Grafike Boška Karanovića u Gradskoj galeriji u Bihaću

Boško Karanović Boško Karanović

 Sedma godišnjica smrti Boška Kranovića-oca grafike bit će obilježena u četvrtak uveče u Bihaću.Gradska galerija u Bosanskoj Krupi,dio Zavičajne zbirke Boška Karanovića predstaviće u Gradskoj galeriji u Bihaću.

Bosanska Krupa i Bihać, posljednjeg dana ovogodišnjeg marta biće spojeni vrhunskim umjetničkim djelima.U Gradskoj galeriji u Bihaću biće izložene grafike Boška Karanovića koje za života poklonio svom gradu ,općini Bosanska Krupa i Gradskoj galeriji Centra za kulturu,obrazovanje i informisanje.Svojim sugrađanima.
Grafike su dio zavičajne zbirke Boška Karanovića koje je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH 2011.godine proglasila nacionalnim spomenikom, na inicijativu Udruženja likovnih umjetnika „Krušnica“ i tadašnjeg direktora Doma kulture u Bosanskoj Krupi Saliha Suljanovića.
Zbirka je nastala kao poklon autora rodnom gradu. Boško Karanović (1924-2009) jedan je od najvažnijih likovnih (grafičkih) jugoslovenskih umjetnika. Školovao se u Beogradu i pripada grupi utemeljivača jugoslovenske i beogradske umjetničke grafike. Svoj radni vijek proveo je kao profesor na grafičkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Beogradu i jedan je od osnivača Grafičkog kolektiva u Beogradu.
U Bosanskoj Krupi je pokrenuo likovnu koloniju “Krušnica” sedamdesetih godina dvadestog vijeka, koja je prošle godine obilježila 45 godina svog rada. Aktivno se bavio izradom grafika više od dvadeset godina pronašavši svoj specifičan i veoma osoben pravac.
Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja između ostalih :Oktobarska nagrada Beograda 1958., Nagrada Oktobarskog salona Beograd 1960., Veliki pečat Grafičkog kolektiva 1968., Otkupna nagrada [Jesenji salon] Banje Luke 1968., Zlatna igla ULUS-a Beograd 1970., Dvadestojunska nagrada Bosanske Krupe 1972., Orden rada sa zlatnim vencem 1972., Vukova nagrada 1985-te i mnoge druge.
Zavičajna zbirka Boška Karanovića sadrži 110 grafika akademskog grafičara i izuzetne je umjetničke i estetske vrijednosti,izuzetne čitljivosti,simboličke vrijednosti ,izvornosti,jedinstvenosti i reprezentivnosti.
O Bošku Karanoviću su sa pijetetom govorili njegovi studenti,ali i njegove kolege.

„Susreo sam mnogo i dobrih i loših umjetnika ali Boško je bio najbolji čovjek među nama.“
„Boško je bio dobri duh koji hoda ili Bijeli anđeo koji je zalutao među ljude.“

”Profesor Karanović i kao čovek i kao pedagog znao je da nadahne i da otvori perspektivu. Postoje dve važne stvari u životu: sloboda misli i sloboda akcije.
Veličina profesora Karanovića je u tome što je sve one koje je podučavao ili, samo razgovarao sa njima, obdario slobodom.“

„Boško Karanović pojavio se u umetničkom životu 1947. godine, kao pripadnik prve posleratne generacije školovanih likovnih stvaralaca. Od tada traje njegova plodna, višestruka zanimljiva i izuzetno sadržajna biografija grafičara-slikara, pedagoga i velikog borca za dostojanstvo i društveni značaj grafičke umetnosti. Za Boška Karanovića i nema razlike između njegovog običnog, svakodnevnog ljudskog življenja i njegovog života u umetnosti. Jer to je, u stvari, život za umetnost.”

Kazali bi za umjetnost,za mlade umjetnike posebno,za grafiku,prirodu,vodu i vječnu ljubav prema svom rodnom gradu kojem je darovao ova vrijedna umjetnička djela.
Brojne su galerije koje žele vidjeti djela Boška Karanovića iz ove Zavičajne zbirke.Zahvaljujući trudu likovnih entuzijasta u Bosanskoj Krupi 110 njegovih djela je opremljeno.Vrijeme koje i potrebni novac ne dopušta, još uvijek, da slike krenu na put po velikim europskim galerijama.Ali u Bosanskoj Krupi znaju da će ona doći i s nestrpljenjem ih čekaju.
Na sedmu godišnjicu smrti,31.marta velikog umjetnika koji je uvijek s ponosom isticao svoj rodni grad - dio postavke Zavičajne zbirke biće postavljen u Gradskoj galeriji u Bihaću u 19 sati.Vrata za ljubitelje likovne umjetnosti,poštovatelje i znalce velikog djela Boška Kranovića su široko otvorena.


Dževada Štancl

Ocijeni
(0 glasova)

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 583 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Decembar 2013 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda