Zdravlje kao obaveza, a ne poklon

U decembru prošle godine započela je implementacija projekta „Mi imamo pravo naučiti živjeti zdravo“, a ove srijede su uspješno završili drugu fazu projekta, koju su osmislili i na kraju i implementirali udruženje „LOOK“ Bos.Krupa, trgovački lanac „Tropic“ i JU „Druga osnovna škola“.Riječ je o vrlo vrijednom i značajnom projektu, jer je prvenstveno usmjeren na najmlađu populaciju i njihove zdrave navike u odrastanju, a kao odgovor na brzinu modernog načina života i sve loše navike koje takav život nosi sa sobom.

''Mislim da ovaj projekat kao ideja nema nikakve greške i da ima potencijal da postane neka redovna praksa te da je ovaj kolektiv primjer ne samo kolektivima iz branše obrazovanja nego i generalno'' – u uvodnom obraćanju obratio se svim prisutnima Dino Zjakić iz udruženja 'LOOK'.

Radionice, koje su bile organizirane za sve nastavnike, roditelje i sve zainteresirane građane Bosanske Krupe, pokazali su se kao dosta uspješne, gdje su poslije temeljitih predavanja stručnjaka iz različitih oblasti, sudionici imali i dosta dobrih i korisnih pitanja, na koje su dobili odgovor. Prvo predavanje održala je doktorica pedagoških nauka Šejla Bjelopoljak, koja je istakla da zdravlje nije samo zdravstveno stanje čovjeka, nego i cijele okoline, i sukladno njenoj stručnoj profesiji navela da je najbitnije da odgajamo zdravu i sretnu djecu, koja će izrasti u izgrađene i sretne ljude s identitetom i dobrim praksama iz djetinjstva.

''Projekat je itekako koristan za zajednicu ako govorimo o zdravlju u kontekstu odgovornosti zajednice u stvaraju budućih naraštaja koji će brinuti o svom zdravlju'' – kazala nam je Šejla Bjelopoljak.

Druga radionica bila je na temu dentalnog zdravlja, koju je držala doktorica stomatologije Adela Mesihović-Nanić, gdje se osvrnula na očuvanje zuba kod djece, mjerama predostrožnosti i zdravom njegovanju zuba kod djece i odraslih. I doktorica Mesihović-Nanić je naglasila da je bitnost ovog projekta velika, jer su nastavnici oni koji mogu uticati na pravilnu i zdravu njegu i zuba ali i cijelog organizma.

''Mogu konstantovati da se oralno zdravlje djece naše općine se popravlja, uz pomoć roditelja i njihovih shvatanja ali i same djece, nastavnika te uz pomoć nas stomatologa'' – kazala je doktorica Mesihović Nanić.

Posljednje predavanje bilo je o dijabetesu kod djece, koje je održala doktorica Šeherzada Majstorović-Ezić i koje je iznjedrilo dosta pitanja i veliko interesovanje, posebno kod nastavnika, koji se često nalaze u situacijama gdje ne znaju kako najbolje da reaguju kad dođe do napada kod djece koja imaju dijabetes.

''Dijabetes kao bolest ima velik javno-zdravstveni značaj i jako je bitno da se nastavnici, koji dugo provode s djecom, upoznaju sa samom bolesti, na šta treba da obrate pažnju i kako da se ophode s djecom koja imaju ovu bolest'' – istakla je doktorica Majstorovic Ezic.

Sve su se složile da u doba u koje živimo, brzina i opterećenost roditelja, kao i uz mnoge negativne uticaje koje djeca danas imaju, ishrana je glavni i osnovni način da se zdravlje djece, ali i odraslih održi i da se pozitivnim primjerima, koje odrasli moraju da budu djeci, može održati i zdravo tijelo i duh, ali i lokalna zajednica.

''U okolnostima u kojima mi radimo u školi veoma je bitno podijeliti svaku informaciju, i s roditeljima i s djecom, da bismo u konačnici imali ono što želimo, a to je zdravo dijete'' – zaključila je direktorica škole Daira Zjakić.

Elma Velić

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 135 puta

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1383 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« April 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda