Sad ili nikad – poručuju iz Sindikata obrazovanja USK

Nakon alarmantnih podataka o egzodusu učenika iz Krajine te gubitku posla za preko 220 nastavnika, Sindikalno povjereništvo USK je u srijedu zasjedalo u Bosanskoj Krupi, gdje su donije odluke kojima će, kako navode, pokušati spriječiti nerad i nemar svih prethodnih vlada, pa i ove, da sistematski uništavaju obrazovanje na našem kantonu već dugi niz godina.

Prvenstveno smo danas imali izvještajne skupštine povjereništva, koje smo sve do danas odgađali jer smo pretpostavljali da ćemo morati donositi određene odluke zbog prethodnih dogovora s vladom. Danas je glavna tema bila projekcija koju je ministarstvo poslalo prema školama, gdje smo ogorčeni na način na koji zamišlja vlada ušparati novac, koji planira dati nekome drugom a ne uložiti u obrazovanje!'' – kazala je Zehra Hadžić, predstavnica sindikata osnovnoškolskog obrazovanja.

Problem viška radnika, pedagoški standardi, nedostatak učenika u školama, područne škole s jako malim brojem razreda i učenika te dvočlane i tročlane kombinacije, kao i problematika srednjih škola gdje su se ukinula pojedina zanimanja, bez da su našli adekvatne zamjene za njih te favoriziranje pojedinih škola naspram nekih drugih, samo su neke od današnjih tema ovog sastanka. Kako riješiti ove probleme te šta sindikat ustvari najviše zamjera ovom ministarstvu, kazao je Samir Fajić, predstavnik sindikata srednjoškolskog obrazovanja:

''Ljudi koji su učestvovali u projekciji i odobravanju pojedinim zanimanjima nisu radili u školama i ne poznaju problematiku škola odnosno obrazovanja uopće. Tako imamo slučajeva da u pojedinim gradovima su ukinuta 'ženska' zanimanja, koja su upisivale djevojčice sa slabijim uspjehom u osnovnoj školi. Na primjer u Bosanskoj Krupi će djevojčice sa slabijim uspjehom iz osnovne škole moći će da upišu samo za stolara, bravara, automehaničara i iz Ministarstva oni smatraju da je to opravdano. Opravdano samo iz financijskih razloga kako bi smanjili broj odijeljena, a potrebe djece uopće nisu uzete u obzir. Ja sam imao sastanak u ministarstvu i nisam uspio da nagovorim ljude koji odlučuju o takvim aktivnostima, da je to potreba i da moramo se prilagoditi djeci a ne nastavnom kadru ili novcima koji to koštaju, ako uopće obrazovanje može da košta mnogo. Nažalost, nismo našli zajednički jezik i djeca neće moći da upišu šta žele'' – kazao je Fajić.

U ponedjeljak u Bihaću biće organizirani protesti sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja, od 11 do 12 sati , gdje će prosvjetni radnici iskazati svoje nezadovoljstvo te upoznati javnost o tome što se dešava u našem obrazovanju. Nakon protesta, kažu iz sindikata, slijedi generalni štrajk, odnosno ovog puta prosvjetni radnici kažu da će ostati dosljedni jer ''naredna školska godina neće početi ako se naši zahtjevi ne ispune i ovaj put ćemo pokazati zajedništvo i jedinstvo, jer ovo je sad ili nikad!''- zaključuje Hadžić.

 

Elma Velić

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 269 puta

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 497 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa