Ove godine starogradsku tvrđavu u Bosanskoj Krupi,u srijedu poslijepodne zagrlila su dva Sajma.S jedne strane tvrđave Sajam knjiga,a s druge Vrtićki sajam djece koja u okviru predškolskog odgoja pohađaju Dječje obdanište u Bosanskoj Krupi.
Sa mnogo vise radosti Vrticki sajam su pripremili zajednicki uciteljice i uposleni JU Djecjie obdaniste i dom ucenika i roditelji,ali glavni menadzeri su bila djeca iz vrtica.Djecja je bila presudna rijec u izboru onog sto se naslo na standovima.Oni su se odvajali od svojih igracaka i birali sto ce ponuditi posjetiocima Vrtickog sajma.Kada su zavrsili taj odabir,onda su postali trgovci i pokazali zavidnu vjestinu u tom poslu.Naravno ,uz gotovo svaku kupovinu kupci su mogli poslusati i neku lijepu pricu o igracki koja iz njihovog djecjeg svijeta izdvojena da bi i netko drugi sa njom uzivao kao sto su prodavaci.Pala je i poneka suza,osjetilo se da bi ne[to istovremeno i prodali i zadrzali,ali kad vide da je novac kupca spreman,ipak su odabrali prodaju.
Bilo je zanimljivo vidjeti i natjecanje tko je vise zaradio.
A zasto se zapocelo sa ovakvim Sajmom i zasto se nestrpljivo ceka svake godine .
Mnogo igracaka ima svoj vijek i zanimaciju djece za njih,neka druga ih nisu imala.I Sajam je prilika za razmijenu igracaka po malim cijenama ili za neku drugu igracku.Roditelji ce se u kuci osloboditi gomile djecjih zanimacija,a sto je najvaznije igracke se nece bacati,nece postati neiskoristeno smece,vec svoj novi vijek dobiti u nekim drugim rucicama.Cuvamo prirodu,produzavamo korisnost stvari i pronadjemo neku igracku koju nismo imali,a tata i mama ne govore to je preskupo,kazali su nam mali trgovci iz Vrtica.Usput ucimo kako se ljubazno obratiti kupcima,kako najbolje opisati svoju igracku.A i zaradimo,rekli su nam.
Uz igracke,svoje kupce su nasle i djecje rukotvorine od raznim materijala koje su ,poslije njihove prve namjene,djeca ponovo iskoristila i napravila ruze,ramove,umjetnicke slike.
Sav prihod koji su zaradili ce u zajednicku kasu.Dobro ce doci za brojen aktivnsoti u njihovom vrticu.
I ne zna se ,da li su djeca bila samo djeca na ovogodi[njem Vrtickom sajmu u Bosanskoj Krupi.Cini se podijetinili su roditelji,nane,majke,bake,pa i svi sugradjani.Svi su bili u djecjem svijetu zadovoljstva.
Zato svima,roditeljima,djeci ,svim uposlenim u ovoj ustanovi,naravno sa uciteljicama dajemo ocjenu izvrsno i ove godine,sa porukom = dolazimo i na Vrticki sajam 2017/te.
Dzevada Stancl

Sve iz JU Dječje obdanište i dom učenika /prvo Sajam,a onda dječiji bal za građane Općine Bosanska Krupa.Opća mobilizacija u Bosanskoj Krupi u danu radosti,pjesme i raspoloženja sa najmlađim.Dogodine ponovo !

 

Dževada Štancl

 

Foto galerija na FB stranici

Obilježavanje Dana policije USK 12. Juna održat će se od 03.06 do 12.06.2016 godine kroz sportska takmičenja i prigodne sadržaje.

 

Petak 03.06.2016

10,00 h- provodjenje akcije dobrovoljnog darivanja krvi od strane uposlenih u MUP-u USK u KB“Dr. Irfan Ljubijankić“ i bolnici u Sanskom Mostu.

 

Srijeda 08.06.2016

09,00 sati – održavanje sportskog takmičenja (turnira) u malom nogometu na Sportskim terenima “STENS.”   

       

Četvrtak: 09.06.2016

09,00 sati – održavanje sportskog takmičenja (turnira) u malom nogometu /polufinalne i finalne utakmice/- “STENS”

 

Petak: 10.06.2016

11,00 sati – polaganje cvijeća – (mezarje Humci i Katoličko groblje u Žegaru)

12,00 sati – posjeta pripadnika MUP-a Socijalno pedagoškoj zajednici za nezbrinutu djecu u Bosanskoj Krupi

 

Nedelja: 12.06.2016

11,00 sati – svečana akademija – Dom kulture Bosanska Krupa

Pozivamo porodice poginulih i umrlih pripadnika MUP USK-a, penzionisane pripadnike MUP USK-a i građane da svojim prisustvom uveličaju obilježavanje 12. juna Dana policije USK-a.

 

MUP USK

Juniori NK“Sloga“ igrači do 19 godina osvojili su KUP USK i plasirali se u završnici KUP-a BiH.Na SRC“Ade“ u Bosanskoj Krupi nade Sloge juče su pobijedile svoje vršnjake igrače Krajine iz Cazina sa 2:0. Strijelci su bili Ajdin Mustafić i Arnes Kurtović . KUP USK u seniorskoj konkurenciji osvojila je ekipa NK“Borac“ sa Izačića koja je sa 3:1 bila bolja od ekipe NK“Krajina“ iz Cazina.

 

Emir Sedić

- Policijska stanica Bos.Krupa obavještava da su u proteklom periodu obavljali samo redovne aktivnosti i zadatke. Nije bilo narušavanja javnog reda i mira, saobraćajnih nezgoda niti krivičnih djela.  

- Vatrogasna jedinica izvještava da u proteklom periodu nije imala intervencija niti dojava o požaru.

- Hitna služba Doma zdravlja Bos.Krupa saopštava da je u proteklom periodu pregledala 3 8 pacijenata, za KB “Dr.I.Ljubijankić” je bilo upućeno 2 lica. Na porodilištu nije bilo prinova..

- JKP “10. Juli” Bos. Krupa saopštava da je isporuka  vode u proteklom periodu na području općine zadovoljavajuća. Danas nema planiranih prekida u isporuci vode.

- Elektro-distribucija izvještava da isporuka električne energije na području općine u proteklom periodu je zadovoljavajuća. Danas nema planiranih prekida u isporuci električne energije.

- Autobusna stanica u Bosanskoj Krupi saopštava da se autobusi saobraćaj u lokalnim i među - gradskim linijama u proteklom periodu odvijao po redu vožnje.

 

- Službe   za   održavanje   puteva   na   području   općine   Bosanska   Krupa   obavještavaju:

Sve magistralne, regionalne i lokalne ceste na području općine su prohodne , uslovi odvijanja saobraćaja su dobri, te se saobraćaj na svim putnim pravacima odvija po suhim kolovozima. Upozorenje na manje osipe kamenja na kolovoz mag.putu M-14 (od 22-28 km), Bihać-Bos.Krupa u kanjonu rijeke Une, kao i u usjecima i na prevojima ostalih putnih pravaca, koji ugrožavaju bezbjednost saobraćaja, a koji se čiste i uklanjaju. Preporučuje se oprezna vožnja na svim putnim pravcima, prilagođavanje brzine uslovima na putevima i poštivanje saobraćajnih propisa i ograničenja.

 

-Hidro-meteorološka mjerenja na području općine Bos.Krupa jutros u 06,00 sati su sljedeće: temperatura zraka 13 C , vlažnost zraka 60,6% dok je vodostaj rijeke Une iznosio 71 cm (NV).

Svjetski dan zaštite okoliša koji se održava svake godine 5. juna, i ove godine je u Unko-sanskom kantonu obilježen na najvišem nivou, odnosno održavanjem Četvrtog naučno-stručnog skupa. Organizatori skupa koji je imao obilježje međunarodnog učešća, bili su Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona koje je ujedno sufinanciralo događaj i Biotehnički fakultet Univerziteta u Bihaću.

Četvrti naučno-stručni skup održan je 1. i 2. juna 2016. godine u Bihaću, a na istom je bilo prisutno oko 150 učesnika iz Bosne i Hercegovine i šireg regiona, odnosno predstavnici, državnih, entitetskih, kantonalnih i općinskih nivoa, naučno-obrazovne zajednice, instituta i zavoda, javnih i privatnih preduzeća, te nevladinih organizacija.

Skup je proglasio otvorenim ministar Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona Tahir Nuhić, a brojnim učesnicima skupa pozdravnim govorima obratili su se: premijer Unsko-sanskog kantona, dekan Biotehničkog fakulteta, rektor Univerziteta u Bihaću, predsjednica organizacionog odbora skupa, gradonačelnik Bihaća.

U okviru Naučno stručnog skupa, održan je Okrugli stol na temu: Skladištenja ili odlaganja RAO u Trgovskoj gori - prekogranični uticaj i rizici za BiH i njegovo stanovništvo. Uvodničari na istome bili su: prof.dr.sc.Edin Delić, Tahir Nuhić, ministar Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona, Jasmin Emrić, poslanik u Parlamentu BiH, Emir Dizdarević, direktortor Državne regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost Bosne i Hecegovine, Edita Đapo ministrica Ministarstva okoliša i turizma Federacije BiH, Srebrenka Golić ministrica Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, Fuad Čibukčić, direktor Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH.

U dva dana koliko je trajao Četvrti naučno-stručni skup, održano je oko 70 prezentacija, predavanja i poster prezentacija, a predavači su bili između ostalih eminentni  stručnjaci sa sveučilišta, univerziteta i veleučilišta iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Slovenije. Obzirom da je ovogodišnji moto Svjetskog dana zaštite okoliša bio „Go Wild for Life“ održana je promocija filma ''Tragom medvjeda zvanog Ljutoč BH 001''.

Teme koje su dominirale ovogodišnjim naučno-stručnim skupom bile su: upravljanje otpadom, energetska efikasnost, zaštita ekosistema, okoliš, hrana i zdravlje, ekološka poljoprivreda. Predstavnici Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona pored učešća na Okruglom stolu, također su uzeli učešće sa dvije prezentacije koje su se odnosile na energetsku efikasnost i upravljanje otpadom.

Podsjećamo, Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se svake godine 5. juna na godišnjicu održavanja Konferencije Ujedinjenih naroda u Stockholmu, koja je bila posvećena okolišu i na kojoj je usvojen Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda.

 

MINISTARSTVO ZA GRAĐENJE,PROSTORNO UREĐENJE I ZAŠTITU OKOLINE USK

 

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 627 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Maj 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda