Briga za okoliš i završena dva projekta u Pištalinama Očišćen prostor uz saobraćajnicu,uređen prostor za mlade i osvijetljeno igralište

Ekološko udruženje “Zeleni vrh” Bosanska Krupa sa sjedištem u Pištalinama u nedjelju  je organiziralo drugu po redu veliku ekološku akciju čišćenja prostora uz saobraćajnicu puta Pištaline – Jezerski-Ljusina.Na petnaest kilometara puta istu akciju su radili i prošle godine.U obe akcije materijalnu podršku za ovu akciju obezbjedili su iz lokalne zajednice I općinskog načelnika Armina Halitovića i Ministrastva za građenje ,prostrorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona.Na ovu akciju su pozvali sve građane općine Bosanska Krupa,posebno građane koji žive na prostoru gdje se izvodila akcija čišćenja.

I ovaj put čistili su mladi iz ovog udruženja i neformalnih grupa koji su se organizirali i  realiziraju brojne projekte u svojim mjesnim zajednicama. Posla,ili bolje reći bačenog otpada uz saobraćajnicu imali su neočekivano mnogo.Ako se izuzme par prošlogodišnji divljih deponija ,može se kazati,da su ,uz saobraćajnicu, pokupili mnogo vise smeća i loših navika onih koji u vožnji bacaju otpad odmah uz asfaltirani put.Tamo gdje su stigli napravili su sasvim drugačiju sliku,rekli bi onakvu kakva bi trebala biti na ovim prostorima gdje cijeli poslijeratni period neželjenh odlagališta ima napretek.

Edin Hadžipašić ,predsjednik udruženja “Zeleni vrh” je kazao da su već ranije aplicirali na nekoliko poziva project kroz koji bi se ogledno obavezati na nekoliko mjeseci da čiste I očiste cijeli ovaj proctor koji kao da je biran da nesavjesni građani donose ili izbacuju velike količine smeća.Nažalost project im nije prepoznat,nisu obezbjedili potrebna materijalna sredstva i za njega čekaju neka bolja vremena,razumnije odluke ili vrijeme kada će se o zaštiti okoliša vise razmišljati. Napomenimo da su vrijedni mladi danas čistili samo uz saobraćajnicu i da su pri tom mogli primjetiti ,obzirom da su šume ogoljele u jesenjem period,velike količine otpada koji je sigurno netko donio I jednostavno ga strmoglavi u šumske prostore oko saobraćajnice.

Ljusinska krivina je i ovaj put bila ispunjena svim i svačim,od papira do odbačenih ostataka životinja.Baš od tog mjesta,pa uz bivšu deponiju Krivodol,stanje je najlošije.Nada je, da će po uređenju deponije Krivodol,odnosno njene sanacije,biti vise odgornosti  i  to sa dva cilja kojim bi se trebala vratiti čistoća u cijeli prostor ovog dijela .Prvi je naravno da se očisti ovaj prostor,ali i da se propišu sankcije nesavjesnim građanima i  iznađe način kako bi se utvrdilo tko zagađuje okoliš i  na tim prostorima.

Poslije akcije čišćenja,učesnci radne akcije oko uređenja prostora imali su zajednički ručak.

Nakon  toga ,članovi neformalne grupe mladih su ozvaničili dovršetak dva projekta iz programa M-zone Omladinske banke Bosanska Krupa. Nakon ručka biće i zvanično pušteno u upotrebu dva projekta( „Kutak za mlade“ i „Osvijetlimo igru i druženje“) koja su realizovana kroz projekat, Omladinske banke.

Općina Bosanska Krupa i Fondacija Mozaik su obezbjedili svoj ugovoreni dio sredstava,a onda su projekte,animirajući partnere iz lokalne zajednice, oplemenili članovi neformalnih grupa  iz mjesne zajednice ,ali i u partnerstvu sa članovima udruženja Zeleni Vrh.

M-zona Mozaika je obezbjedila po tri hiljade konvertibilnih maraka za svaki od projekata,a neformalne grupe su obezbjedile još usluga,sredstava i opreme  po oko 1700 KM za svaki od ovih projekata.

Članica Omladinske banke Amra Samardžić je posebno istakla učešće mladih u realizaciji četiri projekta kroz ovaj program na području mjesne zajednice Pištaline,napominjući da se zahvaljuju fondaciji Mozaik i općinskom načelniku Arminu Halitoviću i Općini Bosanska Krupa na prihvatanju ovog projekta koji je najbolje do sada  potaknuo aktivnosti mladih.

Oko deset hiljada KM do sada je kroz program Omladinske banke uloženo samo na području mjesne zajednice Pištaline.Ukupna vrijednost projekata je veća jer su se mladi pokazali kao vrsni animatori partnera iz lokalne zajednice da im se pridruže u takvim projektima.

Šta su dobili mladi i stanovništvo Pištalina kroz dva u nedjelju  ozvaničena projekta?

U prostorijama mjesne zajednice imaju mladi uređenu i opremljenu kancelariju ,a sad, uz to, i salu u kojoj će se moći družiti,učiti i zabavljati.Uredili su enterijer,nabavili stolice,stolove.Tu je stol za stolni tenis,bilijar i mnogo prilika da se u tom prostoru osmisle novi projekti.

Odmah preko puta tih prostorija koji će biti „Kutak za mlade“ je sportsko igralište u izgradnji,a  koje koriste i mladi i školarci iz Osnovne škole „Jezerski“.Ono je je kroz ovaj projekat osvijetljeno sa šest stubova sa rasvjetom.I tu se članovi neformalne grupe koja je provodila ovaj projekt  spremaju za još ulaganja i kandidiranje novih projekata.U planu je izbetonirati jednu stranu i napraviti tribine i još mnogo toga.

Omladinska banka je tako ispunila svoj primarni cilj i na prostoru mjesne zajednice Pištaline:animirati mlade,potaknuti ih da budu akteri razvoja u svojim sredinama,sa idejama i sposobnostima da isplaniraju,kandidiraju i provedu projekte.Naravno ,sa rezultatom da poslije toga imaju priliku pogledati i koristiti ono što su izgradili.

Mladi Pištalina tako,kazali su ,čekaju novi javni poziv u martu mjesecu,čekaju da budu sudionici novih krugova Omladinske banke u Bosanskoj Krupi,jer nedavno provođenje projekata po ovom programu je sporazumom između Fondacije „Mozaik“,produženo na još dvije godine.

 

Dževada Štancl

Zadnji put promjenjen utorak, 22 Novembar 2016 09:18
Ocijeni
(2 glasova)
Čitano 535 puta

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 215 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Mart 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda