Aktiv direktora predškolskih ustanova

U Bosanskoj Krupi, u utorak je , organiziran Aktiv direktora predškolskih ustanova. Domaćini su bili JU Dječje obdanište i dom učenika Bosanska Krupa, a uporedo s ovim aktivom održao se i Aktiv odgajatelja i medicinskih sestara. Problemi u oblasti predškolskog odgoja su višegodišnji i mnogobrojni, a budući da su svakoj vlasti, koja se na Kantonu mijenjala periodično, zadnji na listi, kako navode iz ove oblasti obrazovanja, stanje je kaotično te je dovedeno u pitanje normalan rad i funkcioniranje javnih ustanova za predškolski odgoj.

‘’Zadnjnih godina najveći problem je što ne možemo dobiti Saglasnosti za raspisivanje konkursa od nadležnog ministarstva obrazovanja za priznati broj radnika, pa smo prisiljeni da primamo radnike bez konkursa po Zakonu o radu. Veliki problem u radu je i zastarjela zakonska regulativa u oblasti predškolstva na Kantonu. Još uvijek je na snazi stari Zakon o predškolstvu iz 1997.godine a na nivou Federacije je donesen novi Okvirni zakon o predškolstvu 2007.godine. Naš kantonalni Zakon o predškolstvu je donesen 2010.godine, ali se još uvijek ne primjenjuje. Doneseni su i novi pedagoški standardi, koji su usklađeni sa starim zakonom, što je još jedan apsurd’’ – kazala je predsjednica Aktiva direktora USK, Jašić Asmira.

Mnogobrojni su problemi u predškolskom obrazovanju, o kojima su razgovarali na Aktivu direktora predškolskih ustanova USK-a, ali i na Aktivu odgajatelja i medicinskih sestara, gdje su i jedni i drugi iznijeli problematike bliske njihovoj struci i oblastima.

Jedan od uvjeta za pristupanje Europskoj uniji jeste i obuhvat djece predškolskim obrazovanjem od 40 do 50%, a kod nas u Kantonu neprecizna procjena jest da je tek 10% djece obuhvaćeno ovom vrstom obrazovanja. Problemi neće nestati odjednom i niti će se riješiti novim obećanjima, već radom i aktivnim rješavanjem svih teškoća koje nailaze, što je i izneseno na sastancima ove vrste. Kao prva stepenica obrazovanja svakog djeteta, unapređenje odgojno-obrazovnog rada u ovom segmentu obrazovanja je iznimno važno i potrebno.

Elma V.

6

Zadnji put promjenjen petak, 19 April 2019 19:36
Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 666 puta

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 325 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa