Štrajk prosvjetara od 2.septembra

Nakon jučerašnjeg Mirovnog vijeća, između predstavnika Sindikata osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja USK i Vlade USK, nije došlo do dogovora te je odgovor o početku nove školske godine 2.septembra prilično jasan.

Prosvjetari nisu prihvatili Vladinu ponudu, za koju navode da su mrvice ponuđene u zadnjim momentima, ali navode da su otvoreni za razgovore i pregovore s vladom, da bi ipak na vrijeme mogli početi s radom. Obzorom da Vlada ne prihvata njihove uslove, prosvjetari će od 2.septembra u generalni štrajk i tako tražiti svoja zaslužena prava.

''Nažalost moraćemo razočarati prvačiće da neće u septembru početi školsku godinu. Ono što je ponudila vlada nije zadovoljilo sindikat, iako ćemo mi dati Vladi šansu do petka, ali nakon završenog sastanka Mirovnog vijeća nismo uspjeli približiti stavove'' - kazao je Samir Fajić, predsjednik sindikata srednjoškolskog obrazovanja USK.

Iz Sindikata tvrde da je Vlada ovim sastankom pokušala samo kupiti vrijeme, jer i sami nisu spremni za novu školsku godinu budući da na adrese škola još nisu stigle ni nove projekcije, rješenja ili bilo šta drugo za normalan početak školske godine: ''Evo kraj augusta je, projekcije nisu stigle, ne zna se broj uposlenih, ne zna se broj asistenata niti broj odjeljenja. To je sve u zraku. Nastavnici koji su proglašeni tehnološkim viškom ne znaju hoće li raditi. Ne zna se ništa. I sve ovo izgleda kao da štrajk odgovara i vlastima, kako bi se pokušali se reorganizirati kako bi ovu školsku godinu dočekali spremno, mada sumnjam da bi i tad uspjeli'' – navodi Ernes Halilović, član Upravnog odbora Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH.

Prosvjetni radnici su štrajk najavili još krajem prošle školske godine. Sindikalno povjereništvo USK je u junu zasjedalo u Bosanskoj Krupi, gdje su donijete odluke i zaključci koji su, kako su još tad naveli, pokušali spriječiti nerad i nemar svih prethodnih vlada, pa i ove, koje sistematski uništavaju obrazovanje na našem kantonu već dugi niz godina.

Štrajkački odbor sindikata prosvjetnih radnika USK je odlučio danas da će upsoleni u osnovnim i srednjim školama u ponedjeljak stupiti u štrajk, s tim što će se nastava za učenike završnih razreda organizirati po minimumu poslova.

Problema je mnogo... Problem viška radnika, pedagoški standardi, nedostatak učenika u školama, područne škole s jako malim brojem učenika u razredima, višak zaposlenih, nove projekcije, dvočlane, tročlane i četveročlane kombinacije, kao i problematika srednjih škola gdje su se ukinula pojedina zanimanja, 80 miliona KM izvrsnih presuda, pravilnik za tehnološke viškove, odlasci... Mogli bi nabrajati probleme koji obrazovanje u USK prate već dugi niz godina. Koja su rješenja i hoće li Sindikat i Vlada pronaći zajednički jezik te koliko će sve to uticati na djecu, kojih je sve manje i koja svoje školovanje uglavnom traže negdje van granica naše države, klišeom ćemo kazati, vrijeme će pokazati. Nije li dosta čekanja i oslanjanja na vrijeme? Nije li vrijeme za neke značajne promjene, na neka konkretna rješenja?!

 

Elma V.

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 257 puta

RBK

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 723 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa