Operativna grupa za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom na području Unsko-sanskog kantona na današnjem je sastanku odredila rok od 30 dana da nadležne državne institucije izmjeste migrante i izbjeglice, trenutno smještene u prihvatnim centrima Bira i Miral, u nenaseljeno područje izvan gradova i da se ovi centri zatvore.

„Ponovo smo uputili poziv nadležnim državnim institucijama da se uključe u rješavanje ovog problema, odnosno da nas prestanu ignorisati. Podržavamo zahtjeve lokalnih zajednica i tražimo zatvaranje „ad hoc“ formiranih prihvatnih kampova Bira i Miral. Smatramo da Vijeće ministara i Predsjedništvo BiH uz pomoć Međunarodne organizacije za migracije i lokalnih zajednica u roku od 30 dana mogu pronaći adekvatnu lokaciju izvan gradskih područja. U protivnom ćemo iskoristi sve ono što je u našoj nadležnosti, odnosno što je u nadležnosti Kantonalne inspekcije rada, Zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva unutrašnjih poslova USK. Jednostavno idemo u pravcu zatvaranja ovakvih centara“, rekao je premijer USK-a Mustafa Ružnić.

Kantonalni ministar unutrašnjih poslova Nermin Kljajić ponovio je važnost angažmana Službe za poslove sa strancima BiH, koja se u proteklom periodu ne odaziva na pozive u pomoć.

„Konstantno ih pozivamo kada na terenu pronađemo ilegalne migrante, međutim ti pozivi su dosada ignorisani. Još jednom apelujemo da nam se pridruže na terenu i da pronađu rješenje za ilegalne migrante koji konstantno pristižu, jer su kapaciteti ovdašnjih centara već nadmašeni. Apelujemo i na naše građane da ne vrše prijevoz ilegalnih migranata, te da im ne iznajmljuju privatne stambene prostore. Zbog toga ćemo dodatno postrožiti inspekcijske kontrole“, dodao je Kljajić.

Još jednom je istaknuto i kako se neće dopustiti otvaranje eventualnih novih prihvatnih centara na području kantona, dok su predstavnici Crvenog križa USK realizirali akciju informiranja svih migranata i izbjeglica o lokalitetima kontaminiranim minama, s ciljem njihove zaštite prilikom pokušaja prelaska granice Evropske unije.

Izvor: FENA

Danas je Svjetski dan Roma koji se obilježava u znak sjećanja na prvi Svjetski kongres Roma, održan od 8. do 12. aprila 1971., u Londonu.Na kongresu su usvojene odluke o romskoj zastavi i službenoj himni – poznatoj romskoj pjesmi “Đelem, đelem” („idem, idem“).Romska zastava je u donjem dijelu zelene, a u gornjem plave boje, što simbolizira zemlju i nebo. Crveni točak, koji se nalazi u sredini zastave, predstavlja putovanja i migracije Roma. Na prvom Kongresu Roma proglašen je i službeni romski jezik. Takođe, službeno je prihvaćen naziv „Rom“, što na jeziku tog naroda znači čovjek.

Osmi april posvećen je slavljenju romske kulture, historije, naslijeđa i iskustava. Prilika je to i za dijalog i aktivizam u cilju poboljšanja položaja Roma te približavanja Roma ka jednakosti u pravima i slobodama, odnosno na povećanju njihove uključenosti u sve društvene tokove.Prema Specijalnom izvještaju o položaju Roma u BiH, koji je pripremila Institucija Ombudsmena za ljudska prava BiH, uz podršku OSCE-a u BiH, prema popisu iz 2013. živi blizu 50 hiljada Roma.                                                          

Povodom Svjetskog dana Roma, svim Romima, a posebno na području općine Bosanska Krupa, upućujemo čestitke.

RadioBK

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 629 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Maj 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda