Lijepa li je Srednja mješovita...

Malo stariji naši sugrađani sigurno se sjećaju kada je početkom sedamdesetih godina u Bosanskoj Krupi sagrađena savremena srednja škola na Pilani, u kojoj su,zajedno nastavom u starom dijelu ranije stručne škole ,po tadašnjem „šuvarovskom“ programu ,pod  jednim krovom usvajali znanja gimnazijalci i učenici stručnih škola.Bio je to tada Srednjoškolski centar „Safet Krupić“ Bosanska Krupa.

Danas ,svi ti objekti se, po formuli  energetske učinkovitosti „oblače“ u nove „ekološke ,energetske i ekonomske haljine“ .

Ovih dana svi koje put poveo put  Pilane svjedočili su prekrasnoj slici tih objekata,slici koja je sigurno najviše obradovala učenike i profesore Mješovite srednje škole“Safet Krupić“,mada su ,ruku na srce,viđenim obradovani i svi građani.

Ova škola je u toku prošle godine nagrađena projektom koji se upravo realizira.

Projekt  je to kojeg zajednički realiziraju Općina Bosanska Krupa Razvojni program Ujedinjenih nacija UNDP, i Ministarstvo za prostorno uređenje,građanje i zaštitu okoliša, koji je, po po potpisanom sporazumu, vrijedan 215 hiljada konvertibilnih maraka.

Po uzoru na Drugu osnovnu školu u Bosanskoj Krupi u čiju je energetsku efikasnost uloženo oko 300 hiljada KM, započela je  sanacija zgrade Mješovite srednje škole „Safet Krupić“ u Bosanskoj Krupi, odnosno, zamjeni stolarije i izradi termo fasade. Za te je aktivnosti 105 hiljada KM obezbijedila Općina Bosanska Krupa, a po 55 hiljada UNDP i Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša USK. 

Izvođač radova na Mješovitoj srednjoj školi „Safet Krupić“,poduzeće „Džena“ iz Goražda, čiji su radnici ,radove najčešće izvodili u vrijeme vikenda, kako bi oni što manje smetali u odvijanju nastave u ovoj školi. 

Uz ovo,napomenimo i pohvalimo da su se,uz sve ove poslove, u toku ovih radova samoinicijativno organizirali i učenici,pa  su neke od učionica uređene i okrečene. Svojim sredstvima su kupili boju,i naravno, uz podršku svojih razrednika,profesora i mendžmenta škole,sami i okrečili svoje učionice.

 

Dževada Štancl

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 365 puta

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 403 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Januar 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda