Dogovor Vlade USK i sindikata obrazovanja, štrajka neće biti

Vlada Unsko-sanskog kantona (USK) i sindikati predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja na jučerašnjem su sastanku postigli dogovor o poštivanju trenutačnog Kolektivnog ugovora, tako da najavljenog generalnog štrajka prosvjetnih radnika neće biti.

 

-Dogovoreno je da će se Kolektivni ugovor u potpunosti implementirati, odnosno da je osnovni kamen spoticanja oko osnovice za platu prevaziđen. Dobili smo obećanje da će u nacrtu budžeta biti predviđeno izjednačavanje osnovice za sve budžetske korisnike. Time su otklonjene osnovne dileme oko poštivanja postojećeg Kolektivnog ugovora, a financijska sredstva za to će biti namirena iz unutrašnjih rezervi Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport USK - rekao je predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije BiH Selvedin Šatorović.

 

Kantonalni ministar obrazovanja Damir Omerdić dodao je da će biti formirana i komisija koja će detaljno provjeriti stanje u školama na području USK.

-Odluka Kantonalne vlade je da idemo u smjeru poštivanja Kolektivnog ugovora, odnosno izjednačavanja osnovice za platu svim budžetskim korisnicima. Isto tako, Vlada USK će u najskorijem periodu imenovati komisiju koja će napraviti detaljnu analizu svih škola, gdje će se pokušati naći određeni modus ušteda - dodao je ministar Omerdić.

 

Dogovoreno je i da će se u roku od 60 dana krenuti u rješavanje ostalih zahtjeva sindikata, konkretno podzakonskih akata koji se odnose na pravilnike o napredovanju, prijemu u radni odnos i tehnološkom višku, te da će Vlada i Skupština USK u skorijem vremenskom periodu ponoviti proceduru formiranja i usvajanja Pravilnika o osnovnom obrazovanju.

 

FENA

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 71 puta

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1289 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« April 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda