Održan „ Memorial Ibrahim Skenderović“

U subotu, 29.decembra, u Bosanskoj Krupi, u Hotelu „Stari grad – Ilma“, održan je osmi po redu „Memorial Ibrahim Skenderović“ u sjećanje na novinara Ibrahima Skenderovića, uposlenika Radija Bosanska Krupa, koji je preminuo prije deset godina.                                        

Memorial se organizuje po ideji Roberta Limonte iz Udruženja „Skitnice od mira“ i uz podršku „Radija Bosanska Krupa“ kojim se daje prilika učenicima osnovnih škola da izraze svoje ideje, kreativnost, originalnost i maštu kroz jedan od nekoliko novinarskih izraza – pisanom rječju, fotografijom, izgovorenom rječju.

Separator3

A ko je zapravo čovjek i novinar, Ibrahim Skenderović, kojem je posvećen ovako poseban Memorial? Rođen je u Varoškoj Rijeci, općina Bužim, 7.oktobra 1948.godine, gdje je završio osnovnu školu. Gimnaziju je završio u Bosanskoj Krupi a Filozofski fakultet u Beogradu. Cijeli radni vijek bio je u novinarstvu. Nakon 19 mjeseci teške bolesti, na ahiret je preselio 28.decembra 2008.godine .

 

U bogatoj novinarskoj karijeri,bio je dopisnik dnevnog lista „Oslobodjenje“ više od 20 godina te Unsko- sanskih novina „Krajina" od njihovog osnivanja. Njegov glas bio je prepoznatljiv i na talasima Radija Federacije kao i BH radija 1. Također, njegovi prilozi emitovani su i na Televiziji Unsko-sanskog kantona te Federalnoj televiziji.

 

Smrt ga je zatekla kao uposlenika „Radija Bosanska Krupa“ čiji je urednik bio tokom troipogodišnje agresije na našu zemlju a posljednjih 12 godina života radio je na mjestu urednika informativno- političkog programa.            Za svoj rad u novinarstvu dobio je najviše općinsko priznanje Plaketu općine Bosanska Krupa.

Ibrahim Skenderović

Na ovogodišnji,osmi po redu „Memorial Ibrahim Skenderović“ radove su poslali učenici osnovnih škola sa područja općine Bosanska Krupa – Prve i Druge osnovne škole i Osnovne škole „Otoka“ te dvije sa područja općine Bužim – iz Osnovne škole „Bužim“ i Područne škole „Varoška Rijeka“.

Žiri u sastavu: Ejla Skenderović, Hatidža Skenderović, Roberto Limonta Udruženje „Skitnice od mira“ te Edin Bratić, direktor Radija Bosanska Krupa i Senada Avdagić, novinarka Radija Bosanska Krupa uopšte nisu imali jednostavan zadatak- izabrati one radove koji su „malo drukčiji“ iako su svi bili za „čistu peticu“. Ipak,prva tri mjesta po sekcijama su:                

NOVINARSKA SEKCIJA:

 1. Hana Bužimkić, učenica Prve OŠ Bosanska Krupa za rad pod nazivom: „Svjetlost u tami našeg grada“
 2. Lamija Šertović, učenica Prve OŠ Bosanska Krupa, za rad pod nazivom: „Sjećanje na Ibrahima Skenderovića“ i
 3. Sebila Jusić, učenica OŠ „Otoka“ za rad pod       nazivom: „Ponos Otoke“

SEKCIJA POEZIJE:

 1. 1.Farah Šertović, učenica Druge OŠ Bosanska Krupa za pjesmu pod nazivom: „Nezašećerena priča već slatke Bosanske Krupe“
 2. 2.Edis Nanić, učenik OŠ „Bužim“ za pjesmu pod nazivom: „Ljubav“ i Dženis Suljkanović , učenik OŠ „Otoka“ za pjesmu pod nazivom: „Čudan vakat“
 3. 3.Majda Bešić, učenica OŠ „Otoka“ za pjesmu pod nazivom: „Ljepota mog zavičaja“

LITERARNA SEKCIJA

 1. Mina Novkinić, , učenica Druge OŠ Bosanska Krupa za rad pod nazivom „Mir i nenasilje“
 2. Hasan Čaušević, učenik OŠ „Bužim“ za rad pod nazivom: „Moj grad u budućnosti“
 3. Amina Mulalić, učenica OŠ Bužim za rad pod nazivom „Mala bijela pahulja, kraljica i ja“
 4. FOTOGRAFSKA SEKCIJA:
 1. Adem Čataković, učenik Druge OŠ Bosanska Krupa za fotografiju pod nazivom: „Zbogom domovino moja, odoh u bolji život“
 2. Sara Alijagić, učenica Druge OŠ Bosanska Krupa za fotografiju pod nazivom: „Do neba i nazad“
 3. Tarik Jusić, učenik Druge OŠ Bosanska Krupa za fotografiju pod nazivom „Napušten čovjekov prijatelj – psi lutalice“

Uz veliko hvala učenicima, njihovim nastavnicima-mentorima i školama, svim učesnicima „Memoriala Ibrahim Skenderović“ uručene su zahvalnice i prigodni pokloni nakon čega su prvonagrađeni učenici pročitali svoje radove.

Ovom prilikom, porodica te predstavnici Udruženja „Skitnice od mira“ i JP „Radio Bosanska Krupa“ obišli su mezar Ibrahima Skenderovića i položili cvijeće.

 

Tekst: Senada Avdagić

Foto: Ejla Skenderović i Avdaga-Dado Salihagić

 

 

Zadnji put promjenjen ponedjeljak, 31 Decembar 2018 09:44
Ocijeni
(2 glasova)
Čitano 235 puta

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 585 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Decembar 2016 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda