Printaj ovu stranu

Obrazovanje – igra na ispadanje

компьютерная помощь Сызрань
новости Винница
FOTO:Ilustracija FOTO:Ilustracija

Kraj godine za prosvjetne radnike obično znači zaključivanje ocjena, priprema svjedočanstava, sumiranje rezultata, maratonske sjednice i aktivi te matična knjiga koja vjerno čuva sve zaključeno i urađeno tokom školovanja generacija i generacija. No, posljednjih godina, kraj školske godine za prosvjetne radnike naše zemlje, posebno USK znači zbrajanje učenika, razreda i časova, skupljanje bodova za tehnološke i nervozno iščekivanje "đona" te liste i mogućnosti koje se nude ili ne nude za narednu školsku godinu.

Ko zadnji, noga njemu!

Nije li tako?! Ko se nađe zadnji na listi, bilo da je najmlađi radnik u svom aktivu, bilo da je dugogodišnji predavač, nema veze. Pravilnici su rekli svoje, ko je tehnološki višak, s papirom i pečatom ministarstva, ima pravo da traži slobodne časove, u bilo kojoj drugoj školi na kantonu – dio ili čitavu normu – nebitno je. I tako svake godine, već nekoliko godina unazad, umjesto stručnog usavršavanja, iskorištavanja preostalih nenastavnih radnih dana u planiranje i iznalaženje novih metoda i načina rada, alarmantne brojke ukazuju da će svaka godina biti sve teža, gora, neizvjesnija.

Ne samo da su alarmantne tehnološke liste i ko je na đonu istih, već koliko se još uopće računa na pojedine nastavnike i profesore. Ovogodišnje mjere Ministarsta obrazovanja, nauke, kulture i sporta su alarmantne i možda prestroge, kako barem navode u pojedinim školama.

Klix.ba prenio je jutros informaciju o stanju u Krajini i egzodusu koji se pokazao baš u učionicama našeg kantona. Navodeći informacije da '' nakon implementacije predloženih mjera u Prvoj osnovnoj školi u Bos.Krupi bez posla trebalo bi ostati 10 nastavnika, a gase se područne škole u Radiću i Zalinu dok se u Drugoj osnovnoj školi bez posla ostaje šest nastavnika, a gasi se 9-godišnja osnovna škola i formira petogodišnja škola u Područnoj školi Veliki Badić. U Osnovnoj školi Jezerski nakon reformi će biti dva nastavnika manje, gasi se 9-godišnja, a formira petogodišnja škola u područnoj školi u Mahmića selu. U OŠ Otoka bit će tri nastavnika manje, a umjesto 20 formirat će se 18 razreda'', posjetili smo neke od ovih škola gdje smo direktno upitali za situaciju u ovim ustanovama. Pojedini direktori su ostali zatečeni ovom informacijom, budući da nisu uopće upućeni u informacije ukidanja pojedinih područnih te da iz ministarstva, dok ovo prenosimo, nisu dobili nikakve dopise i slične upute. Nastavnici šetaju hodnicima, iščitavajući u panici navedene podatke, dok su sindikati već uveliko otpočeli sa odbrambenom tehnikom, najavljujući štrajkove i rezimirajući sva obećanja koja su dobili proteklih godina, različitih vlada i ministara te povlačeći možda još posljednje konce da se spasi prije svega nastava i prava djece, a potom i nastavnički kadar, koji je, kako svi dobro znamo, zapošljavan saglasnostima ministarstva i ministara, ne samovoljno!

Ernes Halilović, član Upravnog odbora Samostalnog sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja Federacije BiH za naš radio je iznio stajališta sindikata te moguće načine i sredstva kako da se riješi novonastala situacija.

''U januaru je štrajk obustavljen nakon dogovora sa pregovaračkim timom, gdje se došlo do analize odjeljenja u školama do donošenja pravilnika o tehnološkom višku, pravilniku o napredovanju, izmjenama i dopunama pedagoških standarda i novog zakona o osnovnom obrazovanju. Ništa od toga nije ispoštovano'' – navodi Halilović na početku razgovora. Pravilnik o tehnološkom višku nije još postavljen na stranicu jer nije još 'prošao', odnosno nije objavljen u Službenom glasniku, ali je već u primjeni. Ova Vlada donosi sve odluke jednostrano, kaže Halilović, bez saglasnosti i dogovara s reprezentativnim sindikatom. Osim što se traže smjene ministra obrazovanja, koji nije ispoštovao obećanja data nastavnicima, također traže smjene ministra pravde i ministra financija, koji su svjesno obmanjivali sindikat i nastavnike te nisu ispunili obećanja i zahtjeve.

''Ova vlada sve radi jednostrano. Postupak smjene školskih odbora i direktora su pojednostavili odnosno ono što je do sada bilo nezakonito sad su ozakonili. Također, pravilnik o tehnološkom višku je sastavljen od strane uposlenih još na samom početku. Ministarstvo obrazovanja je taj pravilnik zanemarilo, poslušao određenu grupu utjecajnih ljudi, političkih aktivista, zastupnika u Skupštini i prilagodio pravilnik njihovoj rodbini koja radi po našim školama i zahvaljujući tom pravilniku oni neće biti tehnološki višak'' , nastavlja Halilović. On kaže da se Ministarstvo stalno poziva da poštuju pedagoške standarde '' ali da oni niti jednu stavku pedagoških standarda nisu ispoštovali, počevši od materijalnih uvjeta pa do formiranja odjeljenja. Na teret škola odnosno direktora se stavlja formiranje odjeljenja mimo standarda, a svi vrlo dobro znamo da odluka o formiranju odjeljenja donosi ministar obrazovanja i da jedina odgovornost leži u Ministarstvu obrazovanja''- kaže Halilović.

Od septembra 2018. do 17.februara otišlo je 700 učenika s područja našeg kantona, što predstavlja alarmantnu cifru i brigu za sve one kojih bi se mogla ticati ova problematika. Komisija, koju je imenovalo Ministarstvo, je izvršila analizu stanja u našim školama, a kako navode iz Sindikata, bez prethodnog uključivanja njih gdje su došli do određenih rezultata, koji se ne poklapaju s analizom koju je uradio i Sindikat.

''Na osnovu površne analize koju je uradila Komisija, u kojoj spominju ukidanje pojedinih područnih škola, spajanje osnovnih škola, ukidanje i spajanje odjeljenja, dvočlane i tročlane kombinacije, došli su do toga da će naredne godine natjerati djecu da putuju po 30, 40 i 50 kilometara da bi pohađali nastavu.

Ovdje se javlja još jedan znatno bitan problem, o kojemu očigledno ni komisija ali ni ministarstvo nije razmišljalo. Ako se zatvore pojedine područne škole, gdje će učenici morati putovati u Centralne škole, dovodi se u pitanje stalna problematika prijevoza koji svake godine obilježi početak školske godine. Tenderi, kašnjenje, neriješene linije te neplaćene prijevoznike od strane nadležnih govori samo da će kao i prošle godine, djeca ovih područnih škola, umjesto da pohađaju, kako nalažu prava djece, najbližu školu i najlakšu soluciju za njih, naredne školske godine vjerojatno neće krenuti na vrijeme, jer praksa nepolaska i nepohađanja nastave svake školske godine zbog problema prijevoza nije samo ustaljena praksa već tradicija.

Na pitanje kako se nositi s ovolikim brojem tehnološkog viška te kako riješiti već godinama istu problematiku, Halilović nastavlja: '' Mi smo svjesni da će tehnološkog viška biti. Mi to ne možemo spriječiti, a oni koji to mogu i trebaju, rade upravo suprotno. Ono što će se pokušati s tehnološkim viškom jeste da se smjesti u druge škole na kantonu. Ove školske godine je bilo 150 radnih mjesta u obrazovanju na našem kantonu. Ove projekcije koje su oni poslali su samo kap koja je prelila čašu i koja je dovela do kulminacije ove situacije, zbog nepravde koju oni čine ne samo prema našim uposlenim već i prema djeci koju učimo'' – zaključuje Halilović.

Budući da je informacija o 'stanju na terenu' kako je prenio Klix.ba još uvijek samo u velikim znacima navoda te dok ne dobijemo očitovanje Ministarstva obrazovanja, nauke kulture i sporta USK, ostaje nam da iščekujemo eskalaciju situacije, vezano za narednu školsku godinu, gdje svakako , sem što će mnogi nastavnici, po novonastaloj situaciji ostati bez posla, glavni i osnovni problem , o kojem trebamo razmišljati su djeca – kojih je prvenstveno svake godine manje, čija prava na kvalitetno i obavezno obrazovanje svakodnevno zapostavljamo i kojih se u krajnjem slučaju nikad ništa i ne pita.

Elma Velić

Zadnji put promjenjen utorak, 18 Juni 2019 19:15
Ocijeni
(1 Glasaj)
Čitano 609 puta
новости Battlefiel4
портал недвижимости