Iz kulture :Husnija Topić i „Dokumenti vremena“ u Gradskoj galeriji

Husnija Topić Husnija Topić

Izložba "Dokumenti vremenu" Husnije Topića bit će otvorena u Gradskoj galeriji u Bosanskoj Krupi u četvrtak 5. jula 2018.godine u 19,30 sati i zasigurno će obradovati ljubitelje likovne umjetnosti u Bosanskoj Krupi.Već nekoliko godina ova postavka je predstavljena u mnogo gradova,mnogo zemalja,galerija i otvorenih prostora.Krajnje je vrijeme bilo da ovu izložbenu postavku dobije za gledanje i bosanskokrupska likovna publika.Izložba će biti postavljena na otvorenom prostoru kod Gradske galerije i Doma kulture u Bosanskoj Krupi.

Voditelj Gradske galerije Bosanska Krupa Salih Suljanović je u najavi izložbe rekao:

„Epika, kao dio svekolike tradicije našeg kraja, već je uobičajena umjetnička opsesija Husnije Topića.Lijepi konji i stasiti junaci, bijele kule i svijetlo oružje, lijepe i ponosne žene su akteri koji su bili opijeni slavom i junaštvom,srčanošću,pokornošću prema tradiciji,a čiji je zamišljeni lik,unutra i izvana autorski oslikao Topoć.Husnija Topić je na slikama estetskim sredstvima i na slikarski način ušao u dušu junaka,običaja,tradicije,događanja.“

U bosanskohercegovačkom slikarskom prostoru, Husnija Topić je dragocjen umjetnički izraz jer su svi lijepi ljudi vjerno naslikani – lijepi su i na slikama, sve djevojke takođe, konji – puni snage i ukroćeni služe čovjeku, a na likovnom nivou Husnija Topić slika i naš odnos prema našem epskom naslijeđu. Topić nam otkriva tajnu o ljepoti junaka bošnjačke epike, jer oni su lijepi u odnosu prema ružnom, što je identično i današnjoj slici i izgledu svijeta. I čini to uspješno. Umjetnički i estetski, prihvatljivo. Tako i kolege i laike, oplemenjuje našom tradicijom,zapisao je Atif Kujundžić.

Husnija Topić slikar, poznat po svojim neobičnim radovima koji krase mnoge domove i galerije,prijatno je prije nekoliko godina iznenadio javnost sa postavkom svojih slika“Dokumenti vremena“ već od prve njihove postavke. Slike su rađene tehnikom ulje na platnu, a motiv su historijski obrisi grada Bihaća i Krajine, sa likom žena. Ovo su generacije koje su prolazile kroz ovdašnje gradove od plemena do čitavih civilizacija koje su prolazile i prelazile preko ovdašnjih trgova, gradova i država. Motive ove neobične izložbe Topić je, kaže, pronašao u bogatoj historiji ovog kraja, počevši od Japoda, Rimljana i hrvatskih plemića, do Osmanlija, Austrijanaca i savremenog doba, a vrlo značajnu ulogu u cijelom tom vremenskom periodu, igrala je žena.

Poseban je i njegov ciklus „Emina“,koji će takođe biti predstavljen,a obećavaju iz galerije Centra za kulturu ,obrazovanje i informisanje da će svi oni koji dođu na izložbu u četvrtak, svjedočiti i mnogim iznenađenjima.

Husnija Topić je rođen 1965. godine u Cazinu (BiH). Likovno obrazovanje je stekao u .Radi kao likovni pedagog u Cazinu. Do sada je imao 37 samostalnih i preko 100 kolektivnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Autor je dva spomen obilježja i poštanske markice. Predani je istrazivač epsko lirske tematike kroz jedinstven, unikatan likovni izraz. Sa svojim djelima zastupnjen je u različitim publikacijama. Mnoge slike mu se nalaze kod kolekcionara diljem svijetu. Član je Udruženja likovnih umjetnika BIH. Živi i radi u Cazinu. svoje slike predstavio u mnogim metropolama svijeta, od daleke Malezije, Francuske, Grčke, Amerike, Njemačke, Španije, te država iz našeg regiona.

Izložba "Dokumenti vremenu" Husnije Topića bit će otvorena na otvorenom prostoru Doma kulture u Bosanskoj Krupi u četvrtak 5. jula 2018.godine u 19,30 sati.

 

Dževada Štancl

Zadnji put promjenjen utorak, 03 Juli 2018 10:19
Ocijeni
(1 Glasaj)
Čitano 123 puta

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 536 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Oktobar 2017 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda