U susret godišnjici preseljenja na Ahiret reisa Čauševića

FOTO:Arhiva FOTO:Arhiva

Udruženje „Reis Mehmed Džemaludin Čaušević“ Bosanska Krupa neumorno radi na tome da široj javnosti približi život i djelo jedne od najposebnijih i najznačajnih ličnosti Bosanske Krupe,a posebno Arapuše, reisa Mehmeda Džemaludina Čauševića.                                                             

U proteklim godinama Udruženje je organiziralo prigodne manifestacije „Dani reisa Čauševića“ i susrete hadžija u Arapuši, izgrađena je Spomen-kuća u Arapuši, objavljena knjiga  „Mehmed Džemaludin ef.Čaušević“ te uređena pokretna izložba slika o reisu Čauševiću.                                                                                       

Ovom prilikom najavljujemo još jednu aktivnost Udruženja „Reis Mehmed Džemaludin Čaušević“. Naime, u četvrtak, 28.marta obilježit će se 81.godišnjica od preseljenja na Ahiret reisa Mehmeda Džemaludina Čauševića. Tim povodom Udruženje „Reis Mehmed Džemaludin Čaušević“ organizuje učenje tevhida u džamiji u Arapuši, od 12,30 sati.Udruženje je obezbijedilo i prevoz do Arapuše sa polaskom iz Bosanske Otoke u 10,45 sati (Ljusina – 11,00, Bosanska Krupa - 11,15 i Ostružnica-Orasi u 11,30) te povratkom u 14,30 sati.Također,Udruženje je uputilo poziv  sugrađanima da u četvrtak, 28.marta, prisustvuju učenju tevhida kao i da posjete Spomen kuću reisa Mehmeda Džemaludina Čauševića u Arapuši.

Udruženje „Reis Mehmed Džemaludin Čaušević“ najavljuje sljedeću aktivnost za 10.april, kada će, povodom godišnjice Medrese „Mehmed Džemaludin Čaušević“ u Cazinu, upriličiti četvrtu po redu promociju knjige „Mehmed Džemaludin ef.Čaušević“ autora dr.Fikreta Midžića koja će biti obogaćena i pokretnom izložbom o reisu Čauševiću.

Hadži Mehmed Džemaludin ef. Čaušević rođen je 1870. godine u mjestu Arapuša kod Bosanke Krupe. Nakon završetka Bihaćke medrese, školovanje nastavlja u Istanbulu gdje studira pravo, književnost, teologiju, filozofiju, misticizam i historiju. Izabran je za reisu-ul-ulemu 1913., a ostavku je podnio 1930. godine, nakon čega se posvetio prevođenju Kur'ana na bosanski jezik koji je objavljen 1937. – godinu dana prije Čauševićeve smrti.  

RadioBK                                                                                                                  

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 371 puta

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 432 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa