Edukacijom ka pravom putu inkluzivne prakse

Nastaviti pravim putem do inkluzivne prakse često je najteži put i najteža odluka, budući da je inkluzivna praksa još uvijek donekle nepoznanica u našem obrazovanju. Iako uvedena davno, inkluzija učenika u formalno obrazovanje još je uvijek na začetku i još se uvijek bore početne bitke.No, neke škole, nastavnici i profesori, pomaknu se za stepenicu više, potegnu jače i pokažu da su putevi inkluzivne prakse oni putevi kojima svim trebamo da idemo, jer svako dijete je bitno.

Druga osnovna škola Bosanska Krupa je jedna od rijetkih škola s našeg kantona, koja svakodnevno unapređuje kako uslove rada za svu djecu naše općine, tako proširuje znanja i informiranost nastavnika matične škole. Nastavnici i profesori JU 'Druga osnovna škola Bosanska Krupa', na čelu s direktoricom Dairom Zjakić, plenarnom sjednicom završili su projekat 'Nastavljamo pravim putem do inkluzivne prakse'.

U uvodnom obraćanju direktorica Zjakić naglasila je bitnost inkluzije u našem društvu i obrazovanju, ali i početke inkluzivne prakse u ovoj ustanovi, koji su prije deset godina započeli projekte uključivanja djece manjina sa naše općine i nastavili praksu inkluzivnosti sve djece, dajući školi, ali i nastavnicima zadatak više, a to je da zajedno s djecom konstantno uče i razvijaju se.

''Ono što će se dobiti ovim projektom nije samo puko poštivanje zakonskih obaveza, to je nešto što će vrijediti i poboljšati pristup nastavnika svakom djetetu. Smatramo da obrazovanje ne završava onim časom kada dobijemo diplomu u ruke nego tada počinje. Svi moramo cijelog života raditi na stručnom usavršavanju posebno ljudi koji rade s tako ranjivim kategorijama kao što su djeca'' – kazala nam je direktorica Daira Zjakić.

Protekla dva dana u prostorijama ove škole, iako neradna sedmica, svi nastavnici i profesori su imali priliku da prisustvuju, nauče i u budućem radu provode znanja i vještine, koje su im prenijele eminentne predavačice, stručnjaci svoje branše, doktorica pedagoških nauka Šejla Bjelopoljak, magistra društvenih nauka iz područja logopedija Elvira Ogrešević i diplomirani defektolog oligofenolog Samra Selimović.

''Opredijelili smo se za njih tri zbog interakcija s prijašnjih predavanja ali i zato što imaju odlične reference. Posebno mi je zadovoljstvo reći da je odziv naših nastavnika bio gotovo 100%, iako su bili neradni dan, a to je dobar znak da se nastavnici ne predaju, da svaki dan uče ''- nastavlja Zjakić.

Ciljevi ovog projekta, koje je Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke prepoznalo i podržalo su mnogostruki, od podizanja svijesti lokalne zajednice o provođenju inkluzije i poštivanju prava djece , ranim otkrivanjem jezičkih teškoća do pružanja podrške obrazovnom radu, a možda i najveći cilj ovog projekta jest osposobljavanje nastavnika za izradu individualizirani odgojno obrazovnih programa za djecu s teškoćama glasovno-jezično- govorne komunikacije.

Obrazovanje je ogledalo društvene uključenosti i kroz obrazovanje se podrstiče zajedničko djelovanje različitih usluga djeci i razvija osjećaj za društvenu pravdu i oslobađanje od predrasuda. Inkluzija, sama po sebi, još nije u potpunosti sprovedena i kao takva problem je za sve roditelje i djecu s teškoćama, koja se pokušavaju uključiti u formalni proces obrazovanja. Dok se administrativnim putem, zakonski i procesualno još uvijek mučimo i tapkamo na mjestu, nastavnici, oni koji su svakodnevno u kontaktu s problematikom inkluzije, pokušavaju iznaći načine na koji način i kako pomoći da taj proces što lakše i bezbolnije prođe.

Ova vrsta projekata, učenje i dijeljenja iskustva je jedan od tih načina, a saradnja ustanova, od vrtića do visokih škola, treba da bude jača, sinhroniziranija i češća. Direktorica Zjakić ističe da je timski rad najvažniji i zainteresiranost nastavnika, koji su prva stepenica inkluzivnosti našeg obrazovanja, iznimno velik pokazatelj požrtvovnosti i rada, a saradnja sa školama koje imaju već ustaljene prakse, razrađenije programe i načine rada je ključ uspjeha bilo kojeg nastavnog procesa, ali i inkluzivnih praksi.

''Na svu sreću mi imamo jednu dobru saradnju sa školama iz susjedne Slovenije, tačnije iz Škofije Loke, gdje izmjenjujemo znanja i iskustva s njima i dobijamo od njih nešto što je jako dragocjeno, a to je praktični rad. Tako da ćemo ići u tom pravcu i nastavak te saradnje očekujemo u aprilu ove godine, gdje ćemo naučiti nešto novo, a to podijeliti s ostalim nastavnicima naše lokalne zajednice ali i kantona'' – zaključuje direktorica.

Svečanom sjednicom, na kojoj su dodijeljeni certifikati učesnicima seminara te u kratkim crtama predstavljen sam projekat 'Nastavljamo pravim putem do inkluzivne prakse', završen je tek jedan dio učenja, gdje se nadaju da, uz podršku lokalne zajednice, resornih ministarstava, roditelja i sugrađana, put inkluzivne prakse može biti pravi put ka boljem, ljepšem i bezbrižnijem djetinjstu svakog djeteta.

Elma Velić

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 132 puta

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 357 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Oktobar 2017 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda