaslužena prava.

''Nažalost moraćemo razočarati prvačiće da neće u septembru početi školsku godinu. Ono što je ponudila vlada nije zadovoljilo sindikat, iako ćemo mi dati Vladi šansu do petka, ali nakon završenog sastanka Mirovnog vijeća nismo uspjeli približiti stavove'' - kazao je Samir Fajić, predsjednik sindikata srednjoškolskog obrazovanja USK.

Iz Sindikata tvrde da je Vlada ovim sastankom pokušala samo kupiti vrijeme, jer i sami nisu spremni za novu školsku godinu budući da na adrese škola još nisu stigle ni nove projekcije, rješenja ili bilo šta drugo za normalan početak školske godine: ''Evo kraj augusta je, projekcije nisu stigle, ne zna se broj uposlenih, ne zna se broj asistenata niti broj odjeljenja. To je sve u zraku. Nastavnici koji su proglašeni tehnološkim viškom ne znaju hoće li raditi. Ne zna se ništa. I sve ovo izgleda kao da štrajk odgovara i vlastima, kako bi se pokušali se reorganizirati kako bi ovu školsku godinu dočekali spremno, mada sumnjam da bi i tad uspjeli'' – navodi Ernes Halilović, član Upravnog odbora Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH.

Prosvjetni radnici su štrajk najavili još krajem prošle školske godine. Sindikalno povjereništvo USK je u junu zasjedalo u Bosanskoj Krupi, gdje su donijete odluke i zaključci koji su, kako su još tad naveli, pokušali spriječiti nerad i nemar svih prethodnih vlada, pa i ove, koje sistematski uništavaju obrazovanje na našem kantonu već dugi niz godina.

Štrajkački odbor sindikata prosvjetnih radnika USK je odlučio danas da će upsoleni u osnovnim i srednjim školama u ponedjeljak stupiti u štrajk, s tim što će se nastava za učenike završnih razreda organizirati po minimumu poslova.

Problema je mnogo... Problem viška radnika, pedagoški standardi, nedostatak učenika u školama, područne škole s jako malim brojem učenika u razredima, višak zaposlenih, nove projekcije, dvočlane, tročlane i četveročlane kombinacije, kao i problematika srednjih škola gdje su se ukinula pojedina zanimanja, 80 miliona KM izvrsnih presuda, pravilnik za tehnološke viškove, odlasci... Mogli bi nabrajati probleme koji obrazovanje u USK prate već dugi niz godina. Koja su rješenja i hoće li Sindikat i Vlada pronaći zajednički jezik te koliko će sve to uticati na djecu, kojih je sve manje i koja svoje školovanje uglavnom traže negdje van granica naše države, klišeom ćemo kazati, vrijeme će pokazati. Nije li dosta čekanja i oslanjanja na vrijeme? Nije li vrijeme za neke značajne promjene, na neka konkretna rješenja?!

 

Elma V.

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 473 puta

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1313 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa