Šumskoprivredno društvo  "Unsko-sanske šume" d.o.o Bosanska Krupa je prvo šumarsko preduzeće u Federaciji  Bosne i Hercegovine koje je dobilo prestižni FSC certifikat za cijelo područje kojim gospodari i ovaj važan akt posjeduje već punih osam godina. Certifikat koji izdaje Međunarodno vijeće za upravljanje šumama sa sjedištem u Bonu svojevrsna je potvrda koja dokazuje da je  gospodarenje šumskim resursima koje primjenjuju Unsko-sanske šume ekološki prihvatljivo, ekonomski opravdano i društveno korisno.  Za jedno ovakvo priznanje, bile su potrebne godine odricanja i  marljivog i mukotrpnog rada. S obzirom da provedba pricipa Međunarodnog vijeća za upravljanje šumama podliježe redovnim i strogim kontrolama svake godine, tako su 17. i 18. aprila ove godine, eksperti certifikacijske kuće SGS iz Slovačke izvršili kontrolu provedbe FSC certifikata u Unsko-sanskim šumama.  Kontrolu certificiranja izvršili su vođa tima Milan Toth, certifikator Bojan Đurić i lokalni ekspert Stevan Stančić. I ovaj put, međunarodni stručnjaci za certificiranje šuma mogli su da vide samo dobru organizaciju i lijepe šume.

Od početka procesa certificiranja, u Unsko-sanskim šumama napredak je bio vidljiv iz godine u godinu, a kako ističu ovlašteni certifikatori, ove godine stanje je daleko najbolje.  Direktor Preduzeća Haris Mešić  izrazio je svoje zadovoljstvo ovakvim nalazom procjenitelja i obećao da će ŠPD ići još korak dalje u šte će se certifikatori i sami uvjeriti prilikom sljedećeg nadzora.

U proces certificiranja "Unsko-sanskih šuma", od samog početka , kao vođa Tima za certificiranje,   uključen je upravnik  Podružnice "Šumarija" Bosanski Petrovac  Sabahudin Solaković,  koji je zajedno sa članovima Uprave preduzeća najzaslužniji za ovakvu dobru ocjenu međunarodnih procjenjitelja. Kako ističe,  dobivanje ovog prestižnog certifikata dug je i naporan proces i koliko god je potrebno napornog rada da se certifikat dobije, više je potrebno da se isti sačuva. “ Mi smo u tome uspjeli i tako dokazali da smo uvijek među najboljima!“, Izjavio je Solaković. Pomenuti certifikat najbolje demantuje one koji  konstantno napadaju i krivo optužuju Unsko-sanske šume, dokazujući da iza uspjeha ovog preduzeća i pravilnog gazdovanja šumskim resursima ne stoji niko drugi do savjesni i vrijedni zaposlenici, što su između ostalog, istakli i sami certifikatori. 

ŠPD“Unsko-sanske šume“

Radničke sportske igre, malonogometni turnir i povlačenje konopca, u Bosanskoj Krupi nastavljaju svoju dugogodišnju tradiciju.  Ovogodišnje će, u organizaciji JU “Centar za kulturu, obrazovanje i informisanje” i Sportskog saveza, a pod pokriteljstvom Općine Bosanska Krupa, biti održane od 28. aprila do 13. maja. 

Prijave za učešće mogu se izvršiti lično u prostorijama Centra za kulturu, obrazovanje i informisanje ili putem mail-a: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. do 27. aprila (petak) do 16.00 sati. Izvlačenje i formiranje grupa bit će obavljeno isti dan u 18.00 sati, u sali Doma kulture, gdje će biti dogovoren i sistem takmičenja. 

U igrama mogu učestvovati poslovni subjeti, javne institucije, ustanove i preduzeća s područja općine Bosanska Krupa. Ekipu mogu činiti dvije i više firmi, a isto tako jedna firma može imati više ekipa. 

Kotizacija za učešće, kao i ranijih godina, iznosi 50 KM. Može se uplatiti lično prilikom prijave u prostorijama Centra za kulturu ili na depozitni račun Općine Bosanska Krupa: 3380002200041552 otvoren kod UniCredit banke; vrsta prihoda: 722631; budžetska organizacija: 0000000; šifra Općine: 008. 

Medijski pokrovitelji Radničkih sportskih igara su Radio Bosanska Krupa i portal Krupljani.ba. 

 

Kabinet načelnika Općine Bosanska Krupa

Željeznički saobraćaj na relaciji Sarajevo - Bihać bit će, prema najavama iz Željeznica Federacije BiH, pokrenut 1. jula 2018. godine, nakon što bude završen proces elektrifikacije 47 kilometara Unske pruge, od Bihaća do Blatne. Direktor Željeznica Federacije BiH Enis Džafić kazao je da će cijena povratne karte od Sarajeva do Bihaća biti 62 konvertibilne marke (KM), a da će, kao što je to i do sada bio slučaj, popuste imati studenti, penzioneri, djeca, novinari...

"Osigurane su i spavaće kabine za jednu ili dvije osobe, a svaka garnitura ima po pet spavaćih kabina. One će se dodatno zakupljivati. Cijena kabine za jednu osobu je 40 KM, ukoliko je sama, a za dvije osobe po 25 KM".

Prema riječima direktora Džafića, kabine su osigurane jer će voz na toj relaciji, od Sarajeva do Bihaća, saobraćati u noćnim satima. "Kabine su opremljene i tuševima", kazao je Enis Džafić.

Trenutno se izvode radovi, kako je to istaknuto iz Željeznica FBiH, na sanaciji kontaktne mreže na dionici Blatna - Bihać. Postavljeni su potporni izolatori za razvlačenje obilaznog voda u stanicama Bihać, Grmuša, Bosanska Krupa i Bosanska Otoka. Trenutno se radi i na izradi i sanaciji gipkih portala u stanicama Grmuša, Bosanska Krupa i Bosanska Otoka, sanaciji povratnog voda na dionici Bosanska Krupa – Bosanska Otoka i Bosanska Otoka – granica sa Željeznicama RS.

Podsjećamo, Željeznice FBiH će realizacijom ovog projekta, nakon 27 godina, ispuniti cilj da povežu sve veće bh. gradove u jedinstvenu željezničku putničku mrežu.

Klix.ba/RadioBK

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 616 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« April 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda