Članak je filtriran: Septembar 2019

Javna ustanova 'Dječije obdanište i dom učenika' jučer je ugostilo organizaciju Mikrofin i prihvatilo značajnu donaciju ove organizacije u vidu edukativno-didaktičkog materijala i likovne opreme. Ova akcija ne samo da je obradovala nastavno osoblje vrtića, kojima je ova oprema neophodna za nesmetan rad u odgojno obrazovnom procesu, nego je obradovala i djecu svih grupa, gdje se za svaki uzrast moglo naći prikladna igračka ili didaktičko pomagalo.

Direktorica vrtića Alma Mesić istakla je da ja uključenost organizacija kao što je Mikrofin značajna za sve korisnike ove ustanove, koji će kroz nastavni proces ove godine znatno lakše funkcionirati:''Veoma smo sretni što je kompanija Mikrofin ozbiljno shvatila naš poziv za pomoć i donirala nam didaktički materijal i ono što je najvrjednije za djecu,ato su igrovno-didaktičke sprave. Ono što je najvažnije trenutno našoj ustanovi je taj potrošni didaktički materijal bez kojeg naši odgajatelji ne mogu raditi svoj posao. Donacija je veoma značajna, pored materijala koji nam svakodnevno treba tu su i skupi Lego kompleti, puzzle. Upravo svjesni stanja države, grada, sistema obrazovanja, ove inicijative i pozivi za donaciju su naša odgovornost da olakšamo budžet naših korisnika, ali i olakšamo rad nama odgajatelja i da poboljšamo uslove rada vrtića pri realizaciji odgojno usmjerenih aktivnosti'' – navodi Mesić.

''Želja nam je bila da u okviru naših mogućnosti pomognemo rad ove ustanove. Direktorica nam se nedavno obratila za pomoć u vidu didaktičkog materijala i opreme za vrtićke sobe, a mi smo u skladu s tim odlučili da izađemo u susret i poklonimo ono što im je trenutno najpotrebnije'' – kazao je Enis Didović, v.d šefa filijale Mikrofin, Bihać.

Kako navode iz ove organizacije, posljednjih godina Mikrofin je organizirao više od 150 različitih donatorskih akcija te je kroz program donacija prošlo više od 70 škola i 30 vrtića, a priliku da koristi donatorska sredstva, školskog namještaja, računara i druge opreme imalo je 20.000 učenika širom BiH.

Elma V.

Donacija Mikrofin 3

Donacija Mikrofin 5

Donacija Mikrofin 6

Donacija Mikrofin 7

Donacija Mikrofin 8

Donacija Mikrofin 9

Donacija Mikrofin 10

Donacija Mikrofin 11

 

Poslije „Septembarskih dana slobode“, tek je kratki predah u značajnijim događanjima u kulturi bosanskokrupske općine ,jer početkom oktobra stižu Književni susreti „Stazama djetinjstva“,dvadeset šesti po redu.

Pripreme već uveliko traju,a od prvih informacija koje smo dobili od organizatora ove manifestacije iz Centra za kulturu,obrazoovanje i informisanje jeste vijest da će i ove godine na susret doći književnici koji imaju što prenijeti i pokazati učenicima i učenicama i građanima općine Bosanska Krupa.Biće njihovi gosti,upoznati se s njihovim radom.

Dovoljno je kazati da će u Bosanskoj Krupi od trećeg do petog oktobra biti Ismet Bekrić,Šimo Ešić,Ferida Duraković ,Muhidin Šarić,Goran Simić,Husein Dervišević,Amir Talić,a očekuju se,ukoliko se njihove ranije obaveze ne poklope s vremenom u kom su zakazane „Staze djetinjstva“, i Fahrudin Kučuk i Lidija Pavlović-Grgić.

Izdvojimo:Ismet Bekrić je uradio razglednice Bosanske Krupe,Šimo Ešić na susrete dolazi sa svojih „pedeset“,a biće upriličene posjete književnika učenicima i učenicama u osnovnim školama ,promovisaće se nova knjiga iz biblioteke „Stazama djetinjstva s pričama pristiglim na konkurs Književnih susreta u Bosanskoj Krupi 2016. i 2017. godine,organiziovaće se radionice,biće izvedeni jubilarni perfomans, proglasiće se najčitaniji pisac u Gradskoj biblioteci,počasni član Gradske biblioteke za ovu godinu i odabrati najbolja priča pristigla na ovogodišnji konkurs.Znamo da je u knjigu pošte zavedeno jedanaest anonimnih koverata ,odnosno da je u konkurenciji za „najbolju“ jedanaest priča.Ove godine,po drugi put ,Susrete će, pored Radija Bosanska Krupa pratiti i ekipa BH radija 1 ,odnosno emisija „Ringišpil“s javljanjem uživo iz Bosanske Krupe.

Pokrovitelj i ovogodišnjih susreta je Općina Bosanska Krupa,organizator Centar za kulturu ,obrazovanje i informisanje,odnosno Gradska biblioteka,uz podršku entuzijasta-kulturnih radnika,osnovnih škola i uz medijsko pokroviteljstvo lokalnih medija.

Dževada Štancl

O bosanskokrupskoj 'maloj' svemirskoj misiji pisali su mnogi i ideja je obišla cijelu BiH. Kad kažemo malu, osvrnut ćemo se na jednu profesoricu i nekolicinu učenika jedne doista male srednje škole, u malom gradu Bosanskoj Krupi. Mala samo po prefiksu, a po uspjehu ogromna, i misija i uspjeh, kako za učenike, profesoricu i školu tako i za čitavu Bosansku Krupu.

''Sve je nekako krenulo kad smo moja učenica drugog razreda Sara Nuhić i ja počele razmišljati o ovom projektu. Na početku smo razmišljale šta da pošaljemo kako bismo ispitale djelovanje svemirskog okruženja, šta da stavimo u kockicu dimenzije 4 cm, a da je jako bitno za Zemlju i svemir. Budući da sočiva i sama nosim odluka je pala: to će biti moja kontaktna sočiva! Nakon što smo odlučili šta ćemo da pošaljemo počeli smo sa, nama naučnicima ,standardnim pitanjima: koje zdravstvene problemi pritom nailaze; šta bi se dogodilo sa starim kontaktnim lećama koje bismo bacili u svemir , hoće li se i kako struktura i optička svojstva kontaktnih leća promijeniti te hoće li mikroorganizmi na površini kontaktnih leća i otopina u kojoj se pohranjuju u laboratoriju na Zemlji preživjeti ovaj ekstremni okoliš jer se moraju boriti s intenzivnim UV-zračenjem, smanjenim pritiskom i niskim temperaturama. '' – priča profesorica i inicijatorica ove misije iz bosanskokrupske gimnazije, Amna Dervišagić.

Američko Udruženju hemičara (ACS) procjenjuje da se svake godine baci šest do deset tona kontaktnih leća u otpadne vode Sjedinjenih Država.

Kako navode učenice koje su učestvovale u ovom projektu, procjenjuje se da će do 2050. godine pola ljudske populacije biti kratkovidno, a od toga jedna milijarda ekstremno kratkovidna. Učenice zaključuju da to upućuje na potrebu stvaranja novih materijala za sočiva pacijenata, kako bi im nošenje bilo što podnošljivije.

''Nakon što smo se registrovale, učenica Sara Nuhić i ja, na  internet-stranicu Cubes in Space, morale smo popuniti jednu anketu. Ispunile smo i Intent to Fly Form ili Obrazac za namjeru letenja. Tu se napiše naslov eksperimenta, koji ne smije biti literaran kao Sočiva u Svemiru, nego treba biti u naučnoj formi, naprimjer: Uticaj kosmičkog zračenja na optička i mehanička svojstva kontaktnih sočiva. Također, obavezno se mora postaviti hipoteza ili više njih u formi Ako to, onda to i zato što... Taj prvi korak je najvažniji, jer ako nam odobre zahtjev za let – onda nam otvaraju sljedeća vrata, a to je pisanje samog istraživanja.

Doista je bilo teško smisliti šta istraživati, budući da su unaprijed postavili stroge kriterije dozvoljenih materijala; naprimjer ne mogu se slati žive životinje, kukci, biljke, ne smiju ići laseri, izvori radioaktivnog zračenja, te ostali opasni ili zapaljivi materijali koji se inače mogu istraživati u kockici, ali na Zemlji '' – nastavlja profesorica Dervišagić.

Njihov obrazac je odmah prošao selekciju i agencija je odmah odobrila da naprave projekt. Budući da su Amerikanci jako temeljiti, aplikacijski period pa i sve što je slijedilo poslije toga, bilo je dosta iscrpno, ističe profesorica, a ovaj veliki uspjeh krunisan je zastavom BiH među velikim zemljama, učesnicama ovog projekta: SAD-om, Kanadom, Australijom, Brazilom, Kolumbijom, Ekvadorom, Njemačkom, Hong Kongom, Indijom, Crnom Gorom, Srbijom i Vijetnamom.

60 projekata iz 13 država svijeta ušlo je u najuži izbor od nekoliko desetina hiljada prijavljenih projekata. Zahvaljujući profesorici Amni Dervišagić i njenim učenicima, koji su bili dio ovog projekta, zastava naše zemlje ušla je u ovu strogu selekciju! U projekt, pored Sare Nuhić, uključili su se i Ines i Adna Ismailovski, Elma Ramić, Sarah Šertović, Alma Arnautović, Sajra Fajić, Ismet Bešić, Dženneta Bratić, Ajša Halkić i Armin Pašalić.

NASA-in program balona provodi lansiranje iz četiri ugla svijeta. U New Mexico-u, pripremao se let balona za program Cubes in Space odakle su poletjele i leće naših gimnazijalaca. Prvo lansiranje bilo je planirano 19.augusta, ali zbog vremenskih neprilika odgođeno je nekoliko puta.

Dok ovo čitate, balon s lećama profesorice Amne Dervišagić i njenih učenika iz Opće Gimnazije Bosanska Krupa i Mješovite srednje škole Safet Krupić, vinuo se u visine, ovaj put bukvalno i ostaviće trag u svemiru da je jedna ideja iz jedne male škole velikom putanjom balona koji ju je ponio, otišla u svemir u NASA-inom programu Cubes in Space.

Elma V.

Cubes in Space2

Cubes in Space3

U periodu od 20 – 22.09.2019. godine na Bledu, Republika Slovenija, održavao se europsko vatrogasno prvenstvo u Firefighter Combat Challenge (FCC) popularni kao „najtežih dvije minute u sportu“.

Prvenstvo je održano u organizaciji Prostovoljnog gasilskog društva (PGD) Radovljica uz učešće 208 dobrovoljnih i profesionalnih vatrogasaca iz 16. europskih zemalja.

Pored takmičara iz europe na prvenstvu su uzeli učeća i članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva (DVD) Bosanska Krupa koji su nastupili po prvi put te dostojno predstavljali Bosnu i Hercegovinu, Općinu Bosanska Krupa i sve vatrogasce iz Bosne i Hercegovine.

Članovi DVD-a Bosanska Krupa su nastupili u pojedinačnoj i tandem (parovi) kategoriji u sastavu Denis Džajić i Kenan Mulalić kao INZA TEAM.

U generalnom plasmanu pojedinačno zauzeli su 163 i 164. mjesta od 208 takmičara sa vremenima 2,38s i 2,39s a u kategoriji tandema (parova) zauzeli su 92. mjesto od 117. ekipa sa vremenom 2,03s.

Odlazak na ovo prestižno vatrogasno takmičenje je ostvareno uz pomoć INZA GROPE iz Sarajeva, a tehničke i kondiocione pripreme su pomogli ZLATNA NIT doo Bosanska Krupa i TEVE VARNOST ELEKTRONIKA doo Visoko.

Firefighter Combat Challenge prvi je put je organiziran u SAD-u prije 25 godina da bi se ubrzo, zbog svoje atraktivnosti, proširio i na Europu, točnije u Berlin koji je bio prvi europski organizator ovog natjecanja. Nakon Berlina prije 10. godina natjecanje se seli i u Sloveniju.

U samom takmičenju učešće mogu uzeti profesionalni i dobrovoljni vatrogasci muškarci i žene koji se svi takmiče na istoj stazi pod istim pravilima i elementima bez obzira na dob ili spol. Rezultati se evidentiraju kroz generalni plasman svih učesnika, po tri osnovne kategorijama pojedinačno, parovi i štafeta (3-5 učesnika u štafeti) te podkategorijama u okviru tri osnovne a na osnovu dobi takmičara i spola.

Kompletna staza se savlađuje u kompletnoj vatrogasnoj zaštitnoj opremi nošenjem vatrogasnog crijeva od 20kg uz toranj na treći sprat, izvlačenjem uz pomoć užeta tereta od 20kg na toranj, silazak sa tornja i pomjeranje željezne klade od 72,5kg sa 4kg teškim kladivom u dužini od 1,5m, slaloma od 42,6m i povlačenjem vatrogasnog „C“ ø52 crijeva pod pritiskom vode u dužini od 22,8m, simulacije gašenja požara te simulacija spašavanja nošenjem lutke od 79,4kg u dužini od 30,5m.

 

DVD Bosanska Krupa

2

3

4

U nedjelju na rijeci Krušnici održano je 13.općinsko takmičenje u fly-fishingu, ''Memorijal Benjamin Dizdarević'' u organizaciji USR ''Krušnica'' iz Bosanske Krupe.

Cjelodnevno takmičenje u fly-fishingu privuklo je petnaest takmičara, koji su na bazi 'uhvati-baci' imali dosta dobar ulov, preko 200 riba. Uz odličnu organizaciju i dobro vrijeme koje ih je poslužilo, prvo mjesto osvojio je Husein Alidžanović, drugi je Vahid Hodžić, a treći Muharem Šalja. Za fair play i ulovljenu najveću ribu titulu je odnio Hamdija Bajrić.

Ovo općinsko prvenstvo nosi naziv po prerano preminulom Benjaminu Dizdareviću, koji je bio član USR ''Krušnica''. Za dugotrajno sjećanje na prerano preminulog Benjamina, uprava kluba je njegovim roditeljima uručila plaketu, kao testament njegove ljubavi i zalaganja u ovom sportu.

 

E.V

U Bihaću je proteklog vikenda održan 20.Internacionalni Kickboxing kup 2019., na kojem su po prvi put učestvovali i članovi KBS ''Jezerski'' iz Jezerskog. Inače ovaj sportski kolektiv se uglavnom takmiči u tekvandou, međutim predanost borilačkim sportovima, fleksibilnost trenera i uprave ali i djece te predan rad svih zajedno ponukao ih je da se okušaju i u kickboxu.

Takmičenje u kikboksu je organizirano u dvorani Luke u Bihaću, a organizator takmičenja je Federalni kickboxing savez BiH te Kickboxing centar Bihać. Preko 158 takmičara uzelo je učešće na ovom međunarodnom takmičenju, gdje se predstavilo i dvoje takmičara iz KBS Jezerski. Sureja Mehić je osvojila 3.mjesto dok je  Edi Jusić osvojio 2.mjesto u borbama, čime su pokazali da se mogu nositi i s mnogo iskusnijim takmičarima.

''Naša djeca su inače više fokusirana na tekvando, međutim kako imamo izvrsnog trenera Beću Durdžića, koji radi i kikboks, odlučio je da našu djecu povede kao goste svog kluba iz KBS ''Tigar'' Cazina na kup kickboxinga. Mi kao klub planiramo raditi kombinaciju tekvando-a i Kickboxing-a, jer imamo potencijala da se i u toj vrsti borilačkog sporta okušamo'' - kazala je predsjednica KBS 'Jezerski' Mirta Jusić.

Dvadeset sedam klubova iz tri država predstavili su se na ovom kupu, koji već uživa dignitet jednog od najjačih kickboxing takmičenja u BiH.

 

E.V

 

Sureja Mehić

Edi Jusic

Tuzla je proteklog vikenda bila centar europskog pčelarstva gdje su se okupili pčelari iz BiH, Srbije, Hrvatske, Mađarske, Bugarske, Makedonije, Slovenije i Austrije.

Veoma organizovan i uspješan 14. Međunarodni sajam pčelarstva i pčelinjih proizvoda “Medena Tuzla 2019” završen podjelom priznanja i nagrada za najbolje proizvođače pčelinjih proizvoda i opreme.Posjetioci su imali priliku vidjeti i kušati razne vrste pčelinjih proizvoda proizvođača iz domaće i inostrane ponude.

Na Sajmu je ocijenjeno i predstavljeno nekoliko stotina uzoraka meda koji su pristigli s tri kontinenta, iz Europe, SAD-a i Australije, a koji su bili na analizi na Tehnološkom fakultetu u Tuzli u okviru petog međunarodnog ocjenjivanja u okviru Sajma „Medena“.

Kako smo i najavili pčelari udruženja „Lipa“iz Bosanske Krupe vratili su se s tri zlatne i dvije bronzane medalje.

Pčelarstvo Harbaš Mehmedalije iz Bosanske Krupe ,zaslužilo je zlatnu medalju za svoj livadski med koji je dobio visoku ocjenu od 30.25.

Zlato je dobio i Ramić Remzija iz Bosanske Krupe koji je za svoj livadski med dobio ocjenu 29,70.

Sa dva zlata za svoj med s dva zlata s tuzlanskog sajma okitio se i Duraković Safet iz Bosanske Krupe , za svoj livadski med s ocjenom 29,30,te zlato za „Med u saću“,provjeren senzorskom analizom.

Pčelarstvo „Sajo“ ,odnosno Safet Duraković je uz to dobio i bronzanu medalju za svoj lipov med koji je ocijenjen sa 26,30.Još jedna bronza dolazi u Bosansku Krupu i to u „Pčelarstvo“ Ramić Remzije.Njegov lipov med ima ocjenu s tuzlanskog sajma od 26,60.

Uz njih veliko priznanje je došlo u ruke Sulejmana Alijagića koji je u edukativnom dijelu sajma „Medena“ bio jedan od predavača na temu praktičnog pčelarstva.Po odluci organizatora sajma ,udruženja pčelara tuzlanskog kantona „Nektar“,Plaketa „Zlatna pčela“ za razvoj i unaprijeđenje pčelarstva u jugoistočnoj Europi.

Istovremeno,bosanskokrupski pčelari su bili učesnici i tradicionalnog cazinskog sajma,a uskoro ih očekuje još jedna provjera kvalitete njihovog meda na tradicionalnom Sajmu meda koji organizira u novembru udruženje „Kesten“ iz Cazina.

Prije toga ,pčelari „Lipe“ će biti učesnici na sajmu meda „Put zlata“ u Bihaću,osamnaestog i devetnaestog oktobra.

Dževada Štancl

Medena TZ 2019 1

Medena TZ 2019 2

Medena TZ 2019 3

Medena TZ 2019 4

Medena TZ 2019 5

Protekli vikend u Bosanskoj Krupi ispratili smo sportskim dešavanjima koja su na simboličan način završili Septembarske dane slobode i svaka sportska aktivnost na svoj način zabavila Krupljane. Pored gradskog derbija u nogometu te Biciklističkog maratona, memorijalni košarkaški turnir 'Fikret Avdagić' pružio je pravu poslasticu vještine, fer igre i dobre košarke, u organizaciji KK ''Bratstvo'' Bosanska Krupa.

Kadetski uzrasti, 2005 godište i mlađi, pokazali su da se ima na šta računati u budućnosti, ako ostanu ovdje, a njihovi treneri mogu zadovoljni da odu kućama, jer je svaka ekipa pokazala pravu vještinu. Na ovom turniru učestvovale su četiri ekipe, KK ''XXL Bosna'' iz Bihaća, KK ''Vodopad'' iz Jajca, KK ''Bihać'' iz Bihaća i domaćin KK ''Bratstvo''.
Mladi košarkaši ''Bratstva'' još jednom su pokazali kvalitetu i požrtvovnost i pobijedili sve tri utakmice koje su igrali u protekla dva dana i tako osvojili prvo mjesto na ovom turniru.

''Ovaj put smo pozvali ekipe iz Bihaća i Jajca. Turnir traje dva dana. Sistem je da igra svako sa svakim i potom je proglašenje pobjednika, zajednički ručak i povratak kući.'' – kazao je trener KK Bratstva,Ismet Alagić.

Košarkaši Bratstva su uvjerljivo bili prvi, dok su drugi bili KK ''XXL Bosna'' iz Bihaća a treći KK ''Vodopad'' iz Jajca. Amir Kulenović, trener KK Bihać, na ovaj memorijalni turnir, koji se u Bosanskoj Krupi organizira već četrnaesti put, doveo je relativno mladu ekipu koja je na ovom turniru osvojila četvrto mjesto.

''Rezultat nam je u potpuno drugom planu. Došli smo s generacijama 2006. i 2007. godištem. Radimo tek nepune dvije godine, druge ekipe duže i treniraju tako da očekujem da se zabavimo, da se djeca izigraju, da se druze i steknu i neka nova poznanstva, kao i ja lično'' – kazao je Kulenović.

Na početku turnira prisutnima se obratio i načelnik općine Armin Halitović, dok je turnir otvorio Husnija Avdagić, otac rahmeti Fikreta Avdagića.

Prije nego što je turnir počeo organizator i prijatelji su obišli mezarja Fikreta Avdagića koji je 1994. godine kao pripadnik 511. slavne poginuo u 24. godini života te Ervina Šahinovića koji je u trenutku smrti obnašao funkciju predsjednika kluba KK „Bratstvo“.

Elma Velić

Memorijalni turnir Fikret Avdagić 1

Memorijalni turnir Fikret Avdagić 2

Memorijalni turnir Fikret Avdagić 3

Memorijalni turnir Fikret Avdagić 4

Memorijalni turnir Fikret Avdagić 5

Biciklističkim maratonom „Stazama 511. slavne“ održanim u nedjelju, 22.septembra, završena je manifestacija „Septembarski dani slobode 2019“.                                                                                                                  

Nakon okupljanja kod Centralnog šehidskog spomen-obilježja u Bosanskoj Krupi, polaganja cvijeća i učenja Fatihe pred duše poginulih boraca i starješina 511.slavne i drugih jedinica Armije R BiH, biciklisti su krenuli na put dug 65 km. Ruta 12.biciklističkog maratona „Stazama 511.slavne“ bile su: Bosanska Krupa – Bosanska Otoka – Mahmići – Jezerski – Pištaline – Perna – Bosanska Krupa.

Tradicionalno, biciklistički maraton organizovao je Klub ekstremnih sportova „URBAN-X“ iz Bosanske Krupe o čemu predsjednik Aldin Halitović kaže:

„Evo već dvanaestu godinu za redom organizujemo biciklistički maraton povodom septembarskih dana slobode.Ove godine imamo pedesetak učesnika kako samih boraca 511Sbbr tako i djece očeva koji su se borili za odbranu domovine.Želja nam je da se ovaj maraton nastavi i održi kako bi i na taj način mladje generacije upoznali sa rutama kuda su se kretale jedinice naše armije i kakva su bila vremena tog ratnog vihora 1992-1995.godine.“                                                                                                                                                  

Podsjećamo, 17. septembra 1995. godine, borci i starješine 511. slavne, 505. viteške i 503. slavne u sadejstvu sa drugim jedinicama 5. korpusa oslobodile su Bosansku Krupu. Dvadesetčetvrta godina oslobođenja Bosanske Krupe i dvadesetsedma godišnjica formiranja 511. slavne brigade obilježene su brojnim sadržajima u okviru manifestacije „Septembarski dani slobode 2019“.

Renata S.

URBAN X 1

URBAN X 3

URBAN X 4

Uz brojne događaje kojim smo obilježili 24 godine povratka u najdraži grad,

kao i Faruk –velika,važna,hrabra i drčna je stigla i jedna velika nagrada za književno djelo jednog od onih kojima na čelu slobode nedvojbeno,za vijek -vjekova stoji broj 511,obradovala je velika književna nagrada koju je naš sugrađanin Faruk Šehić zaslužio u drugoj zemlji,Italiji,za svoju zbirku pjesama u kojoj su odabrane pjesme koje su napisane i objavljene, u našoj i njegovoj zemlji, prije skoro dvije decenije.

Onima koji znaju što je Faruk Šehić nagrada važnija od svih tvornica,puteva,svih presjecanja vrpci za rođendan grada Bosanska Krupa.Jer faruk je jedan od njih nama najdražih koji je sa svojim poginulim i živim drugovima donio slobodu. Faruče neka je sretno,vidimo se na sličnim prilikama ,uz mnogo nagrada,do one koja će doći za tvoja „Cimetna pisma“,ništa manja od one za „Knjigu o Uni“.

„Satni mehanizam“ kuca,“Pod pritiskom“ živimo,pozdravljamo te iz „Hit-depoa“ stvarnosti,a ovdje zaista možemo kazati –prate te „Moje rijeke“.

„Povratak prirodi“ neka bude povratak nas tebi uz čestitke,pa ko zna-zna.Ko ne zna, ne pomeni ga u „Cimetnim“.

Prenosimo:

„Bosanskohercegovački pisac Faruk Šehić protekle sedmice dobio je nagradu XXXI Premio Letterario Camaiore-Francesco Belluomini Premio Internazionale 2019 za knjigu "Ritorno alla natura".

Ova prestižna nagrada ima više kategorija, između ostalog i onu u kojoj se dodjeljuju nagrade za strane pisce čiji su prijevodi objavljeni u Italiji u toj godini.

Nagradu koju je ove godine dobio Šehić dobio je i nobelovac Seamus Heaney, Karol Woytila nama poznatiji kao papa Ivan Pavao II, Jevgenij Jevtušenko, Lawrence Ferlingetti i mnogi drugi svjetski pjesnici.

"Obično se ova nagrada dodjeljuje starijim pjesnicima, ja sam najmlađi dobitnik do sada, a ovo je 31. nagrada po redu. Jedna od najzaslužnijih za ovu nagradu je italijanska pjesnikinja Giovanna Frene koja je čitala moj roman na italijanskom pa mi je našla izdavača za poeziju, kao i Ginevra Pugliese koja je knjigu odlično prevela na italijanski, kao i Hrvoje Batinić i Fond otvoreno društvo BiH koji su osigurali prevodilački honorar, na čemu sam im veoma zahvalan. Dobar je osjećaj znati da neko u inostranstvu cijeni poeziju koju si napisao 17 ili 18 godina ranije", rekao je Faruk Šehić.

Knjiga "Ritorno alla natura" je Farukov izbor pjesama iz knjiga "Hit depo" (2003.) i "Transsarajevo" (2006.) i tri pjesme iz posljednje knjige poezije "Moje rijeke" (2014.).

"Pjesme govore o ratu, prirodi, o prijeratnom miru i poslijeratnom miru koji je bio sve samo nije bio mir. Još živimo vrijeme koje nije ni blizu miru koji smo imali prije rata, a knjiga je namijenjena svima koji vole čitati književnost koja je isključivo književnost, a ne neki jeftin i petparački populizam", rekao je.

Šehić inspiraciju za svoja djela crpi iz svog doživljaja svijeta, a njegova djela čitaju i mlađe i stare generacije. Kaže kako je zahvalan svojim čitateljima i uopšte ljudima koji čitaju knjige.

"Mislim da naši ljudi dosta čitaju, više nego što mi imamo običaj misliti. Inspiraciju za pisanje djela crpim iz svog doživljaja svijeta, a na moj rad najviše su utjecali poljski pjesnici 20. vijeka, od njih sam učio šta znači biti čovjek, biti samosvojna ličnost i biti odgovoran prema historijskom trenutku koji smo živjeli tokom rata, ali tu su i Appolinare, Borges, Ginsberg, Eliot i mnogi drugi", naglasio je.

Književna kritika Šehića smatra jednim od najdarovitijih pisaca u BiH. Dobitnik je i mnogih internacionalnih nagrada, no iako mu one puno znače, kaže kako to kod nas uopšte nije mjerilo uspjeha u životu.

"Bitnije je da si bahati, neotesani, primitivni političar koji kopa nos u skupštini grada. Inače je primitivizam danas na cijeni. Ja sam daleko izvan toga, znači da sam egzistencijalno dobro podbacio", kazao je.

Dodao je i kako bh. čitatelji itekako cijene naše pisce, ali da društvo u cjelini ne daje ni pet para na kulturu.

"Kultura je nešto čim se bave neki tamo jadnici koji jedva sastavljaju kraj s krajem. Svako ko nema izraženu volju za moć u političkom smislu je smiješan onima koji imaju tu volju. Naša politička elita ne mari ni za šta, zašto bi kultura bila izuzetak. Naše društvo se urušilo, zapravo njegovo urušavanje i dalje traje. Ne mislite da ljudi svih generacija tek tako odlaze iz zemlje?", rekao je.

Šehić nam je kazao da trenutno radi na romanu "Cimetna pisma".

"To je jedna priča smještena u Evropi koja je preživjela bezbroj ratova, malih apokalipsi, zanima me raspadnuto društvo koje živi na svojim razvalinama. Zanima me ljudsko biće koje živi jednu istinsku slobodu i ljubav u doba postapokalipse", kazao je na kraju našeg razgovora Faruk Šehić.“

Dževada Štancl/Klix.ba

Stranica 1 od 6

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 556 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa