Međunarodno testiranje u Osnovnoj školi Otoka

JU Osnovna škola Otoka u četvrtak je učestvovala u Međunarodnom istraživanju trendova u znanju matematike i prirodnih znanosti “TIMSS 2019” (Trends in International Mathematics and Science Study) koji ima za cilj ispitivanje standardiziranih istraživačkih procedura i postupaka te funkcionalnosti novih ispitnih zadataka.


Probno istraživanje ‘TIMSS 2019’  provedeno je u 60 zemalja svijeta,uključujići i BiH, a u našoj zemlji testiranjem je obuhvaćeno 176 škola u Federaciji, Republici Srpskoj i Distriktu Brčko. I JU Osnovna škola Otoka bila je dio testiranja, kao i 11 drugih osnovnih škola sa područja našeg kantona.


''Učenici četvrtih razreda naše škole u četvrtak su imali priliku da učestvuju u TIMSS 2019. Veoma smo počastvovani što je naša škola dio ovog programa i zahvaljujemo se na saradnji i pomoći učenicima,nastavnicima i roditeljima koji su doprinjeli veoma važnom međunarodnom istraživanju'' – kazali su nam iz ove osnovne škole.
TIMSS bilježi trendove u matematici i prirodnim dostignućima u četvrtom i osmom razredu, od 1995. godine.  Procjena učenika četvrtog razreda može pružiti rano upozorenje za potrebne kurikularne reforme,a učinkovitost ovih reformi može se dalje pratiti u osmom razredu.


TIMSS indirektno prati metode izvođenja nastave, njezinu kvalitetu,kao i načine dodatnog stručnog usavršavanja nastavnika. Sveobuhvatna analiza informacija koja proizlazi iz ovog ispitivanja trebala bi poslužiti kao osnova i poticaj za poboljšanje kompletnih obrazovnih sistema, kao i poboljšanje metodologije rada i kurikuluma, budući da nedostaci u ovim procesima izravno utječu na rezultate istraživanja.


Elma Velić

Zadnji put promjenjen petak, 31 Maj 2019 19:03
Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 425 puta

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 890 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa