U ponedjeljak, 13. juna navršavaju se 22 godine otkako su izvršavajući borbeni zadatak    u reonu Todorova smrtno stradali komandant 511. slavne brdske brigade Mirsad Crnkić i njegov lični pratilac Nihad Bužimkić    

    

      Mirsad Crnkić rođen je 14.septembra.1956.godine u Bosanskoj Krupi, gdje je  završio osnovnu i srednju školu.Po završetku srednje škole opredjejuje se za vojni poziv, nastavlja školovanje po vojnim školama a potom radi kao starješina u štabu Teritorijalne odbrane Bosanska Krupa. Kao starješina štaba TO Bosanska Krupa na formacijskom mjestu pomoćnik načelnika štaba za pozadinske poslove, aktivno je učestvovao u organizaciji otpora i odbrane naroda Bosanske Krupe, od 21.aprila 1992.godine.

 

     Preformacijom jedinica TO u formacije OS A R BIH, Mirsad Crnkić nastavlja svoj ratni put u sastavu 111.Bosansko-krupske brigade kasnije 511.slavne bbr, gdje obavlja dužnost pomoćnika komandanta za logistiku a potom zamjenika komandanta 511.slavne bbr.

Kao čovjek koji je omiljen u svojoj sredini ali i kao izvrstan organizator i čvrstog karaktera kao predodređen za vođu, 14.avgusta 1993.godine postavljen je na dužnost komandanta 511.slavne.

 

     Bio je čovjek ogromne energije, sjajnih ideja i neuništivog duha. U njegovom plemenitom srcu uvijek je bilo mjesta za borce i njihove porodice. Bio je komandant koji je zajedno sa svojim saborcima prolazio sve linije odbrane u zoni odgovornosti 5.Korpusa od Ćojluka, Grabeža, Hasinog vrha, Skokova i Pećigrada, sve do 13.06.1994.godine, kada se u reonu Todorova na izvršenju borbenog zadatka, gasi život komandanta, patriote, velikog čovjeka i borca za domovinu Bosnu i Hercegovinu. Za zasluge koje je ostvario u ratnom periodu posthumno mu je dodijeljeno najviše ratno vojno priznanje značka „Zlatni ljiljan“ te je proizveden u čin pukovnika Armije R BiH.

 

    Zajedno na izvršenju borbenog zadatka s komandantom Crnkićem poginuo je njegov lični pratilac Nihad Bužimkić, rođen 28.avgusta 1970.godine u Bosanskoj Krupi. Bio je uvijek rame uz rame s komandantom ili samo korak iza njega, odan i požrtvovan.

 

      Mirsad Crnkić je prvi ratni komandant brigade u sastavu 5.Korpusa ARBiH koji je položio život u temelje BiH. Svojim saborcima i sugrađanima zauvijek će ostati u sjećanju kao legendarni komandant 511.slavne kao i  njegove riječi: „Hoćemo li preko Une? Hoćemo li u Bosansku Krupu?“

Senada Avdagić

Iz CIVITAS-a vijest za čestitke :

Analizom izvještaja, postova i foto-priča objavljenih putem MojGlas mobilne aplikacije, tročlana Komisija Obrazovnog centra za demokratiju i ljudska prava konstatovala je da su pobjednici izazova „Izbor školskog aktiviste/aktivistkinje“ za 2016. godinu: Nermin Salkić, Bosanska Krupa u kategoriji – Učenici. 
Kao učenik i aktivista asocijacije srednjoškolaca Nermin je redovito izvještavao o akcijama javnog zagovaranja, promociji prava učenika i promovirao socijalnu inkluziju i aktivno učešće mladih u procesima odlučivanja. Kao učesnik međunarodnih konferencija koristio je MojGlas mobilnu aplikaciju za prenošenje znanja i iskustva svojim kolegama u BIH –stoji u informaciji na stranici CIVITAS-a.
Nagrada Nerminu i svima koji su odabrani u drugim kategorijama je učešće u programu Ljetne škole demokratije – Brčko ljetnog kampa koji će se održati od 12.07. do 16.07. 2016. godine.
Nermin Salkić iz Bosanske Krupe učenik je trećeg razreda Opće gimnazije Bosanska Krupa i član je Europskog parlamenta mladih.
Dževada Štancl

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 392 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Maj 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda