Programska konvencija na kojoj je predstavljen izborni program Općinske organizacije Socijaldemokratske partije održana je sinoć u Domu kulture u Bosanskoj Krupi.

 SDP konvencija1

 

Postavljena stolarija na sportski objekat mladih „Slogaša“
Velika humanitarna akcija Sportskog društva „Sloga 1922“ i njihovih prijatelja i građana,organizovana prošle godine u Bosanskoj Otoci okupila je sportiste iz cijelog kantona,igrače koji igraju u nekoliko klubova iz europskih zemalja a koji potiču iz Bosanske Otoke,te brojne muzičke zvijezde iz BiH koje su igrale i pjevale na posebnoj manifestaciji na stadionu ovog kluba.Prvo su ,u jednom danu organizirane nogometne utakmice,a potom i večernji koncert.Veliki broj građana odazvao se ovoj akciji i kupujući ulaznice uprihodovano je oko 6000 humanitarnih konvertibilnih maraka.Cijela akcija koja je imala naziv „Ja kažem Da za djecu Otoke“ je imala za cilj da se prikupe sredstva za dovršetak objekta SD „Sloga“,kako bi prvenstveno mladi nogometaši koji treniraju u Bosanskoj Otoci imali kvalitenije uvjete za rad.
Objekat je bio pod krovom i najznačajnije je bilo obezbjediti novac za postavljanje stolarije,zatvoriti otvore i onda planirati slijedeče aktivnosti.
Narednih mjeseci,članovi SD“Sloga“ su se angažirali i obezbjedili još 5000 konvertibilnih maraka od Federalnog ministarstva kulture i sporta,te izdvojili svojih 2500 maraka,te tako zaokružili dovoljno sredstava za postavljanje stolarije.
Motiv da istraju u ovoj akciji su bili nogometaši iz Bosanske Otoke koji su zavidne sportske karijere ostvarili u nekoliko zemalja Europe,odnosno već duga tradicija Bosanske Otoke kao rasadnika dobrih nogometaša.
U prvom koraku su i uspjeli.Ovih dana na objekat Škole nogometa SD“Sloga 1922“ postavljena je stolarija vrijedna 13 500 konvertibilnih maraka.
Slijedi drugi korak do potpunog uređenja.U „Slozi“ idalje računaju na svoje sugrađane i prijatelje,ali ina ustanove i institucije koje brinu o razvoju sporta.
Dževada Štancl

Sedmi bosanskokrupski Sajam knjige otvorio je ovosedmična događanja u općini Bosanska Krupa .
Prijepodne, na svom starom mjestu u pječakoj zoni u Bosanskoj Krupi ,postavljeni su prepoznatljivi standovi i obogaćeni brojnim naslovima knjiga koje će ove godine moći kupiti građani bosanskokrupske općine.
Sajam knjiga ima toliko godina organizacije u Bosanskoj Krupi ,koliko je i trajanje bosanskokrupske manifestacije „Bosanska Krupa – grad malih sajmova“,kao jedan od sajmova koji imaju za cilj promicanje svega onoga što je utkano ili se želi utkati, u kulturno-historijski i privredni razvoj lokalne zajednice.
Projekat u kom je do sada zastupljeno nekoliko sajmova, sa svojim terminima tokom cijele godine ,osmislila je Lokalna akciona grupa „Una – Sana“.
Sajam knjiga,kao prilika da se bogatoj književnoj tradici ji bosanskokrupske općine doda i mogućnost prezentacije izdavačkih kuća i knjižara sa naslovima koje imaju u svopojoj ponudi,u ovom vremenu kada se mnogo manje čita i kada se knjige mnogo manje kupuju,dobro je došao i dobro je primljen od svih ljubitelja pisane riječi iz oblasti književnosti,ali i iz brojnih drugih oblasti,kao što je stručna literatura vezana za nauku,poljoprivredu u cjelini,praktičnu medicinu i zabavnu literaturu za sve uzraste.
Uz pokroviteljstvo općinskog načelnika Armina Halitovića i Općine Bosanska Krupa ,organizator Sajma knjiga je Centar za kulturu,obrazovanje i informisanje ,odnosno Gradska biblioteka Bosanska Krpa sa svojim partnerima,a oni su Komunalno poduzeće „10 juli „Bosanska Krupa,Radio Bosanska krupa i portal „Krupljani.ba“.
Ove godine su na Sajmu oni najvjerniji izdavači i knjižari koji su ovu sajamsku manifestaciju podržavali od samog njenog početka.Tu su izdavači iz Sarajeva,Banjaluke,Prijedora i Bužima sa naslovima najpoznatijih pisaca i njihovih dijela sa prostora jugoslovenskog prostora,sa najznačajnijim piscima svjetske književnosti,uz mnogo naslova beletristike,kao i literature koja iz različitih uglova govori o historiji ,sa dosta enciklopedija iz svijeta geografije,kulture,sporta i vjerske literature.
Posebnost ovogodišnjeg Sajma je i svečano otvorenje koje je upriličeno u večernjim satima kada se poštovateljima knjige obratila direktorica Zumreta Porić i pozvala ih da budu uz ovu sajamsku izložbu,ali i uz mini-koncert koji su za tu priliku priperemile članice Gradskoh dječjeg hora Centra za kulturu ,obrazovanje i informisanje u kom pjevaju djevojčice ,uz stručno vodstvo direktora Festivala „Djeca pjevaju hitove“ saliha Suljanovića.Koncert je ostavio bez daha publiku,na isti način kako su bili oduševljeni posjetioci na Dječjem festivalu kulture i umjetnosti u Sarajevu kada su članice hora imale svoj prvi koncert u našem glavnom gradu.
Ove godine ,Sedmi sajam knjige trajaće pet dana.Najavljene su posjete učenika sa svojim pedagozima iz više bosanskokrupskih škola,a i vrijeme trajanja Sajma prilagođeno je i onim građanima koji svoje večernje šetnje žele iskoristiti za kupovinu ili razgledanje knjiga.
U svakom slučaju,veoma je malo prilika koje imaju građani bosanskokrupske općine da svoje kućne biblioteke obogate željenom literaturom ili dopunie sa novoizdanim naslovima.
Sedmim sajmom je to još dodatno popravljeno,tako da je sve ono što je zamišljeno organizacijom ovog Sajma knjiga i ostvareno.Porodica ljubitelja knjige, u ovom vremenu zaokupljenosti tehnikom, je od ove godine , još veća.Krupljani se , iz godine u godinu, sve više vraćaju knjizi i tako prate i sve ono sto je nastalo i sto nastaje i ostaje zabilježeno u bosanskohercegovačkoj,europskoj i svjetskoj literaturi,a sto su, među ostalima,stvorili i stvaraju veliki knjiženvici koji adresu svog rođenja,inspiracije i zivota imaju u Bosanskoj Krupi .
Dževada Štancl

- Policijska stanica Bos.Krupa obavještava da su u proteklom periodu zabilježili slijedeće:

09,25 sati Bos.Krupa ul.1 BKB ispred ugostiteljskog objekta bistro kod Merzeta narušavanje javnog reda i mira naročito drskim ponašanjem i nepoduzimanjem mjera za održavanje javnog reda i mira i neprijavljivanjem narušavanja PS javnog reda i mira.Prekršajni nalog na 1 lice.18,30 sati Gornja Ljusina narušavanje javnog reda i mira fizičkim napadom i naročito drskim ponašanjem Prekršajni nalog na 1 lice.U 09,30 sati Bos.Otoka ul.Otočkih heroja saobraćajna nezgoda - udar put.motornog vozila u pješaka.1 lice zadobilo lakše tjelesne povrede. Uviđaj izvršen.Prekršajni nalog na 1 lice.U 15,15 sati Bos.Otoka ul.Podmračaj saobraćajna nesreća - udar NN vozila u parkirano put.motorno vozilo.Materijalna šteta.Uviđaj izvršen.Po pronalsku NN vozača biće uručen prekršajni nalog.U 17,40 sati Hodžinac saobraćajna nesreća - udar traktora u ogradu.Materijalna šteta.Uviđaj izvršen. Prekršajni nalog na 1 lice.

- Vatrogasna jedinica izvještava da u proteklom periodu je imala intervenciju na dojavu o požaru u 12,26 sati Veliki Radić požar niskog raslinja oko 5 dunuma.Požar ugašen u 14,00 sati.

- Hitna služba Doma zdravlja Bos.Krupa saopštava da je u proteklom periodu pregledala 3 7 pacijenata, za KB “Dr.I.Ljubijankić” je bilo upućeno 2 lica. Na porodilištu nije bilo prinova..

- JKP “10. Juli” Bos. Krupa saopštava da je isporuka  vode u proteklom periodu na području općine zadovoljavajuća. Danas od 07,30 do 09,00 sati prekid u isporuci vode u naselju Crkvina.Radovi na vodovodnoj mreži.

- Elektro-distribucija izvještava da isporuka električne energije na području općine u proteklom periodu je zadovoljavajuća. Danas nema planiranih prekida u isporuci električne energije.

- Autobusna stanica u Bosanskoj Krupi saopštava da se autobusi saobraćaj u lokalnim i među - gradskim linijama u proteklom periodu odvijao po redu vožnje.

 

- Službe   za   održavanje   puteva   na   području   općine   Bosanska   Krupa   obavještavaju:

Sve magistralne, regionalne i lokalne ceste na području općine su prohodne , uslovi odvijanja saobraćaja su dobri, te se saobraćaj na svim putnim pravacima odvija po suhim kolovozima. Upozorenje na manje osipe kamenja na kolovoz mag.putu M-14 (od 22-28 km), Bihać-Bos.Krupa u kanjonu rijeke Une, kao i u usjecima i na prevojima ostalih putnih pravaca, koji ugrožavaju bezbjednost saobraćaja, a koji se čiste i uklanjaju. Preporučuje se oprezna vožnja na svim putnim pravcima, prilagođavanje brzine uslovima na putevima i poštivanje saobraćajnih propisa i ograničenja.

 

-Hidro-meteorološka mjerenja na području općine Bos.Krupa jutros u 06,00 sati su sljedeće: temperatura zraka 15 C , vlažnost zraka 54,9% dok je vodostaj rijeke Une iznosio 73 cm (NV).

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 611 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Maj 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda