U općini Bosanska Krupa boravila je delegacija federalnog ministarstva zaštite  okoliša i turizma  i  Svjetske banke .sSa općinskim načelnikom Arminom Halitovićem su razgovarali o implementaciji  grant sredstava od jedan milion eura koji  je općina Bosanska Krupa dobila u okviru projekta IPA 2011  za sanaciju divlje deponije Krivodol.

Već nekoliko godina traju nastojanja načelnika općine Bosanska Krupa Armina Halitovića ,nadležnih općinskih službi i Javnog komunalnog preduzeća 10.juli da se iznadju srdstva za sanaciju nekad legalne  a potom zatvorene i na kraju divlje deponije na Krivodolu.Da podsjetimo da je dugi niz godina na ovu deponiju dovoženo smeće iz općina Cazin, Bužim i Bosanska Krupa a da je  na kraju  njena sanacija  pala na ledja općine Bosanska Krupa koja je uložila velikia srdstva samo da bi zaštitila dalju zloupotrebu ovog divljeg odlagališta. Općina Bosanska Krupa je kako bi trajno riješila ovu ali i druge deponije na području bosanskokrupske općine aplicirala na sredstva iz IPA 2011 i nakon napornog  postupka evaluacije dobila grant sredstva Evropske unije u iznosu od jedan milion eura .O implementaciji tih sdredstava i  koracima koje treba uraditi općina Bosanska Krupa  sa načelnik općine Arminom Halitovićem razgovarali su Nikola Karleta predstavnik Svjetske banke  i  Muris Hadžić,pomoćnik ministrice za zaštitu okoliša i turizam Federacije BiH. Deponija krivodol površinski je sanirana više puta ali su neodgovorni pojedinci izmedju ostalog  uništavajući postavljene ograde i praveći nove puteve, ponovo na ovo mjesto dovozili smeće a u posljednje vrijeme, što je posebno primjetno, i  klaonički otpad . Realizacijom projekta konačne sanacije divlje deponije Krivodol   ubuduće će zloupotreba ovog prostora biti onemogućena kako fizičkim zaprekama tako i stalnim ljudskim i elektronskim nadzorom a ovo područje trebalo bi postati lijepo uredjen i raslinjem obogaćen prostor U narednim danima slijedi finalizacija projekta sanacije i izbor izvodjača radova a sa sanacijom će se otpočeti  već prvih proljetnih dana kada vremenski uvjeti to budu dozvoljavali.

Ademir Mesić

Odgovorni danas-spremni za sutra !

Odgovorni  danas, spremni za sutra naziv je javne tribine koja je u organizaciji OO A-SDA Bosanska Krupa održana sinoć  u velikoj Sali  hotela „Stari Grad- Ilma“ koja je bila ispunjena do posljednjeg mjesta. Učesnici tribine su pored domaćina predsjednika OO A-SDA Asmira Hadžipašića  bili Jasmin Emrić predsjednik KO A-SDA, Hajrudin Halilović, poslanik A-SDA u Skupštini USK i Nermin Ogrešević, predsjednik A-SDA BiH.

Govoreći o članstvu ove stranke koja je osnovana 2008 godine predsjednik OO A-SDA Asmir Hadžipašić kazao je da je ova stranka u proteklih šest godina bilježila rast kako u članstvu tako i u aktivnostima koje je vodila ,a kako je istaknuto zahvaljujući dobrom radu i zalaganjem vodjeni moralom, pravednosti i odgovornosti  prema lokalnoj zajednici u kojoj djeluju.

Poslanik u Skupštini USK ispred A-SDA Hajrudin dr. Halilović svoje izlaganje je bazirao na nedostacima  u zdravstvu  i reformama  koje je nužno provesti kako bi pružanje usluga zdravstvene zaštite za 300 000 gradjana USK bilo jeftinije i pristupačnije. Naveo je primjer da se za liječenje pacijenata van kantona na  godinu izdvoji   8,5 miliona maraka,smatrajući da bi bilo bolje van Kantona slati  što manje pacijenata,a što više ljekara na edukacije čime bi se poboljšao kvalitet usluge. Osvrćući se na rad u Skupštini USK i svoj dosadašnji politički angažman podsjetio je prisutne da je kada je postao poslanik u Skupštini  tražio od vijećnika u OV Bos.Krupa  da se kandiduju problemi  Općine koji bi trebalo da dodju pred  kantonalne zastupnike ,medjutim kako je istakao izuzev sporadičnih situacija ništa nije uradjeno.Utrku na lokalnim izborima 2012 za mjesto načelnika općine B.Krupa je izgubio, a da li je gradjanima dobro imajući u vidu koliko je otvoreno novih radnih mjesta,koliko je otvoreno novih preduzeća, koliko je investitora došlo u općinu i kakav je uopće kvalitet izvedenih radova što se vidi iz istom završenih , a već propalih puteva znaju upravo oni koji tu žive.

Jasmin Emrić predsjednik KO A-SDA je rekao da je zadovoljan onim što je ova stranka postigla od svog osnivanja do danas,kao i radom kadrova ove stranke koji su jedan period  činili parlamentarnu većinu. Jedna od većih boljki ovog kantona je je upravo  nesrazmjerna raspodjela sredstava izmedju javnog i realnog sektora,a budžet USK je u deficitu i njegove mogućnosti  su obeshrabrujuće.Politička situacija na USK  je složena,kazao je Emrić rekavši da  se čeka odgovor pravosudnih institucija na poteze nove parlamentarne većine koji su kako je rekao  „protuzakoniti i neustavni“.

Izborna je godina i priča i obećanja će biti mnogo ,a strateškim  problemima niko se ne bavi, primjera radi kvalitetom života naših gradjana kazao je Nermin Ogrešević predsjednik A-SDA BiH.Kako bi došlo do stvaranja novih radnih mjesta u funkciju treba staviti resurse ovog kantona.Do stranih investicija se može doći samo mi moramo biti ozbiljni partneri zaključio je Ogrešević na kraju javne tribine.

Renata Sedić

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 546 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Maj 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda