Uspjesi volontera općine Bosanska Krupa

Danas je medjunarodni dan  volontera.

Međunarodni dan volontera proglasila je Opća skupština Ujedinjenih nacija 1985-  godine.

Od tada se svake godine, 5.decembra  obilježava Međunarodni dan dobrovoljnog rada za ekonomski i društveni napredak ,odnosno Međunarodni dan volontera.

Cilj je sve aktivnosti volontera i njihov dobrovoljni rad učiniti vidljivim na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Ovaj dan obilježiće se danas u cijelom svijetu,kako planskim volonterskim akcijama,tako i svečanim konferencijama na kojima će se sumirati rezultati rada volontera u toku ove godine i posljednjih pet godina,na svim nivoima organizovanja , u svijetu,regionu i  u BiH.

Pored toga, na ovim konferencijama će se nagraditi najbolji,oni koji su u volonterstvu postigli najviše u protekloj godini,ne samo u broju ostvarenih volonterskih sati u oblasti u kojoj djeluju,već i po svim aktivnostima  koje su činili, kako bi volontiranje,kako jednu od najkorisnijih društvenih kategorija, promovirali i obogatili članstvo sa onim koji su se odlučili u toku ove postati volonteri.

Naravno ,u ovoj aktivnosti najvažnije volonterizam usaditi u srca mladih, koji nastavljaju dugu tradiciju volontiranja ,kako u BiH,tako i na području Unsko-sanskog kantona,a posebno napodručju bosanskokrupske općine,a koji je  žele nadogradjivati u budućnosti.

Juče je svečanu sjednicu u povodu današnjeg  Dana volontera organizirao Crveni križ Unsko-sanskog kantona.Ove godine centralna manifestacija je priređena  u Cazinu.

Priznanja su dobili najbolji volonteri godine iz svih osam općina Unsko-sanskog kantona.

Kada je u pitanju Općina Bosanska Krupa priznanja „Volonter godine 2017“ su dobili : Alibabić Amir ,Silvio Štancl i nastavnik  Prve osnovne škole Sabahudin Beširević.

Danas će se svečano druženje,uz Međunarodni dan volontera , uz prezentaciju aktivnosti u ovoj godini ,održati u Bosanskoj Krupi za volontere i volonterke općinskog Crvenog križa,a o svemu tome moći će te slušati i u emisiji Radio Bosanska Krupa od 15,3o minuta, kada će gosti u našem studiju biti sekretar Crvenog križa Hase Čaušević i najstarija volonterka u ovoj organizaciji ,zadužena za kućnu njegu korisnika Crvenog križa Općine Bosanska Krupa,Halida Ibrahimović,koja je prije dvije godine  ,baš na ovaj dan,jedina sa Unsko-sanskog kantona, proglašena volonterkom godine u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Napomenimo da se ovaj dan volontera obilježava u godini u kojoj bosanskokrupski Crveni križ slavi sedamdeset godina od svog osnivanja u našoj Općini.Naime Crveni križ je osnovan 1947- e godine,a jedna od osnivača te asocijacije u Bosanskoj Krupi je naša sugrađanka Sadeta Lagumdžija.I ona će biti naš gost uskoro,pa ćemo vidjeti kako je to bilo nekad,a kako sad,kada je u pitanju humani dobrovoljni rad u korist zajednice ili drugih.

Iako je Općinski Crveni križ Bosanska Krupa sa svojim volonterima i partnerima jezgro volonterizma,ne možemo danas zaobići i ne pomenuti i dobrovoljna vatrogasna društva u Bosanskoj Otoci i Bosanskoj Krupi,kao ni sve one mlade koji su kroz omladinsku organizaciju Conventus,kroz školska organizovanja,u srednjim i osnovnim institucijama, dali svoj dar u volonterskom radu.

Iz takvih njihovih aktivnosti na području bosanskokrupske općine izrasli su projekti Omladinske banke,a potom i projerkti PRO-Budućnosti koji su najvažniji baš po ostvarenim volonterskim satima u njihovoj realizaciji,ali i sa snažnom podrškom u lokalnoj zajednici,vlasti,poduzetnika i građana ovakvom radu.Baš volonterski rad je doprinjeo da općina Bosanska Krupa,svih pet godina rada Omladinske banke Bosanska Krupa drži prvo mjesto u Federaciji Bosne i Hercegovine,a drugo u našoj državi,te da je Općina Bosanska Krupa,prva u Bosni i Hercegovini po broju izdvojenih sredstava  lokalne vlasti,kao podrška volonterskom radu mladih kroz ovaj projekt.

Visoko,među općinama uključenim u projekt PRO-Budućnosti,rangirana je također Općina Bosanska Krupa,a i tu je,u projektu izgradnje mira kroz povjerenje,jedno od mjerila bio volonterski rad i visina podrške lokalne zajednice tim aktivnostima.

Ne treba zaboraviti,da i sve aktivne nevladine organizacije koje rade na području Općine ,kao što su planinarsko-društvo „Grmeč“,udruženje oboljelih od karcinoma „Mimoza“,udruženje roditelja i djece „Ada“,Aktiv žena Otoka,udruženje žena „Vakat“,Kanu-kluba Kormoran,kulturno-umjetnička društva sa područja općine,udruženje Vatan,kao i volonteri Medžlisa islamske zajednice Bosanska Krupa,imaju svoj dar u volonterskim satima,bilo kroz organizaciju humanih akcija za socijalno ugrožene i oboljele,tako i veliki broj volonterski sati u akcijam uređenja okoline i unapređenja života u lokalnoj zajednici.

Naravno svim volonterima,ovim koje smo pomenuli i onima  koje smo možda zaboravili čestitamo još jednom Međunarodni dan volonterizma.

Dževada Štancl

Volonteri CK 1

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 178 puta

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 315 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Mart 2017 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda