„Zeleni vrh“ i još jedan projekat za „Točak“

Institut za razvoj mladih KULT proteklog vikenda je dodijelio sredstva za realizaciju lokalnih građanskih inicijativa. Lokalne građanske inicijative ove godine  realizovat će organizacije iz Nevesinja, Stoca, Blažuja, Gradačca, Ugljevika, Bosanske Krupe, Visokog, Vareša i drugih dijelova Bosne i Hercegovine. 

Realizaciju inicijativa finansijski je podržao Institut za razvoj mladih KULT, a ugovore o dodjeli sredstava za realizaciju malih građanskih inicijativa, u Sarajevu su  10. februara 2018. godine potpisali predstavnici  petnaest organizacija sa područja BiH.

Riječ je o inicijativama koje su mladi ljudi prepoznali kao problem ili nedostatak u svojim lokalnim zajednicama, a koje će kroz aktivan angažman mladih ljudi, podršku Insituta, lokalnih vlasti i organizacija, napokon biti riješene.

„Kroz ovu akciju mladi iz mjesne zajednice Pištaline okupljeni u Udruženje “Zeleni vrh” kroz projekat  „Pokrenimo se zajedno- TOČAK „će u narednom period nastaviti svoje aktivnosti na uređenju izletišta „Točak“.

Kroz projekat je planirana izgradnja dodatnih klupa, uređenje potoka i obale, ograđivanje samog izletišta radi zaštite  i očuvanja inventara i prostora.Poseban dio,primjeran uzrastu, biće uređen za najmlađe iz Pištalina.

Izletište „Točak“ će s ovim pojektom biti zaokružena cjelina za odmor i najbolje korištenje slobodnog vremena. Želja je da ovo uređeno  izletište postane mjesto okupljanja svih generacija u ovoj bopsanskokrupskoj mjesnoj zajednici. Ugovor  o prijenosu sredstava i njihovom iskorištavanju u realizaciji projekta za „Točak“ je, ispred Udruženja “Zeleni vrh”,potpisao  predsjednik Udruženja  „Zeleni vrh“ Edin Hadžipašić.

Do juna 2018. Godine ,u naredna četiri mjeseca aktivnošću mladih iz petnaest sredina će,kroz potpisane ugovore,  imati uređena školska dvorišta u ruralnim dijelovima BiH, unaprijeđene  kulturne i sportske sadržaje, poboljšan kvalitet zraka, a neke organizacije će pružiti i konkretnu pomoć osobama sa umanjenim  intelektualnim sposobnostima.

 Lokalna građanska inicijativa Instituta za razvoj „Kult“ se i kroz ove projekte pokazala kao značajna  akcija, aktivnost građana/ki, usmjerena na poboljšanje stanja u lokalnoj zajednici i društvu u kojem žive.U ove  građanske aktivnosti mogli su  se uključiti građani/ke ,pojedinačno ili zajednički, a sve s ciljem ukazivanja na konkretne probleme i rješavanja problema u zajednici u kojoj žive.

 Trenutno je aktuelan još jedan javni poziv za dostavljanje projektnih prijedloga

kojim Institut za razvoj mladih KULT poziva nevladine organizacije registrirane u Bosni i Hercegovini (udruženja i fondacije osnovane prema zakonima o udruženjima i fondacijama u BiH) da dostave svoje projektne prijedloge u okviru komponente za pružanje Podrške aktivnostima nevladinih organizacija u BiH koje rade na pitanjima mladih.

 Na javni poziv se ne mogu prijaviti: javne ustanove, institucije vlasti, privredna društva, vjerske organizacije, politički subjekti, kao ni međunarodne nevladine organizacije koje nemaju registrirano svoje predstavništvo u Bosni i Hercegovini.

Od aplikanata se traži da se do 2. 3. 2018. do 16.00 sati prijave, odnosno  da dostave nacrt projektnog prijedloga u elektronskom obliku.

Sve projektne aktivnosti moraju se realizirati u Bosni i Hercegovini,dok svi potrebni obrasci dostupni su na web-stranici www.mladi.org. Institut za razvoj mladih „Kult“.

Dževada Štancl

 

zelen2

 

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 212 puta

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 518 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Februar 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda