U Drugoj OŠ započeo projekt poboljšanja inkluzivnosti predškolskog i osnovnog obrazovanja

Jutros je u JU „Druga osnovna škola“  započeo projekt „Pravim putem do inkluzivne prakse“ uz saradnju Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke koji ima za cilj poboljšanje inkluzivnosti predškolskog i školskog obrazovanja. 

 

Projekt „Pravim putem do inkluzivne prakse“ predstavlja dobru osnovu u oblasti edukacije i stručnog usavršavanja sudionika odgojno-obrazovnog procesa. Projekt podrazumijeva organizaciju edukacije za nastavnike, stručne saradnike i menadžment škole putem edukativnih i kreativnih radionica, seminara i plenarne sjednice. Pored navedenog, planirana je i izrada i štampanje promotivnog materijala za sve učesnike navedenih edukacija te kontinuirana medijska promocija projekta.

JU“Druga osnovna škola“ Bosanska Krupa broji 26 djece sa teškoćama u razvoju, a u ovom projektu učestvovat će  52 roditelja djece sa teškoćama. Vrijednost projekta je 8.755,00 KM, a Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke je dalo pozitivnu ocjenu i potpisan je Ugovor o sufinansiranju projekta u okviru Programa podrške poboljšanja inkluzivnosti predškolskog i osnovnog obrazovanja. Priprema projektnih aktivnosti traje od dana potpisivanja Ugovora o sufinansiranju, seminar za nastavnike i stručne saradnike od 22.januara do 26.januara,dok je završna faza projekta tokom februara 2018. godine.  Evalucijom projekta će se dobiti povratna informacija o efektima edukacije  koja će biti dostavljena Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke uz Izvještaj o utrošku sredstava.

 „Projektni tim JU „Druga osnovna škola“  u sastavu Daira Zjakić, Šejla Bjelopoljak, Mirza Talić i moja malenkost je aplicirao na javni poziv Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke i prošli smo u programu podrške programima poboljšanja inkluzivnosti predškolskog i osnovnog obrazovanja. Cilj našeg projekta je podizanje svijesti kompletne lokalne zajednice o potrebama i pravima djece , kreiranje razvojne vizije sa mogućnostima proširenja kapaciteta škole u pravcu pružanja podrške ranjivoj populaciji odnosno djeci sa poteškoćama u učenju te osposobljavanje nastavnika za izradu i primjenu individualnih edukativnih planova. Mi vidimo da je najbolji način poboljšanja inkluzivnog obrazovanja upravo u edukaciji nastavnika i stručnih saradnika i menadžmenta obrazovnih ustanova te smatramo da bez motivisanog nastanika, kompetentnog i osnaženog nema pravog puta u inkluziju“kaže Ernest Halilović moderator i član projektnog tima.

Projekt će trajati pet dana,  a na koji način će se implementirati ovaj projekt objasnila  je Šejla Bjelopoljak pedagogica JU“Druga osnovna škola“ , u projektu voditeljica radionica:

„Projekt je osmišljen na način da nastavnici trebaju dobiti podršku, dakle misli se konkretno na stručno usavršavanje i osnaživanje nastavnika počevši od analize sadašnjeg stanja pa do unaprijed planiranja u kontekstu inkluzivne prakse. Neke od tema kojima ćemo se baviti ovih dana sa nastavnicima jesu: pedagoški prihvatljive terminologije u oblasti inkluzivne prakse, zatim načini učenja sa razumjevanjem, proučavanje novih  tehnika  kako bi udovoljili potrebama učenika i prevazišli tradicionalni sistem memorisanja i traženja povratnih znanja, a dobit će povratno antistresne tehnike koje će moći svakodnevno upotrebljavati u svom radu i radu sa djecom.“

Kroz projekt će proći svih 55 uposlenih nastavnika i stručnih saradnika zaposlenih u JU“Druga osnovna škola“.

„Naša škola ima inkluzivna odjeljenja i svaki nastavnik se  susreo sa inkluzivnošću što znači da će ovaj projekt doprinijeti tome da kvalitetnije radimo u budućnosti“ –smatra Mersiha Alijagić jedna od nastavnica koja učestvuje u radionicama.

Važno je naglasiti da je Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK-a dalo pozitivno mišljenje na projektne aktivnosti, kao i JU „Pedagoški zavod USK“, a nakon završene edukacije nastavnici će dobiti uvjerenja o stručnom osposobljavanju u oblasti inkluzivnog obrazovanja. Kroz razgovor sa pedagogicom ove škole saznali smo da je projekt samo početak odnosno prvi korak stručnog usavršavanja nastavnika. Plan im je da na raspustima i ostalom slobodnom vremenu  nastave kontinuirano raditi na educiranju i usavršavanju nastavnika te da se što bolje pripreme za rad sa učenicima.

Zlatan Badnjević

Zadnji put promjenjen ponedjeljak, 29 Januar 2018 20:25
Ocijeni
(1 Glasaj)
Čitano 354 puta

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 279 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Januar 2018 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda