U hotelu „Stari grad - Ilma“ sinoć je održana svečanost kojom su  članice Udruženja oboljelih od karcinoma „Mimoza“ iz Bosanske Krupe obilježile drugu godišnicu postojanja. Ovoj svečanosti prisustvovali su mnogi gosti sa područja Unsko-sanskog kantona,  a uz večeru organizovan je i prigodan zabavni program te tombola. 

Mimoza2604

 

U organizaciji ŠPD "Unsko-sanske šume" d.o.o Bosanska Krupa, u srijedu 25.04.2018. godine u  Podružnici "Šumarija" Bosanski Petrovac  održana je radionica o temi „Zaštita četinarskih šuma sa naglaskom na zaštitu od potkornjaka“.   Ovom edukativnom skupu prisustvovalo je pedesetak zaposlenika ŠPD "Unsko-sanske šume" d.o.o Bosanska Krupa, uglavnom rukovodioca sektora, pomoćnika upravnika, projektanata, poslovođa i tehnologa.  Prisutni su bili i predstavnici Kantonalnih i Federalnih uprava za šumarstvo i inspekcijske poslove. Edukacija je održana na terenu u nekoliko odjela Gospodarske jedinice „Grmeč-Bosanski Petrovac“ a predavanje je odžao profesor Šumarskog fakulteta u Sarajevu prof.dr. Osman Mujezinović.  Svoja zapažanja iznijeli su i rukovodilac Sektora uzgoja i zaštite šuma i divljači Rasim Mehmedović, rukovodilac Sektora pripreme proizvodnje Hikmet Kurbegović i upravnik  Podružnica "Šumarija" Bosanski Petrovac Sabahudin Solaković, što je uveliko dorinijelo potpunijem shvatanju problematike zaštite šuma na ovom području. 

Predavači su istakli da su na području Unsko-sanskog kantona posebno ugrožene četinarske šume smrče usljed prenamnoženja potkornjaka. Smrčin potkornjak brzo se širi i uzrokuje velike štete na drveću. Sa jednog zaraženog stabla, u toku jedne godine, potkornjak se proširi na čak osamnaest stabala.  Da bi se ovaj problem dugoročno riješio, profesor  Mujezinović smatra da je potrebno izvršiti veći obim sječe u oboljelim sastojinama. Na osnovu njegovog predavanja da se zaključiti da je višestruko  veća šteta ostaviti jedno neposječeno zaraženo stablo, nego posjeći nekoliko zdravih stabala, jer potkornjak se ne krije u osušenom stablu nego u zalenom za koje mi i ne znamo da je zapravo zaraženo. U razgovoru sa predstavnicima medija,  profesor Mujezinović  je naglasio da je u 2017. godini,  Šumarski fakultet u Sarajevu  sa Unsko-sanskim šuma, potpisao ugovor o projektu monitoringa zdravstvenog stanja šuma na području ŠPD-a, čime su Unsko-sanske šume pokazale da vode brigu o šumi i šumskom zemljištu.

„Konkretna aktivnost koja se izvodi danas je  monitoring zdravstvenog stanja četinarskih šuma koja se izvodi u  Podružnici "Šumarija" Bosanski Petrovac sa posebnim osvrtom na štete i mjere sanacije nastalim štetnim djelovanjem potkornjaka na stablima  smrče. Konkretne aktivnosti koje preduzeće provodi odnosi se na pravovremeno obilježavanje oštećenih stabala, njihovo iznošenje iz sastojine kao i druge mjere koje se provode u sklopu integralnih mjera zaštite šuma od potkornjaka. Ono što je uloga fakulteta , u svakom slučaju, je monitoring i savjetodavna uloga koja na određeni način mijenja nepostojeći monitoring zdravstvenog stanja šuma koji ne postoji na području Bosne i Hercegovine a koji preduzeće nastoji da uspostavi, odnosno, da funkcioniše na nivou samoga preduzeća. Ono što se još nameća kao imperativ  je da se ove aktivnosti koje treba poduzetu i u sklopu mjera intenzivne zaštite šuma  obave  pravovremeno,  što znači poduzimanje svih tih zaštitnih mjera na vrijeme i da se one urade u skladu sa principima dobrog poslovanja u preduzeću šumarstva“    naveo je profesor Mujezinović.  

Nakon predavanja prisutni su imali priliku da čuju kvalitetne odgovore o problemima  sa kojima se susreće terensko osoblje ŠPD-a kada je u pitanju zaštita šuma i preventivno djelovanje. Po završetku radionice, prof. Mujezinović održao je sastanak sa predstavnicima ŠPD-a kako bi dogovorili potrebne smjernice koje imaju za cilj kvalitetno i dugoročno rješenje problema zaštite šuma na području kojim gospodare Unsko-sanske šume.

 

Izvor: ŠPD "Unsko-sanske šume" 

- Policijska stanica Bos.Krupa obavještava da su u proteklom periodu zabilježili slijedeće:

U 11,30 sati Bos.Krupa ul.Terzića KD-ugrožavanje sigurnosti od strane 1 lica.Lice lišeno slobode i zadržano.Izvještaj kantonalnom tužilaštvu o počinjenom KD.U 19,15 sati Bos.Krupa zeleni otoci narušavanje JRiM-a nepostupanjem po zakonitom zahtjevu OSL od strane 2 lica.Prekršajni nalog na 2 lica.

- Vatrogasna jedinica izvještava da nije imala intervencija i dojava o požaru.

- Hitna služba Doma zdravlja Bos.Krupa saopštava da je u proteklom periodu pregledala 34   pacijenata, za KB “Dr.I.Ljubijankić” je bilo upućeno 4 lica. Na porodilištu nije bilo prinova.

- JKP“10. Juli”Bos. Krupa saopštava da je isporuka vode u proteklom periodu na području općine zadovoljavajuća. Danas od 08,00 do 09,00 sati prekid u isporuci vode u ul.Prvomajska i od 10,00 do 13,00 sati u ul.505 Viteške,Podrgmečka i dijelu 511 Slavne.Radovi na mreži.

- Elektro-distribucija izvještava da je isporuka električne energije na području općine u proteklom periodu zadovoljavajuća. Danas povremeni planski prekidi u isporuci električne energije trafopodručje Otoka-Orašje i Kosa.Radovi na niskonaponskoj mreži.

-Autobusna stanica u Bosanskoj Krupi saopštava da se autobusni saobraćaj u lokalnim i među - gradskim linijama u proteklom periodu odvija po redu vožnje.

- Službe   za   održavanje   puteva   na   području   općine   Bosanska   Krupa   obavještavaju da su sve magistralne, regionalne i lokalne ceste na području općine su prohodne, uslovi odvijanja saobraćaja su dobri, saobraćaj na svim putnim pravcima odvija se po suhim kolovozima.

Upozorenje na manje odrone kamena na kolovoz mag.puta M-102 (od 22-28 km), Bihać-Bos.Krupa u kanjonu rijeke Une, kao i u usjecima i na prevojima ostalih putnih pravaca, koji ugrožavaju bezbjednost saobraćaja, a koji se čiste i uklanjaju.

Preporučuje se oprezna vožnja na svim putnim pravcima, prilagođavanje brzine uslovima na putevima i poštivanje saobraćajnih propisa i ograničenja.

-Hidro-meteorološka mjerenja na području općine Bos.Krupa jutros u 07,00 sati su sljedeće: temperatura zraka 9 C , vlažnost zraka 77% , dok je vodostaj rijeke Une iznosio 78 cm (NV).

 

Operativni centar civilne zaštite

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 601 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« April 2012 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda