Mladi Bosanske Krupe i Novog Grada gradili mir zajedno

Projekt PRO-Budućnost ispisao je još jednu priču zahvaljući neformalnoj grupi mladih iz Bosanske Krupe koji su osmislili,kandidirali projekt „Izgradimo mir zajedno“,dobili sredstva za njegovu realizaciju,oplemenili ih partnerstvom sa organizacijama,udruženjima i pojedincima iz lokalne zajednice i uspješno ga realizirali protekle nedjelje u Bosanskoj Krupi.

Kako je predviđeno planom aktivnosti na Sportsko-rekreacionom centru „Ada“ su se okupili mladi dvije partnerske općine ,njih oko osamdest .Dva fudbalska tima iz nogometnog kluba „Željezničar“ iz Bosanske Krupe i fudbalskog kluba „Donje Vodičevo“ prvo su odigrali prijateljsku utakmicu koja je i završena prijateljskom podjelom bodova,odnosno rezultatom 5:5.Uz mlade u ovom malom mirovnom „spektaklu“zaigrali su i veterani.

Bilo je lijepih poteza atraktivnih golova,a svoju šansu su dobili i bivši igrači našeg kluba veterani koji su svojom igrom podsjetili na svoje najbolje dane.S nama je danas igrao I općinski načelnik Armin Halitović”,kazali su partneri u projektu,domaćini iz FK “Željezničar”.

U toku utakmice nije nedostajalo ni tradicionalnog krajiškog humora,veselih zgoda i šaljivih nezgoda.U ugodnom raspoloženju pravdu na ovoj utakmici su dijelile mlade fudbalerke Ženskog nogometnog kluba”Željezničar”,a prigovara kolega sa terena nije bilo.

Poslije fudbalske utakmice,svi učesnici su prisustvovali i posebnoj radionici,a tema je bila vezana za korake koje bi trebalo učiniti kaako bi se postojeći mir nadogradio povjerenjem,istinom,razumijevanjem,a sve u svrhu odgovornosti za budućnost.

Nermin Grošić voditelj projekta ispred neformalne grupe je rekao da su u svemu planiranom uspjeli,odnosno da su sigurno mladi potvrdili da ovakvim druženjima jedni druge bolje upoznaju i time se i bolje razumijevaju u svemu onome što je na njihova pleća stavila prošlost.To su ,po njemu oni početni koraci kojim se može pobijediti podijeljenost koju je nametnula neka druga sfera društvenog života koja opstaje,ne ide prema sveukupnom napretku i koja ne nudi pravce za odgovornu budućnost.

Kroz ovaj projekt nogometni kljub „Željezničar“ je dobio i skromni dar u sportskoj opremi.

Uz sve one koji su kroz projekt svojim sredstvima,uslugama i ličnim dobrima pomogli uspješnoj realizaciji projekta,bili su članovi SSRI“511“,građani općine Bosanska Krupa i sportski radnici.

Projekat „Izgradimo mir zajedno“ je podržan od strane USAID-ovog projekta PRO-Budućnost koji implementira Catholic Relief Services u saradnji sa Fondacijom Mozaik, Caritasom Bosne i Hercegovine, Forumom građana Tuzle, Helsinškim parlamentom građana Banja Luka i Međureligijskim vijećem u Bosni i Hercegovini.

Općina Bosanska Krupa već četvrtu godinu,koliko i traje ovaj projekt učestvuje u brojnim aktivnostima PRO-Budućnosti kao partnerska lokalna zajednica,a sve projekte po brojnim javnim pozivima,druženjima realizuje u sadejstvu sa susjednom Opštinom Novi Grad/Bosanski Novi.

 

Dževada Štancl

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 393 puta

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 219 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Mart 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda