Centar za rani rast i razvoj u Bosanskoj Krupi

Prošle sedmice je u JU 'Druga osnovna škola' otpočeo s radom 'Centar za rani rast i razvoj', program pripreme za osnovnu školu za sve mališane koji nisu pohađali niti jedan oblik predškolskog odgoja i obrazovanja.

Ovo je prva godina provođenja ovog programa, koji je sad i zakonska obaveza ministarstva obrazovanja. U Drugoj osnovnoj školi 'Centar za rani rast i razvoj' jest i resursni centar za općinu Bosanska Krupa, a ostale škole će biti lokalne jedinice.

''Riječ je o realizaciji programa za predškolski odgoj i obrazovanje u godini pred polazak u školu. Naša škola je odabrana da bude resursni centar, a ostale škole će u narednim godinama biti lokalne jedinice'' – kazala je Direktorica škole.

Resursni centar će pored rada s djecom imati i drugih aktivnosti koje su u skladu s planom i programom rada, dok će lokalne jedinice imati po jednu grupu djece koja će proći 150 časova bazične pripreme za školu.

Javnim pozivom, kroz program, planirano je da prođe 25 djece, međutim potrebe na našoj općini su mnogo veće te je nekoliko djece i na listi čekanja. Značajno je pomenuti da nisu sva djeca koja pohađaju ovaj program budući učenici ove škole, što pokazuje da je potreba za predškolskim obrazovanjem velika i veoma značajna.

Pored resornog ministarstva projekt jednim dijelom sufinancira Save the children, pri opremanju prostora za rad i obrazovanje.

''Opremili smo jednu učionicu, opremili je namještajem, neophodnim didaktičkim i multimedijalnim sadržajem tako da će kroz naredna dva mjeseca djeca moći uživati, naučiti, razvijati svoje sposobnosti, vještine, steći nova znanja kroz ovo obavezno predškolsko obrazovanje''- nastavlja direktorica Zjakić.

Djeca u Centru borave četiri sata dnevno i s njima radi stručna i obrazovana osoba, gdje se kroz igru, zabavu i druženje, uči i priprema za sljedeće poglavlje dječjih života.

 

Elma V.

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 41 puta

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 629 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Oktobar 2018 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda