Postoji mnogo toga što bosanskokrupski građani nikad ničim zamijenili ne bi.Svoje rijeke Unu i Krušnicu ,svoja brda,Grmeč,lijepa sela sa jedne i druge obale Une.Svoje stare gradove,svoje vjerske objekte u centru grada,svoje parkove.Svoje lipe.Tise.
I još nešto.Nešto što spaja,što je najbliže najljepšem komadu Une,što je grli,dodiruje,a ne pritišće je.Nešto što su građevinci objasnili kao objekte što povezuje obale , a pjesnici ih opisali da vežu svjetove,filantropi da spajaju ljude i sudbine koje se traže.Starosjedioci bi pripovijedali da je to ono što se u Bosanskoj Krupi vezuju za prve ljubavne poglede,prve sastanke,poljupce,gitare,skokove u rijeku.Za ljudovanje starih drugara.Za fotografisanje najdražih trenutaka.Promatranje malih i velih riba,pataka,patki,kormorana.
Vrijeme mu je škodilo.Doticalo ga zlo.On se držao i svjedočio o svom gradu kroz vijekove uzimajući Unu za neizbježnog svjedoka.Ribare i Unoljupce.Lađare kojima je bio cilj.Rođene i sve koje su ga dušom osjetili dolazeći,prolazeći ili ostajući u Bosanskoj Krupi .Andrić o onom na Drini,Faruk o svom na Uni.Tu je zastala i Ćopićeva Mala moja iz Bosanske Krupe.Prolazio Šuvalić,Krupić sa platnom i Krupić sa filozofskom mišlju.Pominjao ga Sijarić.Kulenović.Jan Beran.Nekad je njim prošla Špela Rozin.Stvarala se tu Strategija svrake.Dolazilo da se ponovo na njemu nađe.
I tako stari drveni most,onaj prvi kad se krene sa Korza,od ponedjeljka čeka svoje neimare.Još jedanput će mu sašiti,nove haljine drvene.Takve jedino i mogu.
Čekalo se dugo.Mnogo novaca,mnogo dokumentacije i mnogo novaca .Od januara se čekalo vrijeme da se spusti vodostaj Une.Čekalo,a kiše nisu posustajale.I došlo do ljeta.
Posljednja informacija je: U ponedjeljak,ako vodostaj bude mirovao,kreće se sa radovima na mostu.Zamijeniće se oštećeni drveni šipovi u Uni,dva jarma,tri polja rasponske konstrukcije,oštećena drvena ograda i pod mosta,zaštićiće se čelični elementi.Da bi trajao duže,ovaj put drvena građa,zbog duže trajnosti ,biće od lišćara.Najbitnije,most će biti trajniji,a zadržaće svoj prepoznatljiv oblik i izgled.Jer, to je „krupska besa“.To je ono što su kazali Krupljani, kad je netko imao san o nekom betonskom.U sve dirni,ali mosta se kani.Niti zbori,niti ga dodiruj ako mu dušu ne znaš.
Most uvijek čeka one koji ga vole i dobro poznaju.Njima se predaje i za ljubav ih nagrađuje.
Vrijednost radova je 222,5 hiljade konvertibilnih maraka.
Vrijeme je.Počinje sanacijadrvenog pješačkog mosta u Bosanskoj Krupi.
Dževada Štancl

Goran Vukosavljević iz Loznice je ulovio najveću mladicu
I nije mu prvi put !
U prekrasno uređenom prostoru restorana „Alga“ u Bosanskoj Krupi ,danas oko podneva svečano je završena, četrnaesta po redu , „Potraga za kraljicom Une“,podjelom zahvalnica,nagrada i pehara ribarima-učesnicima,sponzorima i partnerima koji ni ove,ako ni svi dosadašnjih godina nisu propustili da budu dio ove međunarodne sportsko-turističke manifestacije.
Pedesetčetri ribara iz Slovenije,Hrvatske,Srbije,Bosne i Hercegovine i Austrije takmičili su se u ulovu mladice koju ,sa mnogo razloga ,nazivaju kraljicom rijeke Une.Takmičili se uz druženje i uživanje u rijeci Uni i u svemu onome što ima u svom koritu da bi s razlogom,vrlo često ubrajana u najljepše europske rijeke.Cilj je bio uloviti mladicu,izmjeriti je i vratiti natrag u vodeno carstvo.Nekom je uspjelo,nekom nije,ali su svi učesnici dobili zahvalnice od organizatora,Sportsko-ribolovnog društva „Krušnica“.
Uz znanje,sportsku sreću,povoljan trenuta petnaest ribara je uspjelo uloviti mladicu.Ukupno,izvadili su 25 mladica različite starosti i dužine.Uz sve manje,u toku četrnaeste „Potrage za kraljicom Une“ ulovljdena je i jedna kapitalka,mladica koja je imala dužinu od metar i deset centimetara.Ribaru koji ju je ulovio obezbejdila je prvo mjesto na ovoj manifestaciji.
Ove godine mladice su nadmudrili slijedeći ribari : Vojinović Đorđe (2),Šertović Smajo (3),Halkić Ervin (3) ,Ljubijankić Adis (2),te Alagić Vahid,Španić Luka,Hajlovac Adis,Hadžić Ahmet,Blagojević Miloš,Porobić Marko,Peinkiher Tadej i Hodžić Vahid koji su ulovili po jednu mladicu..

Prvo mjesto sa ulovljenom najvećom i najdužom mladicom osvojio je Goran Vukosavljević iz Loznice .To je već drugi put da ovaj strstveni ribolovac bude najbolji u Potrazi za kraljicom Une u Bosanskoj Krupi.Kazao nam je da je dugo učesnik ove manifestacije,da je istraživao i proučavao svijet rijeke Une,navike mladice i eto uspio uloviti i kapitalni primjerak ove ribe.Napomenuo je da umijeće,talent,posvećenost ribolovu može donijeti uspjeh,ali u svakom slučaju za pobjedu važna je i sportska sreća.Dogodine ponovo tu,jer kako kaže,ova manifestacija je nadmašila sve slične i zaista bi bilo grijeg voljeti Unu,a ne doći na ovu manifestaciju.Za mladicu je zaslužio 14 604 boda.
Drugo mjesto ve godine je pripalo je čovjeku koji je bio u svim dosadašnjim „Potragama“,a koji dolazi iz Vinlovaca.Marjan Pocrnja –Dock je ulovio tri mladice i osvojio ukupno 12 388 poena.
Sa tri ulovljene ribe,treće mjesto je sebi priskrbio ribolovac iz Beograda Slobodan Krilić sa 9555 bodova.
Zahvalnicu je dobio i općinski načelnik Armin Halitović,kao i brojni sponzori koji su omogućili ,dijelom i sa svojim prihodima,da se ova priredba i ove godine uspješno realizira.
Zahvalnicu je dobio,sa ribarskim poklonom i najmlađi devetogodišnji ribar iz Austrije.
Naravno najbolji su osvojili i vrijedne nagrade.Prvoplasirani,uz pehar i novčanu nagradu od hiljadu eura,tako je ova sportsko-ribolvna manifestacija i takmičenje sa najvećim nagradnim fondom.
Čuvati revire,čuvati Unu,još bolje,još jače,još srčanije-poruka je koja je iz usta sviju takmičara upućena prenstveno svim građanima i građankama Općine Bosanska Krupa.Ako poznajemo kraljicu Une,ako znamo što je mladica u ovom dijelu rijeke Une,onda znamo što je najbolje i najdragocjenije za budućnost i živote biljnog,životinjskog i ljudskog svijeta.Ova manifestacija je priznata,poznata,ribarima jako draga i neprocjenjivama otkud god došli u Bosansku Krupu.Ribari su obećali i ovaj put svima koje sretnu pričati o ljepoti koji mogu doživjeti kada dođu i borave u gradu koji je i ovom manifestacijom potvrdio da uz Unu žive dobri i gostoljubivi domaćini kojima je Una ljubav i život.
Nove mladice koje su ove godine puštene u rijeku Unu biće i praksa koju će ribolovci „Krušnice“ slijediti i narednih godina.Iako je ima,za nju ima još mnogo mjesta u čarobnom svijetu rijeke Une.
Saznali smo da pored svih dolazaka koji su proistekli iz ove manifestacije,na Unu se dolazi tokom cijele godine.Iz mnogih europskih zemalja.dobrim čuvanjem,dobrim upravljanjem Una je i privredni resurs koji se treba nametnuti,o kojem se treba odgovorno razgovarati kao još uvijek nedovoljno iskorišteno prirodno blago.
Krajem juna,tu će biti i američka televizija da bi snimila reportažu o Uni,ribarima,ribama i ljudima ovoga grada.
Bistro,uz zagrljaje do slijedećeg susreta na najljepšoj rijeci uz njene mladice,ljude i prirodu koja obogaćuje,miri i nadahnjuje.
Četrnaesta je organizirana besprijekorno,za petnaestu „Potragu“ pripreme počinju već sutra.Da bude još bogatija,još brojnija,još draža ribarima koji nisu zaboravili pohvaliti posebno ribare koji su ih pratili u čamcima,koji su ima bili pri ruci i koji su ima predočili tajne Une koje još nisu do sada spoznali.
Dževada Štancl

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 388 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Maj 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda