Institut za jezik -promocija izdanja u Bosanskoj Krupi

Institut za jezik - promocija izdanja u Bosanskoj Krupi Institut za jezik - promocija izdanja u Bosanskoj Krupi

U organizaciji Centra za kulturu,obrazovanje i informisanje Bosanska Krupa sinoć su u Domu kulture u Bosanskoj Krupi  predstavljeni Zbornik radova sa drugog simpozija o jeziku koji je održan u Sarajevu,kao  i nekoliko drugih naučnih izdanja ove ustanove.Promotori su bili dorektor Instituta dr. Alen Kalajdžija,te magistar Jasmin Hodžić,profesor Hadžem Hajdarević  i magistar .Aida Kršo koje i ispred Instituta moderirala predstavljanje knjiga.

Institut za jezik za vrijeme svoga trajanja (od 1972. do danas) objavio je na hiljade stranica naučnih i stručnih radova, leksikografskih, gramatičkih i normativnih jedinica u okviru svojih četiriju edicija: Radovi, Posebna izdanja, Bosanskohercegovački dijalektološki zbornik i Priručnici, te časopisa Književni jezik. Prema podacima nešto više od 300 naučnika iz zemlje i regije, ali i iz Evrope, objavilo je rezultate svojih lingvističkih i filoloških istraživanja, među kojima su i najveća imena južnoslavenske lingvistike i filologije.

Na promociji koja je održana sinoć u Domu culture predstavljen je Zbornik radova sa Drugog simpozija o jeziku koji je održan u Sarajevu.Istaknuto je, da je između prve i druge naučne rasprave o bosanskom jeziku, prošlo skoro sedamnaest godina,što dovoljno govori o tome da se bosanskom jeziku,njegovom naučnom izučavanju nije posvećivalo dovoljno pažnje od onih koji obezbjeđuju finasijaska sredstva za ovu naučnu oblast.U isto vrijeme, od prvog simpozija koji je 1998.godine održan u Bihaću pitanje bosanskog jezika je često,prvenstveno iz nacionalističkih poriva, bilo i prečesto predmetom negiranja, iako brojni historijski dokumenti I štampana djela,vjerodostojno govore o njegovom postojanju.

Bibliografiju izdanja Instituta za jezik,kao i izdanje “ Jezik u Bosni I Hercegovini” je predstavio  direktor Instituta   Alen Kalajdžija, a magistar Jasmin Hodžić naučno djelo Edine Solak pod nazivom Rasprave o jeziku u Bosni i Hercegovini od 1850. do 1914. godine,govoreći o ovom djelu u zlatnim koricama sa bezbroj zlatnih podataka koji svjedoče o osobenostima i postojanju bosanskog jezika u naznačenom periodu.

Pravopisni priručnik bosanskog/hrvatskog/srpskog jezika sa osnovama gramatike u svojoj je autorskoj izradi i neposrednoj jezičkopedagoškoj namjeni koncipiran moderno, sistematično, pojednostavljeno koliko je to bilo moguće i jezičkometodički krajnje profilirano u gramatičkim i drugim definicijama, s velikim brojem tabela, primjera iz literature, ilustracija, gdje je naglašena težnja da se maternjem jeziku i svim njegovim ortografsko-ortoepskim aspektima prilazi s radošću, otvorenošću, receptivnom radoznalošću, zainteresiranošću, bez ikakvih opterećenja.Kazala je to mr.Aida Kršo koja je je ovaj Priručnik priredila sa profesorom Hadžemom Hajdarevićem.

Profesor Hadžem Hajdarević je za ovu priliku predstavio i Riječnik bosanskog jezika u izdanju ovog Instituta,kao i još nekoliko izdanja koji su štampani u okviru ove ustanove,koju trenutno finasira Kanton Sarajevo,iako bi ,po svemu onome što se radi u okviru Instituta,ona trebala da sredstva za svoj rad dobija kao državna institucija.

Uz brojna izdanja,autore ,uz brojne dokumente i podatke koji su istaknuti na večeri promocije,dio vremena je bio izdvojen i za promociju časopisa koji priređuje i štampa Institut -  Književni jezik.

Institut želi biti pri ruci svim dijelovima BiH,pa je tako svoj krajiški promotivni put  ovih dana započeo promocijom u Bihaću,nastavio u Bosanskoj Krupi,a danas je u Sanskom Mostu - sve u cilju promocije svoga rada i plodova naučno –istraživačkog rada o bosanskom jeziku.

Naukom ,dokumentima,mladim stručnjacima u oblasti izučavanja jezika žele svjedočiti ili suprostavljati se svima onima koji i danas govore,vrlo često,najčešće iz politikantskih razloga negiranja svega bosanskog,o bosanskom jeziku kao nepostojećem.

Nažalost,veoma mali broj je građana općine Bosanska Krupa,prvenstveno prosvjetnih i kulturnih radnika  je bio među onima  koji su sinoć dali priliku sebi u Domu kulture u Bosanskoj Krupi da obogate svoja saznanja o bosanskom jeziku i upoznaju se sa naučnom literaturom koja je izdata pod krovom Instituta za jezik .

Dževada Štancl

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 409 puta

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 506 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Septembar 2012 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda