Mladi iz cijele BiH poslali poruke mira i zajedništva

„U sve se petljamo, sve znamo, kritikujemo, govorimo iza leđa, jadikujemo…na glas sve, odjednom, ali uvijek na usluzi drugima. Možda su nas ta neprekidna druženja, kafa i naš “ ćeif“ ponekad spašavali iz teških vremena. Mi ne idemo psiholozima, mi smo psiholozi jedni drugima. Ali to razumijemo samo mi sa ovih prostora. To je „naša stvar“ kako mi doživljavamo našu muziku i padamo u „sevdah.“ Stranac će biti zaprepašten našim dovitljivostima i našim prijekim putevima“, dio je teksta Ane Marije Slijepčević iz Gradiške koji je izabran kao jedan od pobjedničkih na konkursu Mreže savjeta/vijeća učenika u BiH (mreSVUBiH) o životu i narodima u Bosni i Hercegovini. Konkurs je realizovan pod nazivom „Burek, Burek, Бурек“ i imao je za cilj da motiviše mlade iz cijele BiH da kroz literarni rad, video ili fotografiju izraze svoje viđenje multikulturalne Bosne i Hercegovine.

 „Noćas, gledajući u zvijezde zapitala sam se šta je to sudbina. Mogla sam da čujem sopstvene otkucaje srca, shvatajući da cijeli svoj život u stvari živim na granici. Često sam znala da posmatram bolne grimase i lažne osmijehe na licima mojih sugrađana. Umorni su svi od tog rata, napetosti, tenzija i politike koja nam se nameće, ali najviše od mržnje“, napisala je Aleksandra Đorem, iz Istočnog Sarajeva u svom tekstu. Jasmin iz Gračanice je zajedništvo predstavio kroz pjesmu:

„I Uskrs i Bajram u Bosni se slave

Farbaju se jaja i jedu baklave

I pjevaju se pjesme o ljubavi i sreći

Treba li se išta više o Bosni reći

Osvrni se i pogledaj naše kule stare

Ne daj da ti dušmani taj merak kvare

Poslušaj rijeku kako tiho žubori

Pogledaj kako vječna vatra gori“

Pored literarnih radova, neki su odlučili da svoje viziju zajedništva predstave fotografijom i likovnim radom. Belma Haskić i Lejla Mehanoli Bosnu i Hercegovinu vide ovako:

Bosanska Krupa

 Mreza mira USK

I za kraj, pogledajte video koji savršeno prikazuje Bosnu i Hercegovinu sa svim njenim „začinima“, Ajle Imširović iz Ilijaša.

https://www.youtube.com/watch?v=BD-yalVLLTc

Bosna i Hercegovina je mnogo ljepša u očima mladih.

Pobjednici konkursa će prisustvovati mirovnom kampu kojeg organizira Mreža savjeta/vijeća učenika BiH. Na kampu će moći detaljno razgovarati o problemima s kojima se suočavaju te planirati aktivnosti kojima će te probleme pokušati riješiti.

Projekat se realizuje uz podršku Američke ambasade u BiH.

 

Izvor: Benjamin Duraković PR Mreže Vijeća učenika USK (mreVUK USK)

 

Zadnji put promjenjen petak, 29 Mart 2019 11:28
Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 423 puta

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 412 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa