Dan narcisa sa udruženjem „Mimoza“

FOTO:Ilustracija FOTO:Ilustracija

Udruženje oboljelih od karcinoma „ Mimoza“ i ove godine priređuju tradicionalnu javno-zdravstvenu kampanju Dan narcisa koja će se održati 25. marta 2019. godine na Trgu Alije Izetbegovića u Bosanskoj Krupi ,od 10 do 14 sati. Kampanjom žele ukazati na važnost odlaska žena,ali i muškaraca na redovite preglede dojki.

S „Mimozama“ su ove godine učenice i učenici Druge osnovne škole i Opće gimnazije.Već tradicionalna akcija Dan narcisa učinila je puno u edukaciji i prevenciji s ciljem ranog otkrivanja raka dojke, ovog najčešćeg sijela raka ukod žena. Simboličnom prodajom narcisa, žene oboljele od karcinoma dojke su prvo kroz kantonalno udruženje „Behar“, poslije kroz svoje udruženje „Mimoza“ animirale građane općine Bosanska Krupa da kupovinom   žutih narcisa pomognu oboljelim od raka dojke.I svaka dosadašnja akcija bila je uspješna. Narcise „Mimoze“ beru u svojim vrtovima,ali zajedno s njima su i svi oni koji svoje narcise uzgajaju i doniraju ženama „Mimoze“ za prodajnu akciju.Ostaje uvijek za pamćenje kada je jedna Krupljanka poklonila mnogo narcisa i onda kupila dio narcisa za svoju vazu u kući.Narcisi nemaju cijenu.Daruju se besplatno,a humani ljudi koji ih mogu kupiti daju koliko mogu i žele.

U martu slavimo život.Dvadestpetog marta „ Dan narcisa“ je dan kada žene obilježavaju svoj novi početak života.Volimo taj dan, jer on nam daje snagu i veliku podršku i za druge akcije koje provodimo na polju edukacije ,posjete našim članicama i oboljelim“ - istaknula je Fatma Kadić ,predsjednica udruženja „Mimoza“. „Na ovaj način mi taj želimo da skrenemo pažnju na bolest karcinoma dojke koja je sve više učestala u našem gradu i društvu. Bolest koja ne bira dob, koja je sve češća, a starosna granica se sve više pomjera, obolijevaju mlađe žene i muškarci.Mi oboljele najbolje znamo kako je teška borba u neuređenom zdravstvenom sistemu,mada i ovom prilikom moram istaknuti da imamo ,za ovo vrijeme ,dobru suradnju s Domom zdravlja,liječnicima,sestrama,lokalnim vlastima u Bosanskoj Krupi i Bihaću.Trudimo se da olakšamo borbu protiv opake bolesti“ - ispričala je predsjednica udruženja iz Bosanske Krupe.

Cvijet narcis je odabran, jer je simbol proljeća, izdržljivosti, svjetla, života i buđenja nade za bolje sutra.Obilježavanjem ovog dana javnost se osvještava o raku, pokreće građane da daju svoju podršku u ustrajnom traženju bolje edukacije, educira građane o odgovarajućim pregledima u svrhu ranog otkrivanja, te o najboljim oblicima liječenja.

Dževada Štancl

Zadnji put promjenjen utorak, 19 Mart 2019 14:26
Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 312 puta

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 842 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa