Ovog je utorka su iz Bosanske Otoke plavom bojom obojana dječja srca i nebo iznad škole, kao i Područna škola u Baštri i dvorište ispred. I nije povod ovog puta nogometna priča, niti plavetnilo i ljepota neba iznad Baštre, već jedna humana i divna aktivnost ove osnovne škole koja, uz standardne pedagoške aktivnosti praćenja plana i programa, svakodnevno prati i izvanškolske i ljudske vrijednosti i vještine i prenosi ih nama, koji su ih spremni prepoznati.

Osnovna škola Otoka je ovog drugog aprila obilježila Dan autizma, u područnoj školi Baštra, prigodnim programom i lijepim druženjem. Glavna skupština Ujedinjenih naroda je odabrala 2. april za obilježavanje Svjetskog dana svjesnosti o autizmu, čime želi skrenuti pozornosti javnosti širom svijeta na sve veći problem ovoga složenog poremećaja koji se kod pojedinaca najčešće razvije u prve tri godine života i uglavnom traje do kraja života.Djeca s autizmom izuzetno su ranjiva skupina djece s posebnim potrebama. Bez tjelesnih obilježja po kojima bi mogli biti prepoznati, te zbog nedovoljno razvijenog sistema skrbi prema njima, ponekad ostaju neprepoznata i do četvrte godine života te sa zakašnjenjem dobivaju stručnu pomoć. Osnovna je značajka djece s poremećajem iz spektra autizma njihova sklonost osamljivanju i povlačenju, nedovoljna interaktivnost s okolnim svijetom. I sama riječ autizam dolazi od grčke riječi autós što znači sam.

Dan širenja svijesti o autizmu obilježava se širom svijeta, a bitnost ovog dana upravo leži u značaju razumijevanja I prihvaćanja različitosti, a ponajviše smanjenju diskriminacije i etiketiranja djece i odraslih koji imaju neku teškoću.

‘’Danas obilježavamo dan autizma, kao isvake godine. Ja imam jednog dječaka u razredu koji ima autizam I koji je s nama od prvog razreda. Dječak radi po individualnom planu I programu I s njim radi asistentica’’ – kazala nam je učiteljica Irma Fajić.

Osnovna škola Otoka značajno doprinosi lakšoj i efikasnijoj inkluzivnoj praksi, obilježavajući značajne datume ali i širenjem svijesti kod djece o različitostima, o teškoćama i problemima, kroz kvizove, radionice i manifestacije kao što je ova.

‘’Ovom obilježavanju dodali smo i jednu lijepu aktivnost. Uređenje jedne prostorije škole, koja će pratiti naše osoblje u njihovim aktivnostima u praćenju plana i programa i što lakšeg i boljeg provođenja nastave. Kao zajednica smo svi složno i dragovoljno sudjelovali, od roditelja i djelatnika škola, do privrednika kao što su MS Alem koji djeluje u ovoj lokalnoj zajednici, Euroherc je također bio tu, ali posebno načelnik opštine koji se uvijek rado odazove našim aktivnostima I potrebama ali I općinsko vijeće’’ – ističe direktorica škole Azra Suljić.

Da je bitna pomoć lokalne zajednice, kao cjeline u kojoj rastemo, u kojoj odgajamo našu djecu i u krajnjem slučaju koja odgaja sama po sebi, direktorica škole Azra Suljić napomenula je nekoliko puta i u svom uvodnom obraćanju djeci i gostima, a predsjednik vijeća roditelja se osvrnuo:

‘’Saradnja roditelja I učitelja, sami onaj pedagoški trougao je veoma važan. Bez saradnje s roditeljima ne bismo došli do ovoga gdje smo došli’’ – kaže predsjednik vijeća roditelja Selvad Bajrić.

I kao roditelj djeteta s autizmom, Selvad se osvrnuo na inkluziju u našem obrazovanju ali i na cjelokupan rad ove škole s djetetom koje ima teškoću:

‘’Kao roditelj ne mogu mnogo da govorim za sami nastavni proces, jer I same učiteljice rade po nadležnostima Ministarstva obrazovanja. Ono što mogu izdvojiti jeste da se ulaže maksimalan trud, da se učiteljice daju maksimalno, kao I asistenti, I na kraju I uprava škole’’ – nastavlja Bajrić.

Poslije pjesama i recitacija, kojima su nas počastili mališani ove područne škole, u svojim plavim majica i mašući balonima, dali su samo jednu poruku ‘Svi treba da znaju šta drugarstvo znači, zajedno smo ljepši, zajedno smo jači…’
Predsjedavajuća općinskog vijeća Elvira Mehić, koja je popratila i ovu aktivnost, možda je poslala je i najbolju poruku ovog dana, ali i svega što treba da naučimo našu djecu.

‘’Svi smo mi isti!!!’’

 

Elma V.

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 448 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Septembar 2018 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda