Delegacija Vlade USK, Općine Bosanska Krupa, vlasnik kompanije Arifagić-Investment, te predstavnici nadležnih institucija, obišli su danas Pučenik u Bosanskoj Krupi, mjesto gdje uskoro počinje gradnja moderne farme norveških goveda. Trenutno se izvode radovi na izgradnji pristupnog puta, do kraja jula bi se trebali završiti radovi na neophodnim instalacijama, a potom će uslijediti čišćenje i sanacija nekoliko objekata.

Radovi na pristupnom putu, obezbjeđenje priključka vode, te napajanja električnom energijom uvod su u rekonstrukciju objekata i izgradnju farme norveških goveda na lokalitetu nekadašnje farme Pučenik u Bosanskoj Krupi, zemljištu koje je u prošlom mjesecu zakupio vlasnik firme Arifagić-Investment Jusuf Arifagić

- Detektovano je sve ono što bi u najkraćem roku trebalo uraditi kako bi farma krenula sa radom, kako bi zapravo krenuli u obnovu prvih objekata. Imamo dvije stvari koje trebamo hitno riješiti. Prva je napajanje električnom energijom što bi do kraja jula trebalo biti riješeno. Poslije toga nam slijedi kopčanje gradskog vodovoda, alternativnog izvora napajanja – ističe Jusuf Arifagić

Arifagić naglašava da je trenutni kapacitet farme oko 20 hiljada kvadratnih metara što je dovoljno za 4-5 hiljada grla, ali i da postoje uslovi za dodatnih 10 hiljada kvadratnih metara čime bi ova farma bila jedna od najvećih u BiH. Osim toga, ističe da obradiva površina zemljišta uslovljava broj radnih mjesta, ali da će do kraja ove godine zaposliti oko 15, a već iduće još 30 ljudi.

Punu podršku, kroz obezbjeđenje svih uslova, brzu i efikasnu administraciju, ovom projektu od samog početka daje Općina Bosanska Krupa čime je investitor Arifagić i te kako zadovoljan.

- Sve ono što smo preuzeli i u razgovorima i u odlukama koje smo donijeli na vijeću, pa i ugovorom koji smo potpisali na firmom Arifagić-Investment, na to i odgovaramo. Već smo počeli realizirati pristupni put objektu, radi se voda, riješit će se i problem napajanja električnom energijom. Iznajmili smo 260 hektara zemlje i to je ono što mi trenutno imamo, što je kvalitetno, međutim općina je široka pa ćemo se truditi da to zemljište proširimo – kaže prilikom današnje posjete načelnik Armin Halitović.

Privlačenje i dovođenje investitora poput Arifagića, kako kaže premijer USK Izudin Saračević, od iznimnog je značaja i za Bosansku Krupi i za kompletan kanton, a da se radi o ozbiljnim namjerama i vrijednim projektima govori činjenica da se u Bosanskom Petrovcu u kojem je ovaj investitor također kupio objekte uskoro očekuje pokretanje proizvodnje.

- Ovo su rijetki primjeri. Imamo povratnike koji se samo vrate i budu tu, a imamo neke koji investiraju. Jedan takav primjer i gospodin Arifagić koji se odlučio investirati u poljoprivredu. Pratit ćemo i pomagati sve investitore, ne samo ove koje imamo, nego i druge povratnike. Time šaljemo jasnu poruku našim ljudima iz dijaspore. Ovaj prostor je naša sramota, koliko je to dugo ležalo. Hvala gospodinu Arifagiću koji je prepoznao kapacitet ovog prostoru, općinskom načelniku i administraciji što su ustupili pravo korištenja – zaključio je premijer Saračević.

 

Kabinet načelnika Općine Bosanska Krupa

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 413 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Maj 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda