Načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović potpisao je s Elmirom Bojadžićem, direktorom Njemačke nevladine organizacije Arbeiter-Samariter-Bund, ugovor o sufinansiranju projekta pomoći žrtvama mina pod nazivom „Socio-ekonomsko osnaživanje žrtava mina i njihovih porodica kroz poslovnu obuku i stvaranje mogućnosti za zapošljavanje“. To je još jedan korak u projektu kojeg zajedno s Općinom Bosanska Krupa i pomenutom organizacijom provodi i Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini. Općina će ovaj projekt sufinansirati sa 15 posto sredstava ili skoro trinaest hiljada KM. Nakon potpisivanja, organizacija ASB se obavezuje da u naredna tri mjeseca provede proceduru objave, provođenja, nabavke i distribucije materijalnih grantova.

 

Inače, projekt se realizuje kroz provođenje poslovne obuke za odabrane korisnike, žrtve mina ili članove njihovih porodica i kroz obezbjeđenje grantova za zapošljavanje za dio korisnika koji su prethodno prošli projektom obezbjeđenu poslovnu obuku, a na bazi bodovanja dostavljenih poslovnih planova čija je izrada dio poslovne obuke. Obuku u Bosanskoj Krupi prošla su dvadeset dva lica, dok je grant za realizaciju biznis plana dobilo dvanaest žrtava mina ili njihovih porodica. Većina njih su poljoprivrednici koji apliciranjem pokušavaju doći do instrumenata i mašina s kojima će olakšati i unaprijediti svoj rad.

 

Projekt finansira Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini, Općine i Arbeiter-Samariter-Bund Deutschland e.V (ASB). Projekt implementiraju Arbeiter-Samariter-Bund Deutschland e.V (ASB), te domaći projektni partneri Udruženje Eco Sportska Grupa (ESG) i Trening i konsalting organizacija Izbor Plus (TKO IP) u saradnji s općinama.

 

Ademir Mesić  

Danas je u Bosanskoj Krupi boravila delegacija koju su činili poslovni ljudi iz Republike Austrije a čiji je cilj bio finalizacija predhodnih dogovora sa Vladom Unsko sanskog kantona oko dobijanja koncesije na predistražne i istražne radnje na ležištima boksita na području bosanskokrupske općine u predjelu planine Grmeč. Već nekoliko puta vodjeni su razgovori na ovu temu i prije otprilike mjesec dana Vlada Unsko sanskog kantona formirala je radnu grupu za pomoć u realizaciji namjera austrijskih investitora.U radnoj grupi su predstavnici federalnih kantonalnih i općinskih struktura te stručnjaci iz oblasti rudarstva sa područja Unsko sanskog kantona.

Prema onom što se moglo čuti Austrijanci su spremni da već u 2014.godini u istraživanja ulože oko 2,5 milona eura i to na područja koja nisu do sada istražena a  ukoliko se pokaže da su zalihe rude boksita onakve kakve su projicirane prije dvedesetak godina spremni su za dalja ulaganja u eksploataciju i do milion tona rude boksita na godišnjem nivou. Investitori iz Austrije dolaze iz različitih branši od vlasnika fabrika za preradu aluminija, preko suvalsnika austrijskih željeznica pa do gradjevinskih poduzetnika i preduzeća za istražne i ekploatacione radove u rudarstvu   i žele ulaganjem u Rudnik boksita u Bosanskoj Krupi prije svega zbog proizvodnje aluminija a ne zbog preprodaje rude što je u dosadašnjim pokušajima privatizacije bio glavni cilj stranih investitora koji su se vrlo kratko zadržavali u Bosanskoj Krupi.

 

Ovo su rekli Austrijanci a predstavnici Vlade Unsko sanskog kantona i općine Bosanska Krupa su  poučeni dosadašnjim iskustvima iskazali zadovoljstvo onim što su čuli  i izrazili nadu da je konačno došao pravi investitor koji će oživiti rudaraska okna na području Bosanske Krupe i koji će zaposliti  veći broj radnika a od kojeg će korist imati i općina i Unsko - sanski kanton:

Amir Džajić , ministar u Vladi USK:“ Vlada kantona već duži period pregovara sa austrijskim investitorima za otvaranje rudnika Boksita u Bosanskoj Krupi. Oni su spremni da u ovoj godini investiraju  oko 2,5 milona eura i mi smo formirali radnu grupu koja im treba pomoći u savladavanju administrativnih prepreka. Partneri su za sada pokazali ozboljnost u poslu i već su registrovali firmu koja se zove Albos i nadamo se da će ovo biti jedan pozitivni pomak privrede kako na Unsko sanskom kantonu tako posebno u Bosanskoj Krupi.

-Armin Halitović ,Načelnik oćine Bosanska Krupa:“ Sve su prilike da se u Bosanskoj Krupi pojavljuje još jedan investitor koji ima logistiku ima sredstva i imaviziju šta treba raditi. Formirana je radna grupa koja će sprovoditi sve postupke koji su potrebni da bi se došlo do istražnih radnji i eksploatacije boksita.Općina Bosanska Krupa je u radnu grupu delegirala svoje članove koji će raditi na tome da da firma „Albos“ koja je regiostrovana u Bosanskoj Krupi  dobije sve što je zakonom potrebno za eksploataciju boksita."

 

Radna grupa formirana od strane Vlde Unsko sanskog kantona je tokom dana vodila pregovore sa investitorima iz Austrije i uskoro bi,a najkasnije za mjesec dana,trebalio biti obznanjeni konkretni planovi i dinamika istražnih radnji na području bosanskokrupske ali  i susjednih općina koje gravitiraju planini Grmeč.

 

Ademir Mesić 

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 588 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« April 2014 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda